Kovač potvrdio da je Južna Koreja tražila izručenje dvojice svojih državljana

Njihovo izručenje još ranije tražile su Sjedinjene Američke Države, kazao je ministar pravde

15309 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Dvojica državljana Južne Koreje Do Kvon i Hon Čand Jun pokušali su da izađu iz Crne Gore sa, kako se sumnja, falsifikovanim pasošima, rekao je na konferenciji za medije ministar pravde Marko Kovač.

Kovač je objasnio da su za njima raspisane potjernice, ali da su uhapšeni i zbog falsifikovanja isprava, nakon čega im je određeno zadržavanje.

Potvrdio je da su im juče predstavnici Južne Koreje, u Ministarstvu pravde, uručili molbu za izručemje Do Kvona i Čand Juna, a da su njihovo izručenje još ranije tražili Sjedinjene Američke Države.

Marko Kovač
foto: Boris Pejović

Kovač je objasnio da se uslovi za početak postupka ekstradicije stvaraju određivanjem ekstradicionog pritvora, ili uručenjem molbe, što se u konkretnom i dogodilo.

U zavisnosti od dinamike postupka koji se vodi pred Osnovnim sudom, zavisi kada će biti saslušani u Višem sudu u predmetu zbog ekstradicije.

Kovač je kazao da to kojoj državi će Do Kvon i Čand Jun biti izručeni, zavisi od težine izvršenja krivičnog djela, mjesta izvršenja, redosljeda dostavljanja zahtjeva za izručenje...

Na pres konferenciji su i novinari iz Južne Koreje, koje je zanimalo je li utvrđeno da li je zaista njegov pasoš Kostarike falsifikovan.

Kovač je odgovorio da će se to utvrditi tokom postupka.

Kovač je kazao da u ovom trenutku ne može govoriti o tome koja država ima prednost.

Ukoliko državljani Južne Koreje budu pravosnažno osuđeni u Crnoj Gori, državama koje su tražile njihovo izručenje mogu biti izručeni tek nakon što izdrže kaznu na koju su osuđeni.

Kovač je kazao da su obje države koje su tražile izručenje, tražile i računare zaplijenjene od Do Kvona i Čand Juna.

Konfereniciju prati više stranih novinara i reportera...

Kovač je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da su SAD zasada tražili samo izručenje Do Kvona, diplomatskim putem, i da sa vlastima Srbije nije komunicirao zbog tog slučaja.

Janjević
Janjevićfoto: Boris Pejović

Generalni direktor Direktorata za međunarodnu pravosudnu saradnju Branimir Janjević odgovarajući na pitanja pozvao je nadležne da ispitaju jesu li Do Kvon i Čand Jun, eventualno, krivična dijela iz oblasti visokotehnološkog kriminala, činili sa teritorije Crne Gore.

Bonus video: