Sud opet vijeća o Oliveri Ilinčić i ekipi

U podgoričkom Višem sudu ponovo odlučuju o optužnici protiv navodne kriminalne grupe Svetozara Marovića

6799 pregleda 1 komentar(a)
Ima li dokaza protiv grupe: Olivera Ilinčić (arhiva, Foto: Vijesti
Ima li dokaza protiv grupe: Olivera Ilinčić (arhiva, Foto: Vijesti

Branioci okrivljene Olivere Ilinčić ponovo su juče sudu predložili da se obustavi krivični postupak zbog prevare, izvršene na organizovan način.

To su saopštili u podgoričkom Višem sudu, na novom ročištu za kontrolu zakonitosti i opravdanosti dorađene optužnice protiv navodne kriminalne grupe Svetozara Marovića.

Drugostepeni Apelacioni sud ukinuo je rješenje podgoričkog Višeg suda kojim je obustavljen krivični postupak protiv više soba koje se terete da su, na prevarni način, novac 14 osoba iskoristili za pokrivanje kredita kompanije “Properti Investments” kod Prve banke.

Vanraspravnim vijećem juče je predsjedavala sutkinja Vesna Kovačević.

Optuženi su Beograđanka Olivera Ilinčić, Stevica M. Dragović iz Budve, Katarina N. Pekić iz Podgorice, Novka S. Baćević iz Budve, Milo J. Klisić iz Budve, Marko B. Vujović iz Budve, Vesna I. Blagojević iz Petrovca, kao i pravno lice “Properti Investments” iz Podgorice.

Optužnicom je predstavljeno da je Ilinčić počinila produženo krivično djelo prevara na organizovan način, Dragović i Pekić - produženo krivično djelo - prevara putem pomaganja, takođe izvršeno na organizovan način.

Okrivljeno pravno lice, prema stavu tužilaštva, izvršilo je krivično djelo - prevara, putem pomaganja, a Baćević, Klisić, Vujović i Blagojević, kako se navodi u optužnici, krivično djelo - zloupotreba službenog položaja izvršeno na organizovan način.

Odbrana je saopštila da ostaje kod izjašnjenja saopštenih na dva ročišta u novembru 2022. godine.

Branioci okrivljene Iličnić, advokati Marko Radović i Goran Rodić, rekli su da nemaju ništa novo da dodaju i predložili da sud obustavi krivični postupak, što su tražili i pravni zastupnici Katarine Pekić i Stevice Dragovića, advokati Zdravko Begović i Dragan Šoć.

Advokat Velibor Marković, branilac okrivljenih Novke Baćević i Marka Vujovića, pojasnio je da je Apelacioni sud samo iz formalnih razloga ukinuo rješenje Višeg suda.

”Iz ukidnog rješenja Apelacionog suda proizilazi da je rješenje Višeg suda ukinuto iz procesnih razloga. Sudije tog suda navode da nije jasno da li se krivični postupak obustavlja da nije krivično djelo ili što nema dovoljno dokaza da su osnovano sumnjivi. Pravne posljedice koje god bile, ostaju iste i one u oba slučaja vode ka obustavi krvičnog postupka”, kazao je advokat Marković.

Branilac okrivljene Ilinčić, advokat Marko Radović ranije je konstatovao da se specijalni tužilac bavi odnosima između zajmodavaca i optuženih, što potpada pod obligacione odnose.

Dodao je da je kompanija “Properti Investments” većini zajmodavaca vratila dug i da se u ovom slučaju ne radi o krivičnom djelu.

Krajem decembra 2022. godine, vanraspravno vijeće sutkinje Vesne Pean obustavilo je krivični postupak protiv Ilinčić i ostalih okrivljenih.

”Protiv optužene Iličnić Olivere zbog produženog krivičnog djela prevara izvršenog na organizovan način, optuženog Dragović Stevice i Pekić Katarine zbog produženog krivičnog djela prevara putem pomaganja izvršenog na organizovan način, optuženog pravnog lica ‘Property Investments’ zbog produženog krivičnog djela prevara izvršenog na organizovan način, optuženima Baćević Novki, Klisić Milu, Vujović Marku i Blagojević Vesni zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja izvršenog na organizovan način, koja im se stavljaju na teret optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva Kts.br.189/15 od 27. 7. 2022. godine, jer nema dovoljno dokaza da su optuženi osnovano sumnjivi za krivična diela koja su predmet optužbe, pa se krivični postupak obustavlja”, piše u rješenju donijetom 26. decembra 2022. godine.

Bonus video: