Četiri godine robije za šverc dva kilograma heroina

Odbijena žalba tužilaštva, potvrđena presuda Višeg suda

6061 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Dopisnik
Foto: Dopisnik

Okrivljeni Cunaku Fatmir pravosnažno je osuđen na četiri godine zatvora zbog šverca oko dva kilograma heroina, jer je dokazano da je izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga (član 300 stav 2 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore).

Tako glasi drugostepena presuda Apelacionog suda Crne Gore. Njom je potvrđena prvostepena presuda Višeg suda u Podgorici.

Optuženom je izrečena mjera bezbjednosti oduzimanja predmeta - 1,931 kg opojne droge heroin, koja će se uništiti po pravosnažnosti presude, odlučeno je u prvom stepenu suđenja.

Protiv navedene presude žalbu je izjavilo Više državno tužilaštvo u Podgorici zbog odluke o kazni i predložilo da se uvaži žalbu i preinači presuda tako što će okrivljenom izreći strožu kaznu zatvora.

Apelacioni sud je kao neosnovanu odbio žalbu tužilaštva.

U obrazloženju presude navodi se da je Viši sud u zakonito sprovedenom postupku, do izvjesnosti utvrdio sve činjenice i valjano ih obrazložio, iz kojih nesumnjivo proizilazi da je optuženi izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

”Naime, po nalaženju ovog suda, prvostepeni sud je pravilno utvrdio i u dovoljnoj mjeri vrednovao sve činjenice, koje su od uticaja na izbor vrste krivične sankcije i koje su od značaja da kazna u ovoj krivičnopravnoj stvari bude manja ili veća. Pravilno je od olakšavajućih okolnosti na strani optuženog cijenio njegovo držanje poslije učinjenog krivičnog djela, kao i doprinos rasvjetljavanju krivičnopravne stvari, zatim porodične prilike optuženog, odnosno da je oženjen i roditelj, te raniju neosuđivanost optuženog. Optuženi je odbranom pred sudom doprinio bržem rasvjetljavanju predmetne krivičnopravne stvari”, navedeno je između ostalog u obrazloženju presude Apelacionog suda.

Bonus video: