U akciji učestvovala i Crna Gora: 22 osobe osumnjičene za trgovinu oružjem uhapšene širom Evrope

Navodi se da su u operaciji koju vode Rumunija i Bugarska, organi za sprovođenje zakona iz 31 zemlje, ciljali na pojedince za koje se sumnja da su kupovali oružje od trgovaca vatrenim oružjem

20326 pregleda 0 komentar(a)
Zaplijenjeno oružje, Foto: Europol
Zaplijenjeno oružje, Foto: Europol

Ukupno 22 osobe osumnjičene za trgovinu oružjem uhapšane su širom Evrope, a u akciji je učestvovala i Crna Gora, objavljeno je na sajtu Europola.

U akciji je zaplijenjen 1.621 komad oružja i 24.735 metaka i eksploziva.

Navodi se da su u operaciji koju vode Rumunija i Bugarska, organi za sprovođenje zakona iz 31 zemlje, ciljali na pojedince za koje se sumnja da su kupovali oružje od trgovaca vatrenim oružjem.

Na sajtu Europola se navodi da su prazni pištolji postali oružje izbora za kriminalce, jer su se pokazali da se određeni modeli lako pretvore u ispuštanje žive municije.

"Kako je nabavka ilegalnog vatrenog oružja postala sve teža i skuplja, pojedinci i organizovani kriminal često pribjegavaju prerađenom oružju za uzbunu i signalizaciju. Ovi pištolji koji pucaju u prazno su postali oružje izbora za kriminalce, jer se pokazalo da se određeni modeli lako pretvaraju za ispuštanje bojeve municije", navodi Europol.

Ističe se da je većina zaplijenjenog oružja proizvedeno u Turskoj.

"Ovo oružje je uvezeno u EU i legalno ponuđeno na prodaju u Bugarskoj i drugim državama. Međutim, nakon prodaje, često su krijumčareni preko granica i pretvarani u smrtonosno oružje u drugim zemljama unutar ili izvan EU", piše na sajtu Europola.

Rezultati akcije:

143 pretresane kuće

22 hapšenja

Zaplijenjeno 129 komada vatrenog oružja

Zaplijenjena 1.492 nepretvorena i konvertirana alarmno-signalna oružja

Zaplijenjeno 24.735 metaka nepretvorene, konvertirane i bojeve municije

Zaplijenjeno šest ručnih bombi, 276 kilograma dinamita, 299 detonatora i preko 21 kilogram baruta

Kako se navodi, rumunska nacionalna policija, zajedno sa ostalim zemljama učesnicama, prikupila je podatke o osumnjičenim trgovcima oružjem.

Navodi se da su aktivnosti prikupljanja podataka izvršene u određenim državama članicama gdje se ove vrste oružja mogu zakonski kupiti bez prethodnog odobrenja.

U ovoj koordinisanoj akciji učestvovale su sljedeće zemlje: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Letonija, Luksemburg, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovenija, Španija, Švedska, Albanija, Kosovo*, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija, Švajcarska, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Europol je Kosovo označio zvjezdicom navodeći da "ovo određivanje ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SBUN 1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova".

Bonus video: