Proces zbog bombaških napada na kuću Spasojevića: Popoviću mnogo da robija tri godine

Jedan od optuženih za bombaške napade na kuću doskorašnjeg načelnika Istražnog zatvora nudio nagodbu sa tužilaštvom

18324 pregleda 1 komentar(a)
Suđenje odgođeno zbog sporazuma: Spasojević, Foto: BORIS PEJOVIC
Suđenje odgođeno zbog sporazuma: Spasojević, Foto: BORIS PEJOVIC

Podgoričanin Filip Popović (22) bio je spreman da prizna krivicu za bombaški napad na kuću bivšeg načelnika Istražnog zatvora Predraga Spasojevića i sa tužilaštvom se dogovori o kazni, saznaju “Vijesti”.

On, međutim, nije prihvatio “ponudu” tužilaštva - da u sudski postupak ne ulaze ako pristane da robija tri godine, rečeno je “Vijestima” nezvanično.

Prema istim informacijama, Popović je predložio da mnogo kraće ostane u zatvoru, što je tužiteljki bilo neprihvatljivo.

Uviđaj nakon bombaških napada
Uviđaj nakon bombaških napadafoto: Boris Pejović

Nakon neuspjelih dogovora, predmet je ponov vraćen sutkinji danilovgradskog Osnovnog suda Milici Jovović.

Željko Lakušić (35) i Popović uhapšeni su 8. decembra prošle godine zbog sumnje da su odgovorni za dva bombaška napada na kuću tadašnjeg načelnika Istražnog zatvora.

Tužiteljka Osnovnog državnog tužilaštva Maja Knežević optužila ih je za izazivanje opšte opasnosti, u sticaju sa krivičnim djelom - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Suđenje zakazano za prije nekoliko dana odgođeno je, nakon što su Spasojević i njegov pravni zastupnik, advokat Mladen Tomović tražili izuzeće tužiteljke.

Tomović ističe i da optužnim predlogom nijesu obuhvaćena oba napada, da tužiteljka nijednom nije izašla na lice mjesta da rukovodi uviđajem, a iznosi i brojne primjedbe na njeno postupanje:

”Nepreduzimanje procesnih radnjih ugrozilo je pribavljanje dokaza, otvorilo mogućnost njihovog uništenja zbog proteka vremena - vještačenje telefona, baznih stanica, snimaka sa nadzornih kamera koji ukazuju da su dva bombaška napada međusobno uzročno posledično povezana, ali da su povezana i sa drugim krivičnim djelima u kojima je Spasojević oštećeni, i koji se vode pred istim tužilaštvom, a u koje nije izvršila ni uvid...zbog svega toga tražili smo odgađanje ročišta pred sudom u Danilovgradu, a istovremeno od Višeg suda tražili izuzeće postupajuće tužiteljke. Iz razloga predostrožnostim, spise predmeta proslijedili smo Specijalnom državnom tužilaštvu na ocjenu”, rekao je Tomović.

Spasojević je ranije kazao “Vijestima” da tu dvojicu optuženih treba osloboditi, jer nijesu krivi za ono što im se stavlja na teret - izazivanje opšte opasnosti, ali da je nužno pronaći i oglasiti krivim one koji su htjeli da ubiju njega i članove njegove porodice.

Doskorašnji načelnik Istražnog zatvora dva dana zaredom bio je na meti bombaša. Prva ručna bomba bačena u njegovo dvorište nije eksplodirala, pa su se napadači vratili i sjutraveče i oko 20.20 časova bacili još jednu kašikaru ka njegovoj kući. Bomba je zakačila krošnju obližnjeg drveta, što joj je skrenulo putanju - eksplodirala je sa spoljnje strane ograde.

Bomba bačena 30. novembra pronađena je tek 4. decembra u dvorištu, tik uz ogradu, vidio je Spasojević koji je i alarmirao policiju.

Četiri dana kasnije, po nalogu Knežević uhapšena su dvojica navodnih pripadnika podgoričkog ogranka kavačkog kriminalnog klana.

Prema informacijama iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), nalog za bacanje bombe dobili su od jednog pritvorenog člana tog klana.

Spasojević i menadžment UIKS-a ranije su saopštili da su bombaški napadi i prijetnje odmazda zbog zavođenja reda u toj instituciji i konstantnog oduzimanja ilegalnih predmeta improvizovanih bodeža, mobilnih telefona...

Spasojević je sredinom decembra 2022. privremeno udaljen sa funkcije zbog medijskih istupa za koje kako tvrde iz Uprave nije tražio ni dobio saglasnost otkrivanja podataka tokom gostovanja.

Pokretanje disciplinskog postupka uslijedilo je 15 dana nakon što je Spasojević dva puta bio na meti bombaških napada, ali i sedmicu nakon što je javno saopštio da će spremiti ćeliju za predsjednika države Mila Đukanovića.

Policija čuvala Spasojevića

Zbog ugrožene bezbjednosti, Spasojevića je policija je danonoćno čuvala.

Obezbjeđenje je dobio odlukom Vlade, i trajalo je dok tajna i javna policija utvrđuju odakle mu i kolika opasnost prijeti.

Njemu je obezbjeđenje dodijeljeno nakon dva bombaška napada i prijetnji koje mu je u Istražnom zatvoru, kako tvrdi, uputio pritvorenik Mario Milošević.

Milošević je optužen da je 18. novembra prošle godine prijetio tadašnjem načelniku Istražnog zatvora, i to tokom pretresa soba u kojima borave pripadnici organizovanih kriminalnih grupa.

Spasojević je ranije rekao “Vijestima” da mu je taj pritvorenik prijetio smrću, nakon što je iz kolektivne sobe premješten u jednokrevetnu.

Milošević je na saslušanju kod tužiteljke Ivane Petrušić Vukašević negirao izvršenje krivičnog djela, optuživši načelnika da ga proganja.

Nakon prijetnji, Spasojević je dva dana zaredom bio meta bombaških napada 30. novembra i 1. decembra.

Moglo se doći i do nalogodavca

Pravni zastupnik Spasojevića, advokat Mladen Tomović, kazao je za Vijesti da su izuzeće postupajuće tužiteljke tražili jer nije sprovela dokaze koje su predložili, niti donijela rješenje kojim ih odbija, a koji bi, kako tvrdi, doveli do nalogodavca bombaških napada.

Tvrdi i da tužiteljka nije, optužnim predlogom, obuhvatila oba bombaška napada.

”Višem državnom tužilšatvu u Podgorci podnesen je zahtjev za izuzeće postupajućeg osnovnog državnog tužioca i rukovodioca tog tužilaštva, jer postupajući tužilac nije postupio po podnesku oštećenog Spasojevića od 22. decembra 2022. godine, kojim je precizno ukazao da postoji organizovana kriminalna grupa koja je umišljajno izvršila napad na njega po prethodno jasnim i preciznim uputstvima, ali i da od toga zavisi pravilna kvalifikacija krivičnog djela i nadležnost tužilaštav”, kazao je advokat Tomović.

On objašnjava da su tužiteljki predlagali da vještači nadzorne kamere, bazne stanice i telefonske uređaje pojedinih osumnjičenih i nekih koji su već procesuirani:

”A sa čijih telefonskih uređaja bi mogle biti pribavljene značajne informacije vezane za to krivično djelo, a sve kako ne bi došli u situaciju da odgovaraju isključivo puki izvršioci koji preuzimaju odgovornost, već i stvarni naručioci krivičnog djela”, rekao je advokat Tomović.

Bonus video: