Njujorker: Najšokantniji podaci sa Skaj aplikacije su bili iz Crne Gore

Pošto ima svega oko 600 hiljada stanovnika, i pošto je šverc posao sa velikim prometom koji se ne može nastaviti bez saučesništva državnih službenika, kada govorite o kriminalu u Crnoj Gori - često govorite i o samoj politici

36624 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

List "Njujorker" objavio je veliku priču o kriminalnim klanovima i švercu droge širom svijeta.

U središtu ove priče našla se i Crna Gora, a reporter "Njujorkera" posjetio je Crnu Goru i razgovarao sa hrabrim novinarima koji se bore protiv organizovanog kriminala.

Ipak, ono na šta se list fokusirao jesu veze vlasti, prije svega odlazećeg predsjednika Mila Đukanovića sa kriminalnim klanovima, razbijanju Skaj komunikacije, ali i čovjek koji je označen kao ključni borac u borbi sa mafijom - Dritan Abazović, prenosi Nova.rs.

Neki od najšokantnijih obavještajnih podataka o švercu i vezama kriminala i države, piše "Njujorker", dolaze iz Crne Gore. Devedesetih i početkom dvijehiljaditih, najunosniji biznis bio je šverc cigareta u Evropu, prvenstveno preko jadranske luke Bar.

Takva trgovina se sada nastavlja, ali duvan sada ima ozbiljnog konkurenta: kokain. Dvije najefikasnije kriminalne grupe u zemlji, kavački i škaljarski klan, nazvane su po susjednim oblastima u lučkom gradu Kotoru, umrežile su se sa balkanskom dijasporom da bi uspostavile veze sa južnoameričkim proizvođačima droge i evropskim finansijerima. Sada švercuju narkotike u ogromnim količinama.

U Crnoj Gori, navodi "Njujorker", organizovani kriminal je česta, ali opasna tema razgovora. Pošto ima svega oko 600 hiljada stanovnika, i pošto je šverc posao sa velikim prometom koji se ne može nastaviti bez saučesništva državnih službenika, kada govorite o kriminalu u Crnoj Gori - često govorite i o samoj politici. Početkom dvijehiljaditih, tužioci u Italiji optužili su tadašnjeg premijera Mila Đukanovića da je ključna figura za šverc cigareta. Takođe je optužen za zavjeru sa visokim ličnostima u zločinačkoj organizaciji Kamora. Đukanović, koji je negirao optužbe, imao je diplomatski imunitet i nikada mu nije suđeno u Italiji.

Njegova Demokratska partija socijalista (DPS) bila je na vlasti do 2020. godine, a on je ove godine poražen u predsjedničkoj trci od strane Jakova Milatovića.

Hrabrost novinara

Nekolicina novinara u Crnoj Gori već decenijama izvještava o povezanosti kriminala i vlasti. Reporter "Njujorkera" razgovarao je sa dvije novinarke – Oliverom Lakić, iz portala Libertas, i Jelenom Jovanović iz "Vijesti". Prijetnje smrću ovim ženama bile su uobičajene, a obezbjeđenje ih štiti dvadeset četiri sata dnevno. Lakić je 2018. godine ranjena u nogu, usred bijela dana. Iste godine Jovanović je intervjuisala izvor u kafiću kada je muškarac ubijen pred njom. Nijedan od metaka koje je napadač nije pogodio novinarku, ali ona u svojim noćnim morama vidi "narandžaste oči" ubice.

Sredinom 2021. godine, Europol je crnogorskim tužiocima poslao prvi od mnogih obavještajnih paketa u kojima su detaljno opisani veliki zločini i korupcija u koje su umiješani najviši zvaničnici u državnim institucijama. Sadržaj paketa je bio tajan, ali je najmanje jedan izvor u Crnoj Gori, zabrinut da bi obavještajne podatke mogli zakopati korumpirani tužioci, dao dokumenta novinarima. Ovaj strah je bio opravdan - specijalni tužilac Saša Čađenović je uhapšen prošlog decembra jer nije reagovao na obavještajne podatke Europola koji su targetirali pripadnike kavačkog klana i policajce koji su prikrivali aktivnosti te bande.

Čak i prije izvještaja Europola, Transparensi Internešnel je Crnu Goru svrstao u jednu od najkorumpiranijih nacija u Evropi.

"Harizmatični premijer"

Dritan Abazović, mladi i harizmatični premijer Crne Gore, piše "Njujorker", vodio je kampanju protiv organizovanog kriminala i njegovih pomagača. Ovakav stav je, između ostalog, umanjio njegovu popularnost – izgubio je povjerenje u avgustu prošle godine.

Novinar "Njujorkera" je posjetio njegovu kancelariju u januaru i pitao ga o uticaju podataka sa Skaja.

"Kao da je atomska bomba stigla u Crnu Goru. Policajci, šefov pravosuđa! Poslije svih naših sumnji, konačno možemo reći, ‘Ovo je nešto što se zaista dešava“, naglasio je Abazović.

Bonus video: