Ko je kriminalu otvorio granicu?

U Skupštini će uskoro tražiti odgovore na pitanja o ulasku u državu Beograđana optuženih za najteža krivična djela

23261 pregleda 16 komentar(a)
Zakazali novo saslušanje: Detalj sa sjednice Odbora za pravosuđe, Foto: Luka Zeković
Zakazali novo saslušanje: Detalj sa sjednice Odbora za pravosuđe, Foto: Luka Zeković

Postoje ozbiljne sumnje da je državni sistem bio stavljen u funkciju kriminala, odnosno da je policija stavljena u službu jednog klana.

To je juče konstatovao predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica, a povodom inicijative za kontrolnim saslušanjem povodom ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Ti Beograđani i dio njihovih saradnika, i u Crnoj Gori optuženi su za najteža krivična djela, među kojima i za nekoliko ubistava počinjenih dok je na čelu sektora za borbu protiv kriminala bio Zoran Lazović, a glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Članovi tog skupštinskog tijela, nakon rasprave, jednoglasno su odlučili da se 11. aprila održi sjednica na kojoj će biti pozvani svi koji su bili u lancu postupanja nakon podnošenja krivične prijave za ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću.

Dogovoreno je da se saslušaju tužioci Vukas Radonjić, Nikola Boričić, Duško Milanović, postupajući specijalni tužilac u tom slučaju, predsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović.

Poslanici su predlagali da se u parlamentu saslušaju i Katnić i Lazović, ali je Koprivica objasnio da oni više nijesu javni funkcioneri.

Poslanik Branko Radulović (PzP) rekao je da je organizovani kriminal bio dio vlasti, a da sadašnja i prethodna vlast nisu imali dovoljno demokratskog kapaciteta da se uhvate u koštac sa tim.

”Bilo da je u pitanju blic krig, uvođenje vanrednog stanja... ili brojne aktivnosti koje smo mi zagovarali - otvaranje dosijea ili veting... Zaprepašćujuća je konstatacija ministra unutrašnjih poslova da postoje stotine policajaca koji nose uniforme, a u službi su kriminala”, kazao je on.

Radulović
Radulovićfoto: Luka Zeković

Član Odbora iz redova Demokratske narodne partije (DNP) Predrag Bulatović, rekao je da su o toj temi odavno trebalo da razgovaraju, ali da su trpjeli opstrukcije.

”Mislim da je trenutak da Odbor ovo pitanje stavi na red, imajući u vidu opštu situaciju, da će izbori biti 11. juna i da Skupština treba da zasjeda samo po važnim pitanjima, a ovo jeste važno pitanje”, rekao je on, dodajući da “sa konferencije za štampu treba doći u Skupštinu”.

Objasnio je da je amandmanima Demokratske partije socijalista izbrisana odredba koju je predlagao - da Vlada direktno može smijeniti direktora Uprave policije zbog negativnog izvještaja.

”Što se Demokratskog fronta tiče, taj direktor (Zoran Brđanin) ni kada je izabran nije imao našu podršku”, rekao je on.

Poručio je da ni Vlada u tehničkom mandatu nema njihovo povjerenje.

Bulatović
Bulatovićfoto: Luka Zeković

Bulatović je rekao da podržava predlog Radulovića - da članovi tog parlamentarnog tijela održe zajedničku sjednicu sa Odborom za bezbjednost i odbranu.

Koprivica je obrazložio da je praktičnije da naprave prvi korak i zakažu saslušanja, a da se naknadno dogovori zajednička sjednica.

Dragan Bojović (DNP) kazao je da je dobio inicijativu da se sasluša rukovodilac Jedinice za antikorupciju Uprave policije.

On je predložio da se u tom pravcu proširi dnevni red za narednu sjednicu, kako bi se osim o umiješanosti u kriminal, govorilo i o mučenju uhapšenih.

Milosava Paunović (SNP) konstatovala je da se minulih dana zapravo dešava ono što su posljednjih 30 godina znali svi, dok je Srđan Pavićević (CIVIS) rekao da je rasprava o toj temi nacionalni interes.

Paunović
Paunovićfoto: Luka Zeković

”Bez obzira što je tajming takav, smatram da su suština i važnost ove teme takvi da treba da uradimo sve što je u našoj moći”, kazao je Pavićević.

Radulović je kazao da će aktuelna Vlada funkcionisati još pet mjeseci, a da će organizovane kriminalne grupe biti veoma aktivne, “jer se o njihovoj budućnosti odlučuje 11. juna” (zakazani parlamentarni izbori).

”Nacisti to nisu radili, što su ovi radili. One slike koje smo vidjeli su zastrašujuće”, kazao je on.

Neka kažu ko je...

Premijer Dritan Abazović tražio je od Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da saopšti ko je svojevremeno pustio da u Crnu Goru uđe Belivuk sa ekipom, indirektno s tim dovodeći u vezu doskorašnjeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića.

’’Niti šta najavljujem, niti šta očekujem, niti se miješam u rad SDT-a ili bilo kojeg tužilaštva, osim na način kada branim javni interes. Opet postavljam pitanje ko je u Crnu Goru pustio Belivuka koji je činio najteža krivična djela... Pitam zbog javnosti, neka oni kažu. Evo nije on, onda neka kažu ko je. Jesu li procesuirana dva policajca tada od strane Osnovnog tužilaštva. Jesu li rekli ko je dao to, šta se desilo... Uzeo je Katnić predmet i kao i sve ostale, stavio u fioku ili možda odbacio”, rekao je on tada.

Bonus video: