Ombudsman: Suspendovati policajce optužene za mučenje Boljevića

Zakon propisuje da će policijski službenik privremeno biti udaljen sa rada, ako je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela počinjenog na radu ili u vezi sa radom

8948 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda
Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda pozvao je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da suspenduje policijske inspektore Danila Grbovića, Nemanju Vujoševića, Dalibora Ljekočevića, Bojana Vujačića i Ivana Peruničića, koje tužilaštvo tereti za mučenje Podgoričanina Marka Boljevića.

"Povodom različitih tumačenja imperativne norme čl. 176, st. 1. t.3 Zakona o unutrašnjim poslovima, te apela NVO Akcije za ljudska prava da se uključi u inicijativu zaštite zakonitosti rada u odnosu na Ministarstvo unutrašnjih poslova, Zaštitnik poziva na dosljednu primjenu prava, odnosno postupanje u skladu sa citiranom odredbom", navodi se u saopštenju Ombudsmana.

Podsjeća se da navedena odredba propisuje da će policijski službenik privremeno biti udaljen sa rada, ako je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela počinjenog na radu ili u vezi sa radom.

"Ne prejudicirajući konačni ishod krivičnog postupka, Zaštitnik podsjeća da privremeno udaljenje sa posla traje samo do okončanja krivičnog postupka, te da se to već činilo u nedavnoj praksi ovog organa", dodaje se u saopštenju.

"Kako je javnost već obaviještena, u pitanju je pet policijskih službenika protiv kojih je 16. maja 2022. godine, Rješenjem Osnovnog suda u Podgorici Kvo. br. 22/22, potvrđena optužnica zbog krivičnog djela iznuđivanje iskaza iz čl. 166 st. 2 Krivičnog zakonika Crne Gore na štetu građanina M.B. Zaštitnik podsjeća da je u svom Mišljenju br. 01-448/20-7 od 20.11.2020. godine, nakon sprovedenog ispitnog postupka, utvrdio da su, tada još uvijek neidentifikovani policijski službenici nečovječno i ponižavajuće postupili na štetu pomenutog građanina, kod kojega su nakon sudsko-medicinskog pregleda dijagnostifikovane brojne tjelesne povrede", navodi se u saopštenju Ombudsmana.

Zaštitnik je, ističe se, više puta kazao da je teško očekivati da se može uspostaviti sistem apsolutne i potpune eliminacije zloupotreba službenog položaja, uključujući i policijsko zlostavljanje.

"Međutim, u sistemu koji počiva na vladavini prava, odgovor na svako policijsko zlostavljanje mora biti promptan i efikasan i samim tim, odvraćajući za svako buduće kršenje zakona. Ovdje se misli na okolnost da suzbijanje zlostavljana mora početi 'u kući' u kojoj se dogodilo (standard Komiteta za prevenciju mučenja Savjeta Evrope), uključujući identifikaciju počinilaca i potrebu da se slučaj efikasno i brzo istraži i procesuira. Takav pristup bi spriječio generalizaciju svake vrste i sačuvao ugled organizacije u kojoj većina policijskih službenika požrtvovano i profesionalno obavljaju svoj posao.

"Na taj način se stvaraju preduslovi da se eventualno zlostavljanje prevenira u najvećoj mjeri, a slučajevi zlostavljanja svedu na najmanju moguću mjeru na dobrobit svih građanki i građana", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: