Kako je mučen Marković: Specijalna tortura u specijalnom sektoru - puška u ustima, kesa na glavi...

Advokatica Bojanović konstatovala da Tužilaštvo ništa nije uradilo za tri godine, iz ODT Podgorica saopštili da je izviđaj u toku

80629 pregleda 133 reakcija 17 komentar(a)
Iz Tužilaštva kažu da utvrđuju činjenice: Policijska tortura (ilustracija), Foto: Shutterstock
Iz Tužilaštva kažu da utvrđuju činjenice: Policijska tortura (ilustracija), Foto: Shutterstock

Policijska tortura nad Stefanom Markovićem svojevremeno je trajala 12 sati, odvođen je u “specijalno odjeljenje” gdje je podvrgavan raznim metodama mučenja - od stavljanja puške u usta, kese na glavi, skidanja golog...

To je za Vijesti saopštila njegova pravna zastupnica, advokatica Sanja Bojanović, dodajući da podgoričko Osnovno državno tužilaštvo od 2020. godine nije preduzelo niti jednu radnju u konkretnom predmetu.

Rekla je da je saslušanje osumnjičenih u tom slučaju počelo nedavno, i to nakon njenog obraćanja tužilaštvu.

Vijestima su iz Tužilaštva saopštili da je predmet formiran i da je izviđaj u toku.

Marković je jedan od optuženih, pa pravosnažno oslobođenih za bombaški napad na kuću službenika spuškog zatvora Saše Burića početkom februara.

”Ukazujem da je 2020. godine, a zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti na štetu službenika ZIKS-a Saše Burića, moj klijent bio potvrgnut ozbiljnom mučenju i zlostavljanju od strane službenika Uprave policije, sve u cilju iznuđivanja iskaza, odnosno priznanja izvršenja krivičnog djela učinjenog na štetu službenika ZIKS-a. U tom postupku, moj klijent Stefan Marković je pravosnazno oslobođen, i u istom postupku sam ga zastupala. Tužilaštvo je, s druge strane, pokrenulo postupak zbog krivičnog djela zlostavljanja učinjenog na štetu mog klijenta, i od 2020. godine taj predmet nosi oznaku Ktr - što znači ‘krivični upisnik za razne predmete’. Dakle, ovaj predmet do danas nije dobio ni osumnjičena lica. Odnedavno, predmet je dodijeljen u rad drugom tužiocu”, izjavila je ona.

Moj klijent je bio podvrgnut ozbiljnom mučenju: Advokatica Sanja Bojanović
Moj klijent je bio podvrgnut ozbiljnom mučenju: Advokatica Sanja Bojanovićfoto: Privatna arhiva

Advokatica Bojanović podsjeća da je Marković pravosnažno oslobođen presudom Osnovnog suda u Podgorici od 7. maja 2021. godine, kod sudije Rada Ćetkovića, a zbog krivičnog djela - izazivanje opšte opasnosti, u sticaju sa krivičnim djelom - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Optužnica protiv Stefana Markovića, Miljana Dujovića, Nikole Cupaća, Zorana Perovića i Edmonda Mustafe podignuta je 10. septembra 2020. godine, od strane Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

”Što se tiče dokaza da je preživio torturu, vršen je pregled od strane ljekara UIKS-a, na osnovu čega je kasnije rađeno vještačenje po vještaku medicinske struke koji je našao da upotreba elektrošokera na mjestu kontakta može dovesti do tačkastih električnih biljega vidljivih spolja na koži u vidu bjeličastih ili crvenkastih promjena, dok bolovi u slabinskom dijelu su u vezi sa zadobijenim udarcima u predjelu tijela. Osnovni nalaz rađen je 4. 2. 2021. godine, za potrebe predmeta koji se vodi kod Osnovnog suda u Podgorici, a dopunski nalaz je rađen 20. 6. 2022. godine za potrebe predmeta pokrenutog kod ODT-a zbog krivičnog djela - zlostavljenje, vršenog na štetu Stefana Markovića. Tortura vršena na Stefanom trajala je 12 sati, on je odvođen u ‘specijalno odjeljenje’ gdje je podvrgavan raznim metodama mučenja, od stavljanja puške u usta, kese na glavi, skidanja golog, fotografisanja, upotrebe elektrošokera po raznim djelovima tijela i slično”, izjavila je advokatica Bojanović.

Iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva, saopštili su Vijestima da je izviđaj u toku.

”U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici formiran je predmet povodom sumnje na zlostavljanje S.M., 2020. godine. Predmet se nalazi u fazi izviđaja”, naveo je u odgovoru rukovodilac ODT-a Duško Milanović.

Snimci mučenja i dopisivanja

Portal Libertas objavio je nedavno da su pripadnici nekadašnjeg Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije činili, prisustvovali ili su znali da se čine krivična djela torture nad uhapšenim ljudima.

Ta redakcija pozvala se na nalaze Europola i transkripte razgovora nekih od policajaca. Pišu da je taj odsjek bio pod komandom Mirka Banovića, a da su u njemu bili Petar Lazović, Predrag Jestrović, Jugoslav Raičević, Slobodan Mićković, Ivan Đoković, Ivan Stamatović, Željko Radunović, Dražen Miranović, Sead Luboder, Vuk Šuković, Momo Mirković, Mirko Đukić, Milorad Mitrović i Neško Jaredić...

”Sudeći prema komunikacijama koji su neki od njih imali preko kriptovanih telefona, oni su otimali ljude i držali ih u svojim, takozvanim, štek stanovima, tukli ih, stavljali pištolj u usta, mučili ih strujom, gušili ih, prijetili im i omalovažavali ih i prema njima nečovječno postupali.

Petar Lazović i Jugoslav Jugo Raičević pričali su o tome sa šefovima i pripadnicima kriminalnih grupa i nerijetko im slali fotografije mučenja ljudi.

Lazović je, prema do sada pregledanim materijalima Europola u koje Libertas ima uvid, o svojim ‘junačkim dostignućima’ i namjerama obavještavao kriminalce Radoja Zvicera, Darka Šarića, Nikolu Spasojevića, pripadnika Šarićeve kriminalne organizacije, srpske kriminalce Veljka Belivuka i Marka Miljkovića”, navodi se u tekstu Libertasa.

Nakon što je taj tekst objavljen, Vijestima su se javili pravni zastupnici više osoba koji tvrde da su i njihovi klijenti preživjeli policijsku torturu.

Jedan od njih je i Nikola Drecun. Njegovi tadašnji branioci tvrde da su mu policajci, između ostalog, na glavu stavljali vunenu kapu, polivali benzinom i palili je, kako bi od njega iznudili priznanje da je učestvovao u više teških krivičnih djela.

”Višesatnog zlostavljanja, spasao se nakon što je progutao otvarač limenke, poslije čega je hitno transportovan u Klinički centar u Podgorici, gdje je i operisan”, piše u žalbama njegovog tadašnjeg pravnog zastupnika.

Dodaje se da su ga policajci psihički lomili i tako što su mu pištolj (prazan) gurali u ruke i govorili da mogu da pucaju u njega i ubiju ga, a da ne odgovaraju jer će izgledati kao da im je oteo oružje i da su ga ubili u samoodbrani.

Portal Libertas objavio je Drecunovu fotografiju u ponižavajućem položaju - u trenerci, sa crnom kapom navučenom preko glave, polusavijen leži na lišću, ruku vezanih na leđa. Ta fotografija uradak je navodno policijskog batinaškog odreda, kojim je rukovodio Petar Lazović.

“Sve smo radili u skladu sa zakonom”...

Nekadašnji šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zoran Lazović, krajem januara 2021. godine nazvao je “naknadnom pameću” tvrdnje pojedinih advokata o brutalnom premlaćivanju njihovih klijenata od batinaškog odreda koji je radio u sklopu tog policijskog odjeljenja.

”Ta naknadna pamet su pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, njihove vođe i njihovi prepoznatljivi advokati, koji su se sjetili što se dešavalo pet, šest mjeseci unazad, ili zadnjih godinu, pa su sada tako žestoko, zbog tako stvorenog ambijenta i pokušaja unižavanja policije, krenuli sa krivičnim prijavama prema tužilaštvu protiv pripadnika SBPOKK, sa predstavkama za unutrašnju kontrolu, i građansku kontrolu... I nemamo ni od toga problema, na svaku tu predstavku ćemo, naravno i na svaki poziv tužilaštva, dati odgovor i odazvati se u momentu kad to budu tražili od nas i dati cjelokupnu dokumentaciju, jer smo potpuno sigurni da smo radili sve u skladu sa zakonom i ovlašćenjima pripadnika Uprave policije. Ali, te naknadne pameti i njihovi sponzori svega toga, definitivno su ovih dana vrlo prisutni u javnosti i izuzetan prostor dobijaju u medijima”, rekao je Lazović na konferenciji za medije Specijalnog državnog tužilaštva 28. januara 2021.

Bonus video: