Policijski pretresi: Nađeni birački spiskovi, kopije ličnih karata, izborni materijal...

Policiji i tužilaštvu u Bijelom Polju prijavljeno da su nepoznate osobe pokušale da uzmu lične karte od korisnika tamošnjeg Doma starih i drugih osoba

136339 pregleda 75 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Uprava policije
Ilustracija, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 01.04.2023. 21:11h

Policija je u više gradova sprovela akcije na otkrivanju i sprječavanju zloupotreba u susret predsjedničkim izborima u nedjelju, rečeno je "Vijestima" nezvanično iz Uprave policije.

Pretresano je više lokacija, a radi se na prikupljanju dokaza i izjava osoba za koje su postojale informacije da su počinile krivična djela.

Podgorička policija je u jednom od pretresa našla izborni materijal sa imenima i oznakama, dok su u drugom pronašli biračke spiskove i kopije ličnih karata, rečeno je "Vijestima" nezvanično iz policije. O svemu je obaviješteno i tužilaštvo.

Takođe, policiji i tužilaštvu u Bijelom Polju je prijavljeno da su nepoznate osobe pokušale da uzmu lične karte od korisnika tamošnjeg Doma starih i drugih osoba, kako bi ih spriječili da glasaju u nedjelju.

UP: Učesnici izbora da se pridržavaju zakona

Iz Uprave policije su se zvanično oglasili večeras oko 20.30, rekavši da su, u saradnji sa tužilaštvima, preduzeli "niz mjera i radnji u ciju otkrivanja i sprečavanja vršenja krivičnih djela protiv izbornih prava".

"Policijski službenici su na teritoriji više crnogorskih gradova sproveli aktivnosti na otkrivanju i sprečavanju potencijalnih krivičnih djela u vezi zloupotrebe izbornog procesa na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, te su izvršeni pretresi na više lokacija radi obezbjeđenja materijalnih i drugih dokaza, prikupljena obavještenja od više lica za koja su postojale operativne informacije da vrše krivična djela iz oblasti djela protiv izbornih prava", saopšteno je iz policije.

Podgorička policija je obavila pretrese na šest lokacija. "Na jednoj je pronađen izborni materijal sa imenima lica i određenim oznakama, dok su na drugoj pronađeni birački spiskovi i kopije ličnih karata. U odnosu na ova dva predmeta u toku je komunikacija sa nadležnim državnim tužilaštvom.

"Policija u Bijelom Polju zajedno sa tužilaštvom preduzima aktivnosti povodom prijave da su nepoznata lica pokušala da uzmu ličnu kartu od jednog korisnika Doma starih u Bijelom Polju i drugih lica sa ciljem onemogućavanja glasanja na predsjedničkim izborima", dodaje se u saopštenju.

Poručili su da će policija nastaviti sa preduzimanjem ovih aktivnosti kako bi se spriječile zloupotrebe izbornog procesa i procesuirali svi eventualni počinioci krivičnih djela.

"Uprava policije apeluje na sve učesnike izbornog procesa da se pridržavaju zakona i na taj način doprinesu demokratskim uslovima za održavanje slobodnih predsjedničkih izbora. Takođe, upozoravamo da će sva lica, bez izuzetka, za koja se utvrdi da su izvršila krivična djela iz oblasti djela protiv izbornih prava biti procesurina u skladu sa zakonom", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: