Ko je bio stvarni šef tužilaštva?

Tužiteljka Lepa Medenica optužila kolege da u Skupštini nisu govorili istinu, a premijera da joj crta metu. Boričić pozvao Medenicu da javno saopšti šta mu je rekla u ponoćnom razgovoru, a ODT da objavi službenu zabilješku

72342 pregleda 60 reakcija 8 komentar(a)
Boričić tvrdi da sa Medenicom nije pričao o "pravnim stvarima", Foto: Jelena Bujišić
Boričić tvrdi da sa Medenicom nije pričao o "pravnim stvarima", Foto: Jelena Bujišić

Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva Lepa Medenica nije odgovorila da li je tražila da se na slobodu puste policajci uhapšeni u slučaju ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru beogradskim kriminalcima, što je prekjuče u Skupštini Crne Gore rekao njen kolega Vukas Radonjić.

U odgovoru “Vijestima”, saopštila je da nije ni pozvana na Odbor za politički sistem, gdje se o tome govorilo, optuživši tužioca Nikolu Boričića da je na toj sjednici izgovorio “notorne neistine”, a Radonjića da je pred poslanicima samo djelimično pričao istinu.

Na tom skupštinskom tijelu saslušano je više tužilaca, funkcionera policije i Vlade, a zbog činjenice da je neko otvorio granicu za državljane Srbije Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, pripadnike kavačkog klana, koji su par mjeseci ranije, prema optužbama, direktno učestvovali u ubistvu dvije osobe u Crnoj Gori.

Tadašnji osnovni državni tužilac Vukas Radonjić, kazao je da iz Uprave policije nisu poslušali njegov, najprije usmeni nalog da se uhapse dva službenika te institucije, navodno odgovorna za to, a da ga je, nakon što je dao i pisani nalog za lišenje slobode, oko ponoći nazvala Medenica, tražila mu da pusti te službenike UP i optužila ga da postupa nezakonito.

Njegove riječi potvrdio je i Boričić, tadašnji šef Osnovnog državnog tužilaštva, ustvrdivši da ga je ta ista koleginica tri puta zvala bezuspješno tražeći istu stvar, a da se nakon njega okomila na Radonjića...

Boričić tvrdi da ne zna ni kako je Medenica u noći 13. oktobra 2021. godine saznala za taj predmet, istovremeno je optužujući da je sve činila po nalogu bivšeg vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića...

Na pitanje kako je Burić znao za hapšenje policajaca, Boričić je juče “Vijestima” rekao: “To pitajte njega”.

Ako je tačno da su Medenica i Burić tražili puštanje uhapšenih policajaca, nije jasno na osnovu čega su to zahtijevali bez uvida u predmet.

Boričić je rekao da bi mu bilo jasno da je te večeri s Medenicom pričao o “pravnim stvarima”, ali da nije. Tvrdi da mu je u prvom razgovoru tražila da Radonjić pusti uhapšene policajce, u drugom da oduzme predmet Radonjiću, a u trećem da pozove tadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

”NOTORNE NEISTINE”

Medenica je juče nazvala tačnim navode Nikole Boričića da je oko ponoći između 13 i 14. oktobra 2021. godine dobio poziv od nje, kao rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici:

”A nadalje iznio gnusne neistine kada je naveo: ‘Pravo da vam kažem ne znam odakle je znala da mi radimo taj predmet’. Radi javnosti i samo istine, tvrdim da me je upravo tadašnji zamjenik rukovodioca Nikola Boričić, toga dana oko 12.00 časova obavijestio da im je podnijeta krivična prijava protiv jedne službenice Ministarstva unutrašnjih poslova, na šta sam ja odgovorila da postupaju po istoj, preduzimaju sve neophodne mjere i radnje, te takođe sugerisala, a što je i sam već znao, da je povodom tog događaja, odnosno skidanja zabrane ulaska u Crnu Goru licu V. B. i M. M., formiran predmet u Specijalnom državnom tužilaštvu, te da ukoliko dođu do nekih podataka koji upućuju na nadležnost Specijalnog državnog tužilaštva, o tome obavijeste Specijalno državno tužilaštvo, a i mene, kao neposredno pretpostavljenu, kako bih i ja o svemu mogla da upoznam nadređene, što sam odmah i učinila”, saopštila je ona.

Konstatovala je da su Boričić, premijer Dritan Abazović, kao i većina članova Odbora, na sjednici izrazili čuđenje “kako ja u ponoć zovem Boričića i postupajućeg tužioca i ‘vršim pritisak na njih i po čijem nalogu’”.

Lepa Medenica
foto: Savo Prelević

”Začuđujuće je da je Nikola Boričić zaboravio da mi je upravo on te noći, oko ponoći, preciznije u 23.58 časova, poslao SMS poruku, koja je glasila: ‘Jesi li budna, da te pozovem’. Odmah nakon ove poruke uslijedio je i telefonski poziv od strane tadašnjeg v. d. vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića, da me pita da li znam zašto su uhapšeni policajci, na šta sam mu odgovorila da nisam obaviještena, ali da sam upravo dobila poruku od zamjenika rukovodioca Nikole Boričića da traži da se sa mnom čuje, nakon čega sam i pozvala Boričića, a o sadržini razgovora kako sa Boričićem, tako i sa postupajućim tužiocem u predmetu, kao i sa v. d. vrhovnog državnog tužioca Draženom Burićem, zasada neću iznositi detalje zbog svog profesionalnog odnosa prema poslu, ali ukoliko bude potrebno javnost će i o tome blagovremeno biti upoznata”, rekla je Medenica.

Rekla je da posebno zabrinjava to što ju je premijer Dritan Abazović, označio kao zaštitnika najvećeg kriminalnog klana u Crnoj Gori.

Ocijenila je da to čini zbog svog očiglednog nepoznavanja pravnih propisa, a i zlonamjerno, ubirajući političke poene.

”I tako nacrtao metu, ne samo meni, nego i mojoj porodici, mojoj djeci, mojim unucima, bez ijednog argumenta, a ja sam se te noći samo odazvala pozivu, odnosno poruci tadašnjeg zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Nikole Boričića i tadašnjeg v. d. vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića, sugerišući, u okviru svojih nadležnosti, vezano za postupanje u predmetu, potpuno zakonito, bez ikakve namjere da bilo koga štitim jer za 30 godina nikoga štitila nisam, niti imam namjeru da bilo koga štitim i ubuduće, do kraja moje radne i profesionalne karijere”.

Ona nije precizirala koja je to Radonjićeva “djelimična neistina”.

”ŠTITIO SAM SEBE”

Odgovarajući na te tvrdnje, tužilac Boričić saopštio je da je Medenici poslao poruku u 23.58 sati, ali tek, kako je rekao, nakon što se više nije moglo uticati na odluku njegovog kolege Radonjića i nakon što su dva policijska službenika uhapšena u predmetu ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru beogradskim kriminalcima.

On je “Vijestima” rekao da je to učinio isključivo kako bi sebe zaštitio, pošto su Medenica i tadašnji vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić pokušavali na sve načine da ga profesionalno diskredituju.

”Tu poruku sam joj poslao isključivo da bih sebe sjutra zaštitio. Pod tim podrazumijevam da sam radio u nemogućim uslovima i da su tadašnji vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić i rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva Lepa Medenica, gledali najsitnije detalje, tražeći razlog ili da me disciplinski gone ili da me smijene. Bio sam oprezan, pa sam poruku poslao da bi ostao trag. Dakle, predmet je bio završen i na to se više nije moglo uticati, a tu poruku sam poslao isključivo da bih sebe zaštitio i da bih sjutra imao dokaz da sam ih o svemu profesionalno obavijestio, ali tek kad je predmet završen i kada se na odluku nije moglo uticati”, kazao je Boričić.

Boričić
Boričićfoto: Savo Prelević

On je pozvao Medenicu da javno saopšti sadržinu tri razgovora koje je vodila sa njim, sadržinu jednog razgovora sa Vukasom Radonjićem, i razgovora sa Burićem, navodeći da bi to bilo interesantno.

”Više puta sam joj ukazao da je v. d. VDT-a koristi u sukobu protiv mene. U prilog tome govori i službena zabilješka - kolega Vukas Radonjić me je 14. oktobra, čim smo stigli na posao, službeno obavijestio o sadržini dva razgovora, jednog koji je vodio sa Medenicom i drugog koji je obavio sa Burićem. To je sve zavedeno u upisniku Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici i ovim putem apelujem na rukovodioca da učini javno dostupnim tu službenu zabilješku Vukasa Radonjića. Tu će sve sve vidjeti i potvrditi. A vidjeće i rukovoditeljka kako je zloupotrijebljena od v. d. VDT-a Burića”, dodao je tužilac.

On je rekao i da apeluje na Medenicu da se izjasni o njegovoj nezakonitoj smjeni, o pritiscima koje je vršila na osnovne državne tužioce u Podgorici...

”Da se izjasni i o pokretanju disciplinskih i etičkih postupaka protiv mene... Biće interesantno šta ima da kaže na tu temu”.

Boričić je kazao i da bi rukovoditeljku Višeg državnog tužilaštva pitao i zašto u večeri kada je zvala njega i Radonjića, nije iskoristila zakonsku mogućnost da njemu izda uputstvo.

”To je mogla da uradi i predmet bi bio gotov za sekund. Pitanje je zašto to nije uradila”, rekao je Boričić.

Ponovio je da je apsolutna istina sve što je dan ranije kazao na skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu.

”Dobijam tri poziva od nje... Postavljam pitanje, zašto je nakon što je zvala mene, pozvala i tužioca Radonjića. Zbog toga što nije mogla da izvrši uticaj na mene. To je slijed događaja”, istakao je Boričić.

BELIVUK, MILJKOVIĆ I BIVŠI SDT

Belivuk i Miljković optuženi su i da su i u Crnoj Gori učestvovali u više ubistava. U to vrijeme, Sektorom za borbu protiv kriminala rukovodio je Zoran Lazović, dok je glavni specijalni tužilac bio Milivoje Katnić. Lazovićev sin, tajni agent i policajac Petar Lazović uhapšen je pod optužbom da je službene aktivnosti podredio kavačkom kriminalnom klanu, kojem su pripadali optuženi Beograđani.

“Ukoliko nije Zoran Lazović kriv, ko je”, pitao je prekjuče na sjednici premijer Dritan Abazović, konstatujući da odgovor na to pitanje nikada nećemo imati dok god “budemo radili ovako”.

Radonjić je u vrijeme istrage bio na poziciji osnovnog državnog tužioca, ali je slučaj ukidanja zabrane volšebno iz njegovih ruku prešao u tadašnje SDT.

Taj predmet ponovo je aktivan zahvaljujući novom glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, a zbog te činjenice, kako je rekla specijalna tužiteljka Sanja Jovićević, nije bilo moguće iznijeti mnogo novih detalja.

Ona je, međutim, objasnila zbog čega je slučaju prve istrage odbacila krivičnu prijavu, nakon što je ocijenila da nema elemenata krivičnog djela: “Navela sam da nije prekršen nijedan materijalno-pravni propis”, kazala je ona, apostrofirajući da se nijedan policijski akt tada nije bavio zabranom ulaska u Crnu Goru.

“Ajmo onda svi kriminalci... bujrum u Crnu Goru”, kazao je tada Abazović.

U kakvim je vezama sa Zoranom Lazovićem?

Neka dođe Lepa Medednica da odgovori na pitanja iz svoje nadležnosti i ti pravni eksperti - ko je ubio Duška Jovanovića. Neka Lepa Medenica kaže u kakvim je vezama sa Zoranom Lazovićem i sve će vam biti jasno, rekao je juče Abazović novinarima.

Prije otvaranja fabrike votke “Beluga” u Nikšiću, konstatovao je da unutar tužilaštva treba da se nastavi provjetravanje, ali i da je obaveza Tužilačkog savjeta da provjeri međusobne optužbe koje su tužioci uputili na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Dritan Abazović
foto: Luka Zeković

”Ko god je gledao juče Odbor, mogao je mnogo toga da zaključi... Ako se ovim tužiocima nastavi davanje predmeta, ista sudbina nas čeka kao sa Belivukom i Miljkovićem. Ljudi dvije godine ne mogu da daju odgovor”, kazao je Abazović.

On je ponovo upitao ko je Belivuku i Miljkoviću omogućio da uđu u zemlju, “ako nisu te tri, četiri osobe”...

Prethodno, na sjednici Odbora rekao je da u tom slučaju nema puno filozofije i da krivci moraju biti ili tadašnji šef Uprave policije Veselin Veljović, ili Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zoran Lazović ili tadašnji pomoćnik direktora iz Sektora kriminalističke policije Enis Baković.

Kovač: Tražiću razrješenje tužiteljke

Ministar pravde Marko Kovač najavio je da će podnijeti predlog za razrješenje tužiteljke Medenice, ukoliko se utvrdi tačnost navoda iz parlamenta.

”Ukoliko se utvrdi tačnost navoda iznesenih na Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu od strane tužilaca Boričića i Radonjića, shodno članu 126 Zakona o državnom tužilaštvu, podnijeću predlog Tužilačkom savjetu za razrješenje rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepe Medenice”, saopštio je juče Kovač.

Marko Kovač
foto: Boris Pejović

Bonus video: