Božovića terete za šverc kokaina

Uhapšen prvi čovjek Budve zbog sumnje da je stvorio kriminalnu organizaciju za krijumčarenje droge. Jedan od njegovih pravnih branilaca kazao da mu se čini da je ovo “dio nekih političkih igara”. Iz DF-a nezvanično saopštili “Vijestima” da vjeruju da je hapšenje odrađeno, kako bi se jačao “centristički blok", ali i pojačala teza da su “DF i DPS isti”

114946 pregleda 369 reakcija 91 komentar(a)
Božovića izvode iz “Limenke” nakon saslušanja, Foto: Boris Pejović
Božovića izvode iz “Limenke” nakon saslušanja, Foto: Boris Pejović

Predsjednika Opštine Budva Mila Božovića sumnjiče da je organizovao kriminalnu grupu odgovornu za najmanje tri transporta kokaina, zbog čega je juče uhapšen u porodičnoj kući u metropoli turizma, saznaju “Vijesti”.

Njemu je sinoć određeno tužilačko zadržavanje do 72 sata, nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) lišili su ga slobode po nalogu SDT-a, u akciji koju je podržala i pomogla Agencija Evropske unije za saradnju i sprovođenje zakona - Europol.

Policijski inspektori oko šest sati ušli su u njegovu kuću u centru Budve, pretresli je, a potom s Božovićem otišli i u njegov kabinet u zgradu Opštine... Oko 11.30 sati, krenuli su ka Podgorici, nakon čega je priveden u zgradu “Limenka”, sjedište SPO-a...

”Specijalno policijsko odjeljenje je lišilo slobode predsjednika opštine Budva M. B. jer postoje osnovi sumnje da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i tri krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga”, saopštio je juče specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Privođenje Božovića u SDT
Privođenje Božovića u SDTfoto: Boris Pejović

Božović je donedavno bio poslanik i član Odbora za bezbjednost i odbranu i imao je dozvolu za pristup tajnim podacima.

Jedan od Božovićevih pravnih zastupnika, advokat Miroje Jovanović, rekao je juče da nije dobio odobrenje da vidi svog klijenta u prostorijama policijskog specijalnog tima...

Jovanović
Jovanovićfoto: Boris Pejović

”Nije mi omogućeno da ga vidim, čekamo saslušanje. Tako da ja, kao branilac, nisam upoznat sa navodima i činjenicama koje mu se stavljaju na teret... Ovo je dio nekih, čini se, političkih igara, ali u narednim danima ćemo vjerovatno imati više odgovora”, rekao je Jovanović novinarima.

Božovića je ispred “Limenke” čekao i njegov kolega iz DF-a Nikola Jovanović, predsjednik budvanskog parlamenta. On je bio u društvu Predraga Ivanovića, direktora tamošnjeg Komunalnog preduzeća.

Jovanović i Ivanović juče ispred sjedišta SPO-a
Jovanović i Ivanović juče ispred sjedišta SPO-afoto: Boris Pejović

DUG I BOLAN PUT

Na jučerašnjoj sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu, premijer Dritan Abazović indirektno je komentarisao slučaj hapšenja Božovića i konstatovao da je pred Crnom Gorom dug i bolan put.

”Nikoga ne optužujemo bez dokaza, borili smo se da dobijemo slobodne institucije, a tačno je i da su se jutros dogodile neke stvari. Postoji politički narativ da ne dolaze na tapet oni što su upravljali prije 30. avgusta, ali mislim da je to samo pitanje protoka vremena. Svi koji su radili nečasne radnje, treba da odgovaraju. Pred Crnom Gorom je dug i bolan put”, rekao je Abazović.

Abazović
Abazovićfoto: Luka Zeković

Sjednica tog skupštisnkog tijela zakazana je zbog kontrolnog saslušanja čelnika Vlade, policije, tužilaštva, a zbog stanja u bezbjednosnom sektoru, odnosno hapšenja visokih policijskih službenika pod optužbom da su se stavili u službu mafije...

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić kazao je da misli da je njegov partijski kolega uhapšen upravo zbog održavanja te sjednice...

”Mislim da je ta akcija namjerno organizovana jutros, u susret sjednici Odbora za bezbjednost”, rekao je Mandić.

Mandić na sjednici Odbora
Mandić na sjednici Odborafoto: Luka Zeković

Kazao je da Mila Božovića zna još iz vremena kada je ovaj bio dječak i ocijenio da taj Budvanin nije imao potrebe da se bavi nelegalnim poslom.

”Mislim da će GST morati da priloži dosta dokaza da opravda ovo pred sudom i javnošću”, naglasio je Mandić, dodajući da ima utisak da se hapšenja rade “po principu nevidljive ruke, koja hapsi čas iz jedne, čas iz druge partije”...

Sjednica Odbora prekinuta je nakon što je glavni specijalni tužilac Vladimir Novović rekao da on i šef SPO-a Predrag Šuković imaju službenih obaveza, budući da su u toku hapšenja u dva predmeta Specijalnog tužilaštva.

Novović
Novovićfoto: Luka Zeković

Nastavak je dogovoren za utorak.

OPŠTINA “DRHTI” OD PRITVORA

Funkcionisanje opštinske administracije moglo bi da bude dovedeno u pitanje ukoliko bi predsjedniku Opštine Milu Božoviću sudija za istragu odredio pritvor.

Božović koji se na čelu grada nalazi tri mjeseca, od 9. januara kada ga je imenovala Skupštine opštine, nije imenovao svoje zamjenike odnosno dva potpredsjednika, koji bi u slučaju nepredviđenih okolnosti, kakva je ova, preuzeli vođenje grada.

Sada, kada Božović jedino ima pravo potpisa, dovedeno je u pitanje redovno, dnevno funkcionisanje administracije, od isplata redovnih obaveza, zaključenja ugovora za naplatu (komunalije, cesije….), pa sve do isplate zarada zaposlenima.

Božović bi morao da ovlasti osobu kojoj bi dao pravo potpisa.

Božović
Božovićfoto: BORIS PEJOVIC

Iako je sjednica lokalnog parlamenta zakazana za 21. april, na njenom dnevnom redu nema imenovanja potpredsjednika Opštine.

Opština se u protekloj deceniji našla u sličnoj situaciji i krajem decembra 2010. godine, kada je u okviru afere “Zavala” uhapšen tadašnji predsjednik Opštine, sada pokojni Rajko Kuljača.

Kormilo grada preuzeo je tada potpredsjednik Lazar Rađenović, koga je potom lokalni parlament imenovao za predsjednika.

To je učinjeno nakon što je Kuljača, poslije nekoliko mjeseci u Istražnom zatvoru, podnio ostavku.

Slična situacija bila je i 2014. godine - u okviru afere “Košljun” uhapšen je predsjednik Opštine Lazar Rađenović.

Upravljanje gradom preuzeli su tadašnji potpredsjednici Milan Vučinić i Ljubomir Filipović.

HEROJI SKAJ APLIKACIJE

Tadašnji lider DPS-a Milo Đukanović, u oktobru 2022. godine, nazvao je političke konkurente u Budvi herojima sa Skaj aplikacije.

Govoreći na završnom predizbornom skupu pred glasanje u toj opštini, on je tada pozvao građane da podrže njihovu politiku, a ne srljanje u organizovani kriminal.

”Ili ćemo dati priliku da Budvom upravljaju heroji sa Skaj aplikacije. Hoće li se Budva vraćati na pravi kolosijek... ili će dublje tonuti u ralje organizovanog kriminala”, kazao je tada Đukanović.

“Hapse da bi jačali centristički blok”

Hapšenje Mila Božovića odraziće se na rejting DF-a u preizbornoj kampanji, tvrde u tom savezu.

Vjeruju, kako je “Vijestima” rečeno, da je hapšenje tempirano kako bi se ojačao centristički blok, odnosno kako bi se pojačala teza da su “DF i DPS isti” i u dijelu da su njihovi zvaničnici povezani sa kriminalnim klanovima.

Menadžer, poslanik, gradonačelnik...

Božović je predsjednik Opštine Budva, a na funkciji opštinskog menadžera bio je u periodu od 10. januara 2017. do 13. oktobra 2020. godine.

Na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine izabran je za poslanika u Skupštini Crne Gore.

Kao poslanik, bio je član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, član Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, član Odbora za bezbjednost i zamjenik člana Stalne delegacije pri Interparlamentarnoj uniji (IPU).

Prethodno, od 2005. do 2020. godine, biran je za odbornika u Skupštini Opštine Budva.

Bonus video: