Simonović osuđena na 14 mjeseci robije

Prvostepena presuda bjelopoljskog Višeg suda za pokušaj ubistva

10861 pregleda 0 komentar(a)
Radosava Simonović nakon suđenja (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković
Radosava Simonović nakon suđenja (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković

Beranka Radosava Simonović (44) osuđena je na 14 mjeseci zatvora u Višem sudu u Bijelom Polju zbog pokušaja ubistva komšije Dragoslava Trišića (24).

Ona odgovara za krivično djelo ubistva na mah u pokušaju.

Tetak i ujak Trišića Radosav Raičević i Jovica Radević osuđeni su na po dva mjeseca za učestvovanje u tuči, a kaznu će izdržavati u prostorijama u kojima stanuju, dok se brat okrivljene Vladimir Mijović oslobađa od optužbi za učestvovanje u tuči, jer nije dokazano da je počinio djelo za koje je optužen.

Prema navodima optužnice, nakon svađe i tuče u dvorištu Simonovića, okrivljena je, 4. novembra 2019. godine, kuhinjskim nožem tri puta izbola Trišića.

Prema nalazu vještaka medicinske struke dr Nemanje Radojevića, Simonovićeva je djelo počinila “u stanju bitno smanjene uračunljivosti, usljed afekta razdraženosti jakog intenziteta na nivou patološkog afekta, ali kratkotrajnog intenziteta”.

Njena odbrana ukazala je ranije na preddeliktnu situaciju kroz povredu ugleda i časti porodice ove samohrane majke, te okolnosti da je Trišić napao njenog brata na njenom kućnom pragu, pozivajući se na nalaz vještakinje neuropsihijatrice Gordane Konatar, te da je ovo školski primjer nužne odbrane.

Punomoćnik oštećenog Trišića, advokat Igor Radević isticao je da oštećeni nije napao na kuću, ugled i čast porodice, već je mirno došao kod njihove kuće da razgovara, na poziv njenog brata Mijovića, od kojeg je prvi napadnut.

Trišić je od uboda nožem, između ostalih povreda, zadobio tešku tjelesnu povredu opasnu po život, u vidu ubodne rane u predjelu lijeve polovine prednje strane grudnog koša.

Trišić je spasen hitnom intervencijom ljekara beranske Bolnice.

Simonovićeva je sa stepeništa svoje kuće posmatrala tuču Raičevića, Radevića i Trišića sa njenim bratom Mijovićem i u stanju afekta i razdraženosti jakog intenziteta u kratkom vremenskom intervalu, u koji je dovedena bez svoje krivice, napadom na brata Mijovića, utrčala u kuću uzela kuhinjski nož sječiva dužine 19 cm, i dok je bio okrenut leđima udarila ga više puta. Nakon toga se oštećeni okrenuo u njenom pravcu i nalazio se u uspravnom položaju, licem prema njoj, nakon čega mu je zadala više udaraca i nanijela mu povredu opasnu po život u predjelu lijeve prednje strane grudnog koša.

Bonus video: