Milović: Saopštenja i osude nisu dovoljni da se iskorijeni epidemija koja potresa crnogorsko društvo

"Pošto stalno pričamo o reformama, dvije hitne u ovom slučaju su:
Izmjena Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku,
dakle - povećati kazne, kao i dopuna kadrova u stručnim službama škola
(pedagozi i psiholozi)", navodi se u saopštenju

6061 pregleda 3 komentar(a)
Milović, Foto: Demos
Milović, Foto: Demos

Potpredsjednica Demos -a Ksenija Milović saopštila je da nisu dovoljne televizijske emisije, saopštenja i osuđujuće reakcije, uključujući i njenu, da bi krenuli u iskorijenjivanje nove epidemije koja potresa crnogorsko društvo.

To je kazala povodom napada u barskom naselju Šušanj na dvojicu sportista Atletskog kluba Sarajevo koji su u Crnu Goru došli na pripreme.

"Pošto stalno pričamo o reformama, dvije hitne u ovom slučaju su: Izmjena Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, dakle - povećati kazne, kao i dopuna kadrova u stručnim službama škola (pedagozi i psiholozi)", navodi se u saopštenju Medijskog tima Demos -a.

Milović je istaka i da većina škola nema školskog psihologa, a ukoliko ima, tvrdi da je jedan psiholog raspoređen na 1000 učenika.

"Poslednji događaj maloljetničkog nasilja u Crnoj Gori odjeknuo je u regionu. I pored toga, javnost se na nedjeljnom nivou informiše o sve većem broju slučajeva nasilja gdje su počinioci maloljetnici", istakla je Milović.

Naglašava da su odavno upaljeni svi alarmi za hitnu reakciju, te da konkretnih koraka nema.

"Demos će se sa političkog aspekta zalagati da za ovaj problem Crna Gora dobije neophodna pravna i institucionalna rešenja", zaključuje se u saopštenju.

Podsjećamo, ranije je saopšteno da će četiri maloljetnika iz Bara krivično odgovarati za napad na sportiste iz Bosne i Hercegovine.

U međuvremenu je uhapšena i peta osoba osumnjičena za napad, Božidar Kaluđerović kojem je određeno zadržavanje do 72 sata, nakon što je saslušan u Osnovnom državnom tužilaštvu Bar.

Maloljetnicima iz Sarajeva ukazana je pomoć u Hitnoj medicinskoj pomoći i Opštoj bolnici u Baru.

Jednom od maloljetnika konstatovana je teška tjelesna povreda u vidu preloma nosa i vilične kosti, zbog čega je transportovan u Klinički centar Crne Gore na dalju hospitalizaciju.

Bonus video: