I Tužilački savjet otvara raspravu o Belivuku i Miljkoviću

"Ne treba da ostanemo nijemi", rekao je član Tužilačkog savjeta Bojan Božović

7641 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: Luka Zeković
Sa sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: Luka Zeković

Nakon što okončaju intervjue sa kandidatima za vrhovnog državnog tužioca, članovi Tužilačkog savjeta (TS) kroz tekuća pitanja baviće se i jučerašnjim podacima sa parlamentarnog kontrolnog saslušanja oko ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru beogradskim kriminalcima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

To je na početku sjednice predložio član TS-a Bojan Božović, budući da je to tijelo više puta pomenuto na sjednici skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

"Ne treba da ostanemo nijemi", rekao je Božović.

Parlamentarni odbor juče je kontrolno saslušao više tužilaca, funkcionera Uprave policije i Vlade zbog ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru beogradskim kriminalcima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Tužilac Vukas Radonjić juče je na sjednici tog skupštinskog tijela saopštio da policija nije poslušala njegov usmeni nalog da se uhapse dva policajca osumnjičena za ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću, a nakon što je za to dao i pisani nalog, oko ponoći ga je nazvala rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva Lepa Medenica, tražila mu da pusti te službenike Uprave policje i optužila ga da postupa nezakonito.

Tadašnji rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) Nikola Boričić rekao je juče na Odboru da mu je pukla pogibija od tog predmeta, te da ge je Medenica zvala da naredi Radonjiću da policajce pusti na slobodu, a nakon što je odbio, zvala ga je i tražila da Radonjiću oduzme taj predmet.

Medenica je rekla danas za "Vijesti" da je Boričić na Odboru iznio notorne niestine, a da je to djelimično učinio i Radonjić, te da je Boričić u ponoć tražio da se čuju.

Boričić je nakon toga poručio da je tačno da je Medenici poslao poruku u 23:58 sati, ali tek nakon što se više nije moglo uticati na odluku njegovog kolege Vukasa Radonjića i nakon što su dva policijska službenika uhapšena u predmetu ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru beogradskim kriminalcima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

On je "Vijestima" rekao da je to učinio isključivo kako bi sebe zaštitio, pošto su Medenica i tadašnji vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić pokušavali na sve načine da ga profesionalno diskredituju.

Bonus video: