Nove prijave protiv maloljetnika

I nakon što su prijavljeni policiji, vratili se da prijete, vrijeđaju i pozivaju vršnjake na tuču

20550 pregleda 85 reakcija 7 komentar(a)
Sa protesta u Podgorici, Foto: Jovan Mrdak
Sa protesta u Podgorici, Foto: Jovan Mrdak

Maloljetni I. R., S. K., P. M. i više NN lica, odgovaraće za nasilničko ponašanje izvršeno na štetu maloljetnih M. M., S. S. i K. I.

To je juče odgovorio “Vijestima” rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Duško Milanović.

On je pojasnio da je postupajući tužilac naložio Upravi policije da protiv njih podnese krivičnu prijavu.

Portal Roditelji.me juče je objavio da su tri učenika podgoričke Gimnazije “Slobodan Škerović” povrijeđena u ponedjeljak oko 19 sati, kada ih je u blizini te obrazovne ustanove, ispred obližnjeg kafića, napala grupa tinejdžera.

Portal je dan kasnije izvijestio i da je ista grupa dječaka, uz podršku više vršnjaka, sačekala gimnazijalce i u srijedu, prijetila im zbog prethodne prijave policiji, nazivali ih pogrdnim imenima i pozivala ih na tuču. Policija je došla na poziv građana, pa je dalji sukob spriječen.

Vršnjačko nasilje eksaliralo je posljednjih mjeseci, ali još nema adekvatnog odgovora države.

Udruženje Roditelji je sredinom marta organizovalo proteste u Podgorici i Baru, a Vladi su predati zahtjevi, među kojima i uvođenje novih vaspitnih mjera za nasilnike.

”Definisanje socijalnih usluga i podrške za žrtve nasilja i njihove porodice, izmjenu zakonske regulative da jasno definiše odgovornost roditelja, socijalnog rada, sudstva, škole; početak rada zaštitara u školama i video-nadzora u školama, pojačani nadzor policije u blizini škola i obilaženje, uspostavljanje programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja, više pedagoga i psihologa, obezbjeđenje više stručnih radnika na lokalnom nivou, usvajanje podzakonskih propisa i akata koji će dovesti do izmjene Krivičnog zakona o seksualnom zlostavljanju...”, navela je direktorka Udruženja Roditelji Kristina Mihailović.

Prosvjetna zajednica Crne Gore (PZCG) uputila je inicijativu Vladi i Ministarstvu prosvjete, kojom traže da se ukloni oznaka tajnosti sa izvještaja o sprovođenju Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Iz PZCG su podsjetili da je prije godinu 42. Vlada, tokom tehničkog mandata, donijela odluku da proglasi tajnim dokument koji je, kako oni smatraju, izuzetno značajan za javnost.

”Objavljivanje pomenutog dokumenta moglo nam je dati uvid u pozitivne i negativne strane Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma na osnovu kog bi se izradio novi akcioni plan. Nažalost, neodgovornost državnih zvaničnika koji nijesu bili u stanju da pogledaju istini u oči i priznaju poražavajuće rezultate, dovela je do niza incidenata u našim školama”, piše u saopštenju.

Prema njihovim riječima, u nedostatku zaštitara učenici mogu “bez problema” unijeti oružje u škole.

”Ne postoji nikakav mehanizam za sprečavanje vršnjačkog nasilja, a školama su vezane ruke: jedino što nastavnici mogu uraditi je dati nižu ocjenu iz vladanja koja, očekivano, nema nikakav efekat za korekciju ponašanja”, dodali su.

NVO “Vršnjak”: Potrebna hitna izmjena Krivičnog zakonika

Iz NVO “Vršnjak” saopštili su da posljedni slučajevi nasilja - u Danilovgradu, na Cetinju i u Podgorici, pokazuju da se i dalje ne radi dovoljno na prevenciji i suzbijanju takvog ponašanja među djecom i omladinom.

”Događaj na Cetinju nas je veoma zabrinuo, a potom i ovaj u Podgorici koji je, kako vidimo, ponovljen i nakon što je policija intervenisala. Nikako ne smijemo dozvoliti da se nečinjenjem podržavaju djeca u namjeri da demonstriraju bilo koji oblik nasilja. Zbog svega što se dešava posljednjih mjeseci čini nam se da nismo odmakli ni korak od pređašnjih nemilih događaja, koji su početkom godine uzburkali javnost”, kazali su iz te NVO.

Podsjećaju da se i dalje ne radi ništa po pitanju skidanja oznake “tajno” sa Stategije o prevenciji vršnjačkog nasilja:

”Već dugo Vlada ne odgovara na zahtjeve za hitne sastanke. Moraju da znaju da su djeca važnija od svih drugih poslova i da ćutanjem postajemo podstrekači na nasilje. Sve ovo, a naročito događaji u Podgorici, opominju da je nužna hitna izmjena Krivičnog zakonika u dijelu maloljetnih izvršilaca krivičnih djela i odgovornosti njihovih roditelja ili hranitelja”, kazali su iz NVO “Vršnjak”.

Bonus video: