"Šalili se" prijeteći vršnjaku: Policija u Danilovgradu saslušala tri učenika

Zbog uznemiravanja dječaka saslušani učenici sedmog razreda danilovgradske Osnovne škole “Vuko Jovović”

20846 pregleda 8 komentar(a)
U školi ćute o vršnjačkom nasilju: OŠ “Vuko Jovović” (arhiva), Foto: Jelena Jovanović
U školi ćute o vršnjačkom nasilju: OŠ “Vuko Jovović” (arhiva), Foto: Jelena Jovanović

Učeniku sedmog razreda danilovgradske Osnovne škole “Vuko Jovović” danima su od vršnjaka stizale nepristojne poruke, među kojima i seksualno eksplicitne i posprdne. Prije toga, uživo su se izrugivali njegovom fizičkom izgledu.

To je “Vijestima” ispričala njegova majka, dostavljajući i poruke iz kojih se vidi da je dječak trpio zlostavljanje, i to dok su njegovi školski drugari boravili u školi u prirodi na Ivanovim koritima.

Osim redakciji, ona se obratila NVO “Vršnjak” i policiji, tražeći da neko zaštiti njenog sina, koji zbog progona odbija da pohađa nastavu.

Trojica učenika sedmog razreda saslušana su u policiji - inspektorima su priznali da su svom vršnjaku slali seksualno eksplicitne poruke. Kazali su im i da su se “šalili” sa drugom. Prema saznanjima “Vijesti”, oni zbog toga neće odgovarati.

Iz Uprave policije “Vijestima” je rečeno da su dječaci saslušani u prisustvu roditelja i službenika Centra za socijalni rad.

”Nakon prijave, službenici OB Danilovgrad obavijestili su tužilaštvo u Podgorici. Tužilac je naložio da se prikupe obavještenja, što je odmah učinjeno. Upoznat je sa izjavama saslušanih dječaka, a cijenio je da u njihovim radnjama nema elemenata krivičnog djela”, kazao je sagovornik iz UP.

Iz OŠ “Vuko Jovović” nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” poslata prije dva dana mejlom.

”Novi slučaj vršnjačkog nasilja u Danilovgradu nova je, veoma ozbiljna opomena za sve nas. Zastrašujuće je da se radi o učenicima sedmog razreda, koji druga iz odjeljenja maltretiraju na najgrublji način ismijavajući njegov fizički izgled, a onda na monstruozan način vrše seksualno nasilje nad njim”, kazali su iz NVO "Vršnjak".

Ocijenili su da je poražavajuće ono što se ovih dana dešava u danilovgradskoj školi.

”Dijete koje je izloženo ovoj vrsti nasilja trpi stravičan pritisak, odbija da ide u školu, frustrirano je i u strahu... To je alarm i nešto se hitno mora preduzeti, kako se ne bi desila tragedija kakvima smo svjedočili. Zbog svega što smo pročitali, zbog svega što nam je majka dječaka rekla, tražimo hitno izjašnjenje škole, reakciju Ministarstva prosvjete, ali i odgovornost onih u čijem prisustvu se dešavaju ovakve stvari”, poručili su oni.

To što dječak nije išao na mini ekskurziju, ističu iz NVO, nije ga spaslo, jer se nasilje nastavilo onlajn, što pokazuje da nasilnici nemaju namjeru da odustanu.

Bonus video: