I Kaluđerović dio Zvicerove ekipe?

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja uhapsili četvoricu osumnjičenih za saučesništvo u likvidaciji Hodžića i Spahića, za dvojicom tragaju. Tužilac Vukas Radonjić saopštio da se akcija sprovodi uz podršku i pomoć agencije Evropske unije za saradnju i sprovođenje zakona - Europol, uz logističku i operativnu pomoć Protivterorističke jedinice policije

102711 pregleda 76 reakcija 29 komentar(a)
Jednog od osumnjičenih privode u zgradu Specijalnog policijskog odjeljenja, Foto: BORIS PEJOVIC
Jednog od osumnjičenih privode u zgradu Specijalnog policijskog odjeljenja, Foto: BORIS PEJOVIC

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja juče su tragali za Cetinjaninom Nenadom Kaluđerovićem, kojeg sumnjiče da je dio kriminalne grupe odgovorne za dvostruko ubistvo u Spužu u oktobru 2020. godine.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) saopštili su da je osim Kaluđerovića u bjekstvu i Cetinjanin Darko Prelević, a da su u toj akciji uhapsili četiri osobe.

Prema saznanjima “Vijesti” uhapšena su braća Blagoje i Dejan Gašić, Davor Perović i M.N.

Njih šestoricu, i S. K. koji je odranije u pritvoru, terete da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo u saizvršilaštvu na štetu Barana Damira Hodžića i Adisa Spahića.

Hodžić je bio pripadnik škaljarskog kriminalnog klana, a njegov zet Spahić nije imao krivični dosije.

Njih dvojica na prevaru su namamljena u Spuž, gdje su ih u naselju Stanjevića Rupa ubili pripadnici kavačkog kriminalnog klana.

Jednog od osumnjičenih privode u zgradu Specijalnog policijskog odjeljenja
Jednog od osumnjičenih privode u zgradu Specijalnog policijskog odjeljenjafoto: Boris Pejović

Policija je juče pretresla kuću u kojoj su likvidirani, a prema saznanjima “Vijesti” pretresi će se nastaviti i narednih dana.

Navodno, oni po nalogu postupajućeg specijalnog tužioca pokušavaju da otkriju gdje su, nakon likvidacije, sakrivena tijela ubijenih.

Specijalni tužilac i portparol Vukas Radonjić juče je za “Vijesti” kazao da po nalogu SDT-a pripadnici SPO u više crnogorskih gradova sprovode dvije akcije.

Jedna je bila usmjerena na hapšenje svih osumnjičenih za ubistvo u Spužu.

Objasnio je da se obje sprovode uz podršku i pomoć agencije Evropske unije za saradnju i sprovođenje zakona - Europol, uz logističku i operativnu pomoć Protivterorističke jedinice policije...

Nešto oko podneva u prostorije Specijalnog policijskog odjeljenja privedeni su uhapšeni, a Radonjić je saopštio i za šta ih terete:

”Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Specijalno policijsko odjeljenje je lišilo slobode B.G., D.G., D.P. i M.N., i podnijće krivičnu prijavu protiv njih i još protiv S.K., koji je u pritvoru u drugom predmetu, i D.P. i N.K., koji su u bjekstvu, zbog osnova sumnje da su B.G., D.G., D.P., S.K., D.P. i N.K. učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo u saizvršilaštvu, a M.N. stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a povodom lišenja života oštećenih A.S. i D.H., u Spužu, u oktobru 2020. godine”, rekao je specijalni tužilac/portparol.

Radonjić
Radonjićfoto: Boris Pejović

Za tu likvidaciju najprije su osumnjičeni Beograđani Veljko Belivuk, Marko Miljković, Nebojša Janković i Ratko Živković.

Do njih su istražitelji došli nakon što su SDT-u dostavljeni transkripti sa kriptovane Sky ECC aplikacije, među kojima i fotografije ubijenih Barana.

Sredinom avgusta 2022. godine policija je dopunila krivičnu prijavu i konstatovala da su taj zločin organizovali i u njemu učestvovali vođe i visokopozicionirani članovi kavačkog kriminalnog klana Radoje Zvicer, Slobodan Kašćelan, Igor Božović, Milan Vujotić, Radoje Žuti Živković, Dragan Knežević i Stefan Kraljević.

Njih terete da su u kući Živkovića, u Spužu, na prevaru doveli Barane Hodžića, Spahića i Mila Radulovića zvanog Kapetan.

Hodžića i Spahića su odmah likvidirali, a onda gotovo u potpunosti demolirali kuću, pa potom zidove iznova gletovali, krečili, ali i mijenjali pločice, parket, vrata, namještaj...kako bi prikrili tragove likvidacija.

Kapetana su prevezli na drugu lokaciju, gdje su ga nakon dužeg mučenja ubili, a njegovo tijelo spalili na padinama Lovćena.

Hapšenja, optužnice, podrška Milu

Cetinjanin Nenad Kaluđerović godinama je punio novinske stupce rezervisane za crnu hroniku.

Odlukom Apelacionog suda on je 2013. godine pravosnažno oslobođen optužbi da je ubio Željka Jovanovića, ispred kafe-bara “Ambasador” 13. avgusta 2006. na Cetinju.

U oktobru 2021. godine uhapšen je zbog optužbi da je u danima kada su na Cetinju organizovani protesti protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru počinio krivično djelo terorizam. Oslobođen je i tih optužbi.

Saslušavan je kraljem ljeta 2022. godine, nakon što je likvidiran Vuk Borilović, koji je u ubilačkom pohodu usmrtio 10 sugrađana, među kojima i dvoje djece.

Tužilaštvo je ispitivalo da li je Borilovića pogodio hitac iz Kaluđerovićevog pištolja, a na kraju je utvrđeno da su tog Cetinjanina usmrtili hici iz policijskog pištolja.

Kaluđerović je bio i među okupljenima na protestu u martu ove godine, na kojem je napadnut tadašnji predsjednički kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović.

Na spisku je intelektualaca koji je objavio DPS, a koji su podržali predsjedničkog kandidata te stranke Mila Đukanovića.

Podrška za “Sokola”.

Nakon što je objelodanjeno da pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja tragaju za Kaluđerovićem, na društvenim mrežama aktivirali su se branioci njegovog lika i djela, mahom učesnici protesta protiv ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju 2021. godine.

Ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću poručili su da je “krenuo na tvrd orah”, ali i da “ne daju brata”.

”Zalud lanci i okovi, ne vežu se sokolovi”, napisala je na Tviteru jedna “aktivistkinja” sa Cetinja, aludirajući u istom nizu na Kaluđerovića.

Na njenu objavu nadovezali su se korisnici koji su Adžiću poručili da ih “nema đe smjestiti, ako će već redom da hapsi”.

”Ne damo naše časne ljude nesojima i ništa robi! Tu smo”, jedna je od objava.

Na istom nalogu komentarisali su i pojedinci suprotinih stavova, među kojima je i jedan prijeteći komentar Cetinjanima, u kom i vrijeđa Kaluđerovića.

Poruke podrške pisali su prije nego je zvanično saopšteno da Kaluđerovića traže zbog sumnje da je učestvovao u dvostrukom ubistvu.

Bonus video: