Uhapšeni Pavićević i Ivanović: Navodno učestvovali u ilegalnoj gradnji na Luštici

“Vijestima” rečeno da su saslušane dvije osobe, a da je policija tragala za prvobitnim vlasnicima objekta

107898 pregleda 207 reakcija 33 komentar(a)
Radovi na Luštici (arhiva), Foto: Siniša Luković
Radovi na Luštici (arhiva), Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 06.04.2023. 11:59h

Nikola Pavićević i Goran Ivanović uhapšeni su juče zbog navodnog učešća u ilegalnoj gradnji na poluostrvu Luštica, saopšteno je Vijestima iz više izvora.

Prema istim informacijama, policija je juče tim povodom tragala za Podgoričanima Aleksandrom i Bojanom Šaković, donedavnim vlasnicima te parcele.

Vijestima je nezvanično rečeno da se Ivanović sumnjiči da je kao geodeta sačinio neistini sadržaj koji se tiče zakonitosti tog posla, a Pavićević kao novi vlasnik koji je gradio bez dozvole.

Prema saznanjima lista, Ivanović je i prije nekoliko mjeseci saslušan zbog elaborata s njegovim potpisom, a u kom je, navodno, lažno prikazao da je na placu Šakovića već postojala kuća.

Takav elaborat omogućio je vlasnicima da grade, iako je prema važećim urbanističkim parametrima nemoguće graditi bilo kakav stambeni objekat na toj parceli površine 333,5 kvadrata.

Pravni zastupnik Šakovića, advokat Damir Lekić rekao je da su njegovi klijenti odavno prodali tu parcelu, a da sada imaju problema jer je novi vlasnici još nisu preveli na sebe.

”Dakle, inspekcij, policija i tužilaštvo tvre da je objekat, bez određene dokumentacije gradio Nikola Pavićević, a on posjeduje dokumentaciju. Šakovići nisu gradili ništa. Zbog toga su državni organi više puta reagovali po prijavama, ali je Pavićević nastavio da gradi tvrdeći da ima urednu dokumentaciju”, kazao je Lekić.

On je rekao da su i Šakovići pozvani da daju izjave u tivatsku policiju, ali da to nisu mogli da učine iz objektivnih razloga. Rekao je da će se danas odazvati tom pozivu: “I razjasniti sve činjenice i okolnosti - da su mu nalagali da prevede parcelu i da obustavi radove, ali on se oglušio o te zahtjeve”.

Vijesti su ranije pisale da država i njeni organi mjesecima nisu bili u stanju ili nisu željeli da spriječe bespravnu gradnju objekta u neposrednom susjedstvu jednog od najatraktivnijih djelova budućeg turističkog kompleksa u uvali Oblatna u Krtolima kod Tivta.

To se sve dešavalo uprkos višestrukim zahtjevima i prijavama kompanije Luštica Development, koja na sedam miliona kvadrata iznajmljenog državnog zemljišta na poluostrvu Luštica realizuje najveću stranu grinfild investiciju u Crnoj Gori 1,1 milijardu eura vrijednu gradnju čitavog novog turističkog grada Luštica Bay.

Veliki stambeni objekat niče u blizini poznatog kupališta Almara Beach u uvali Oblatna. Parcela koja se nalazi uz sami lokalni put koji vodi kroz cijeli budući kompleks Luštica Bay u pravcu rta Tri krsta i ponte Kočište, je površine samo 333,5 kvadrata, što je po važećim urbanističkim parametrima u Tivtu čini nedovoljnom da bi se na njoj mogao graditi bilo kakav stambeni objekat.

Državna građevinska inspekcija 19. aprila 2022. konstatovala je da je njihov inspektor šest dana ranije izvršio inspekcijski nadzor i utvrdio da na parceli “nije započeta izgradnja bilo kakvog objekta”.

Čija je sad parcela?

Sporna parcela upisana je na Bojanu Šaković u junu 2021.

Parcela, ali i buduća vila na njoj, vode se na Bojanu Šaković, suprugu Aleksandra Aca Šakovića, koji godinama slovi za bezbjednosno interesantno lice.

Šaković je u ranijoj izjavi “Vijestima” u maju kazao da ta parcela, a time i buduća nekretnina, više nije u njegovom vlasništvu i da u Tivtu ne gradi ništa.

“Tamo niti imam, niti gradim ništa. To je dezinformacija”, kazao je on.

Šaković je potvrdio da se sporna nekretnina u katastru vodi na njegovu suprugu Bojanu, ali tvrdi da je to zbog činjenice što nakon prodaje nije prevedena na kupca.

“Vodi se na nju, ali mi sa tim nemamo ništa. U Podgorici sam, to me ne interesuje. Ja sam to prodao, ali je i taj čovjek prodao. Nisam dužan da vodim istragu. Kažem vam da nije moje i da ne gradim ništa, a vi što mislite radite”, rekao je on.

Prema podacima Uprave za nekretnine, na parceli se nalazi porodična stambena zgrada (građenje), a u rubrici “opis prava” stoji da “nema dozvolu i nema građevinsku dozvolu”.

U najnovijim podacima upisan je i ugovor o prodaji između Bojane Šaković i Marte Komšo.

Uprava policije: Podnijete krivične prijave

Iz Uprave policije je povodom ovog slučaja zvanično saopšteno da je tivatska policija državnom tužiocu podnijela krivičnu prijavu protiv četiri osobe, od kojih su dvije uhapšene, dok se za dvoje osumnjičenih traga.

"Slobode su lišeni N.P. (38) iz Cetinja i G.I. (50) iz Podgorice zbog sumnje da su izvršili tri krivična djela. N.P. se tereti za krivično djelo građenje objekta bez prijave i dokumentacije, dok se G.I. tereti za krivična djela falsifikovanje službene isprave i krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja. Pripadnici policije tragaju za A.Š. (52) iz Podgorice zbog sumnje da je izvršio krivično djelo falsifikovanje službene isprave i krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, dok se za B.Š. (43) iz Podgorice traga zbog sumnje da je izvršila krivična djela falsifikovanje službene isprave, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja", ističe se u saopštenju.

Iz UP su dodali da je "G.I., kako se sumnja, za potrebe A.Š. izvršio snimanje i etažnu razradu objekta u Radanovićima, na osnovu čega je sačinio elaborat, iako na navedenoj lokaciji nije postojao objekat naveden u tom dokumentu".

"Na osnovu tog dokumenta B.Š. je dovela u zabludu notara koji joj je ovjerio dokumentaciju na osnovu koje je nepostojeći objekat od 80m2 upisan u list nepokretnosti na zemljištu površine 254m2. Ova nepokretnost je upisana kao objekat izgrađen na zemljištu koje je po kulturi dvorište, iako je ta katastarska parcela po kulturi šuma. Potom je N.P. od A.Š. i B.Š. kupio zemljište površine 254m2 i nepostojeću porodičnu stambenu zgradu površine 80m2. N.P. je tokom maja 2022. godine na navedenoj lokaciji započeo izvođenje građevinskih radova, za šta mu je nadležna inspekcija izrekla zabranu izvođenja radova. On je u februaru ove godine nastavio sa vršenjem građevinskih radova uprkos izrečenoj zabrani, na način što je izlio temeljnu ploču dimenzija 8,5x9m", zaključuje se u saopštenju..

Bonus video: