Počelo ponovljeno suđenje Mugoši: Saslušavaće svjedoke

Bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša oslobođen je od optužbi da je u slučaju prodaje gradskog građevinskog kompaniji DOO "Carine", oštetio budžet Glavnog grada od 6,7 miliona eura, a "Carinama" pribavio korist u istom iznosu

10355 pregleda 12 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović

Na ponovljenom suđenju bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša izjasnio se da nije kriv i da se ne osjeća krivim.

Prethodno je Apelacioni sud Crne Gore početkom februara uvažio žalbu Specijalnog državnog tužilaštva i ukinuo presudu Višeg suda u Podgorici kojom je Miomir Mugoša oslobođen od optužbe.

Advokat Mitar Mugoša je predložio da se saslušaju svjedoci, što je sud prihvatio.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. jun.

Sudskim vijećem predsjedava sudija Vesna Kovačević.

Prethodno oslobođen optužbi da je oštetio budžet Glavnog grada

Mugoša je oslobođen optužbe da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz član 416 stav 3 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore iz razloga što po ocjeni prvostepenog Višeg suda nije dokazano da je učinio krivično djelo za koje je optužen.

Tom presudom je bivši gradonačelnik oslobođen optužbi da je u slučaju prodaje gradskog građevinskog kompaniji DOO "Carine", oštetio budžet Glavnog grada od 6,7 miliona eura, a "Carinama" pribavio korist u istom iznosu.

"Odlučujući o žalbi Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore i po službenoj dužnosti, vijeće Apelacionog suda utvrdilo je da su u prvostepenom postupku učinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz kojih razloga je prvostepena presuda morala biti ukinuta. Po ocjeni Apelacionog suda prvostepeni sud je prilikom donošenja presude i u samoj presudi počinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka koje se sastoji u tome da u prvostepenoj presudi nijesu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama. Naloženo je prvostepenom sudu da u ponovljenom postupku otkloni bitne povrede iz rješenja Apelacionog suda, nakon čega će biti u mogućnosti da donese novu i na zakonu zasnovanu presudu", piše u saopštenju Apelacionog suda.

Obrazlažući svoju oslobađajuću odluku, sudija Vesna Pean je između ostalog rekla da je optužba ostala u sumnji, odnosno “in dubio pro reo”, te da sud nije našao dokaze da je Miomir Mugoša uticao na opštinske službenike da prodaju zemljište po cijeni od 165 eura po metru kvadratnom.

Sud je utvrdio da je donošenju odluke o prenosu prava svojine kompaniji "Carine" prethodila procedura koju su sprovodili službenici službi Glavnog Grada, te da svi službenici koji su učestvovali u donošenju ove odluke su prilikom svjedočenja pred sudom tvrdili da su postupali u skladu sa zakonom kao i da Miomir Mugoša nikada nije uticao na njih da donesu odluku koja nije po njihovom mišljenju.

Prema navodima optužnice, okrivljeni Mugoša je kao gradonačelnik iskoristio službeni položaj i bez sprovedenog postupka javnih nabavki donio odluku o prenosu prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta na kompaniju "Carine", te da je na taj način počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

U optužnici se navodi da je Mugoša "od 25. jula 2007. do 8. maja 2012., kao službeno lice i javni funkcioner - gradonačelnik, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem svog službenog ovlašćenja, pribavio drugom korist, a Glavnom gradu pričinio štetu".

"Postupajući suprotno službenim interesima i interesima glavnog grada i to Zakona o građevinskom zemljištu, protivno odluci Skupštine opštine donio je odluku od 30. avgusta 2007. o prenosu prava na zemljište preduzeću "Carine" za 165 eura po metru kvadratnom, neposrednom pogodbom", piše u optužnici.

Na taj način, dodaje se, pribavio je "Carinama" korist od 6.723.194, 85 eura, a Opštini Podgorica štetu u istom iznosu.

Bonus video: