Boričić: Poruku sam poslao da bih se zaštitio, neka kaže Medenica o čemu smo pričali

On je pozvao Medenicu da javno saopšti sadržinu tri razgovora koje je vodila sa njim, sadržinu jednog razgovora sa Vukasom Radonjićem, i razgovora sa Burićem, navodeći da bi to bilo interesantno

50473 pregleda 19 komentar(a)
Boričić, Foto: Savo Prelević
Boričić, Foto: Savo Prelević

Tužilac Nikola Boričić saopštio je da je tačno da je rukovoditeljki Višeg državnog tužilaštva Lepoj Medenici poslao poruku u 23.58 sati, ali tek nakon što se više nije moglo uticati na odluku njegovog kolege Vukasa Radonjića i nakon što su dva policijska službenika uhapšena u predmetu ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru beogradskim kriminalcima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

On je "Vijestima" rekao da je to učinio isključivo kako bi sebe zaštitio, pošto su Medenica i tadašnji vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić pokušavali na sve načine da ga profesionalno diskredituju.

Medenica je ranije danas kazala da je Boričić juče, tokom Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu iznio notorne neistine, a da je djelimično to učinio i njegov kolega Vukas Radonjić.

Medenica je to rekla "Vijestima", upitana da prokomentariše navode koje su se čuli juče u parlamentu - da je zvala tužioce i pritiskala ih da puste policajce uhapšene u slučaju ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

"Tu poruku sam joj posao isključivo da bih sebe sjutra zaštitio. Pod tim podrazumijevam da sam radio u nemogućim uslovima i da su tadašnji vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić i rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva Lepa Medenica, gledali najsitnije detalje, tražeći razlog ili da me disciplinski gone ili da me smijene. Bio sam oprezan, pa sam poruku poslao da bi ostao trag. Dakle, predmet je bio završen i na to se više nije moglo uticati, a tu poruku sam poslao isključivo da bih sebe zaštitio i da bih sjutra imao dokaz da sam ih o svemu profesionalno obavijestio, ali tek kad je predmet završen i kada se na odluku nije moglo uticati", kazao je Boričić.

On je pozvao Medenicu da javno saopšti sadržinu tri razgovora koje je vodila sa njim, sadržinu jednog razgovora sa Vukasom Radonjićem, i razgovora sa Burićem, navodeći da bi to bilo interesantno.

"Više puta sam joj ukazao da je v. d. VDT-a koristi u sukobu protiv mene. U prilog tome govori i službena zabilješka - kolega Vukas Radonjić me je 14. oktobra, čim smo stigli na posao, službeno obavijestio o sadržini dva razgovora - jednog koji je vodio sa Medenicom i drugog koji je obavio sa Burićem. To je sve zavedeno u upisniku Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici i ovim putem apelujem na rukovodioca da učini javno dostupnim tu službenu zabilješku Vukasa Radonjića. Tu će sve sve vidjeti i potvrditi. A vidjeće i rukovoditeljka kako je zloupotrijebljena od v. d. VDT-a Burića ", dodao je tužilac.

On je rekao i da apeluje na Medenicu da se izjasni o njegovoj nezakonitoj smjeni, o pritiscima koje je vršila na osnovne državne tužioce u Podgorici...

"Da se izjasni i o pokretanju disciplinskih i etičkih postupaka protiv mene... Biće interesantno šta ima da kaže na tu temu".

Boričić je kazao i da bi rukovoditeljku Višeg državnog tužilaštva pitao i zašto u večeri kada je zvala njega i Radonjića, nije iskoristila zakonsku mogućnost da njemu izda uputstvo.

"To je mogla da uradi i predmet bi bio gotov za sekund. Pitanje je zašto to nije uradila", rekao je Boričić.

Ponovio je da je apsolutna istina sve što je dan ranije kazao na skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu.

"Dobijam tri poziva od nje... Postavljam pitanje, zašto je nakon što je zvala mene, pozvala i tužioca Radonjića. Zbog toga što nije mogla da izvrši uticaj na mene. To je slijed događaja", istakao je Boričić.

Bonus video: