Džakovi puni kupusa ili marihuane

Počelo suđenje Bjelopoljcu Marku Konataru zbog prenosa 80 kilograma konoplje

12048 pregleda 4 komentar(a)
Optuženog Marka Konatara sprovode na suđenje, Foto: Jadranka Ćetković
Optuženog Marka Konatara sprovode na suđenje, Foto: Jadranka Ćetković

Bjelopoljac Marko Kontar kazao je da je krajem prošle godine u vozilu prevozio džakove sa kupusom.

To je rekao u bjelopoljskom Višem sudu, pred kojim odgovara zbog prenosa oko 80 kilograma konoplje.

Prema optužnici, Konatar je 4. decembra prošle godine, oko 9.20 časova, na putnom pravcu Mojkovac - Bijelo Polje, radi dalje prodaje prenosio 79,933 kilograma konoplje.

U spisima piše da je to činio u mjestu Ravna Rijeka, a dok je upravljao motornim putničkim vozilom “golf 5”, barskih registarskih oznaka.

”Nisam kriv i ne osjećam se krivim. Tog dana me zaustavila policija. Rekli su da stavim ruke iznad, na vozilo i pitali šta je u džakovima, na šta sam kazao da je kupus. Otvorili su džakove i rekli da je u pitanju trava. Oduzeli su mi telefon i lična dokumenta i tražili da im kažem šifru telefona, a ja sam mislio da tako mora. Potom su došla meni nepoznata lica u civilu i oni su ispred Odjeljenja bezbjednosti BIjelo Polje pretresli moje vozilo, a mene nisu pozivali da prisustvujem”, kazao je Konatar.

On se u istrazi branio ćutanjem, dok je juče iznio odbranu, ali i odbio da odgovara na pitanje tužioca Hasana Lukača.

Njegov branilac, advokat Milovan Miljić zatražio je da se iz spisa predmeta kao pravno nevaljani dokazi izuzme službena zabilješka, jer nije bilo nikakve naredbe suda, potvrda o privremeno oduzetim stvarima, kao i izvještaj Forenzičkog centra o izvršenom DNK vještačenju.

Tvrdi da su službenici policije nezakonito izvršili pregled mobilnog telefona, ali da su ga saslušavali mimo propisa.

Tužilac Lukač usprotivio se takvom predlogu, tvrdeći da su dokazi izuzeti na zakonit način i poručio da su službenici policije izvještaj sačinili da bi naveli koje su službene radnje sproveli, a ne da bi obavili saslušanje.

Podsjetio je da službena zabilješka sadrži podatke o tome šta je oduzeto, a da je Konatar potpisao zapisnik bez primjedbi.

Rekao je i da je nalog za DNK vještačenje urađen po nalogu Tužilaštva.

”Pregled vozila je urađen zakonito, jer je bilo isključeno iz saobraćaja, parkirano na nekom mjestu u cilju izbjegavanja da se dozvoli izvršenje radnje. Sve ovo što navodi opuženi je u cilju izbjegavanja krivično-pravne odgovornosti”, kazao je Lukač.

Sudija Ivan Adamović odbio je predlog da se optuženom ukine pritvor, jer nisu prestali razlozi zbog kojih je određen, odnosno opasnost od bjekstva.

Suđenje se nastavlja 11. maja.

Bonus video: