Martinovića i Nedovića sumnjiče da su Pejoviću darovali 20.000.000 eura

Bivši izvršni direktor Fonda za zaštitu životne sredine Jovan Martinović i zaposleni u toj kompaniji Andrej Nedović uhapšeni zbog sumnje da su kompaniji “Uniprom” nepropisno pribavili veliku novčanu korist

78270 pregleda 235 reakcija 52 komentar(a)
Uhapšen, pa saslušan juče: Privođenje Martinovića, Foto: Boris Pejović
Uhapšen, pa saslušan juče: Privođenje Martinovića, Foto: Boris Pejović

Bivši izvršni direktor Fonda za zaštitu životne sredine Jovan Martinović i zaposleni u toj kompaniji Andrej Nedović uhapšeni su zbog sumnje da su kompaniji Veselina Pejovića nepropisno pribavili korist od preko 20.000.000 eura.

Slobode su ih lišili pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja, postupajući po nalogu Specijalnog državnog tužilastva (SDT).

Martinović je na čelu Eko fonda bio do maja 2021. godine, a Nedović je bio na poziciji direktora Sektora za finansije, pripremu i realizaciju projekta u tom fondu.

Prvi je bio poslanik DPS-a, šef cetinjskog odbora i aktuelni je član Glavnog odbora te stranke.

”Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalno policijsko odjeljenje je lišlilo slobode J. M. i A. N., bivšeg izvršnog direktora i zaposlenog Fonda za zaštitu životne sredine (Eko fond), za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, u saizvršilaštvu, a povodom nepropisne dodjele i upisa u registar besplatnih emisionih kredita privrednom društvu ‘Uniprom’ DOO Nikšić, čime mu je pribavljena korist od preko 20 miliona eura”, rekao je Radonjić.

Navodno, sumnjiče ih da su, na osnovu nerealnih procjena o količinama štetnih gasova koje se emituju u vazduh, omogućili da se iz kase Elektroprivrede (EPCG) prenese Kombinatu aluminijuma Podgorica ogroman novac...

KAP je u vlasništvu komapnije “Uniprom”, biznismena Veselina Pejovića.

Da bi ograničila emisije štetnih gasova iz najvećih zagađivača životne sredine (Termoelektrana, KAP i Željezara) bivša DPS vlast usvojila je u decembru 2019. godine Zakon o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena.

Tadašnja Vlada Duška Markovića, uredbom je odredila kvote za 2020. i 2021. o emitovanju ugljen-dioksida u atmosferu za Termoelektranu, koja radi u okviru EPCG i Kombinat aluminijuma.

Povezani članci

12. April 2021.

EPCG platila KAP-u 17 miliona za ništa

Iznos dozvoljenih količina emitovanih gasova bio je isti za obje kompanije, međutim, KAP je emitovao mnogo manje a Termoelektrana mnogo više od te kvote. Zbog toga je KAP imao višak dodijeljenih emisija kvota, a TE manjak. Tako da su tadašnje uprava EPCG i Uniproma “pronašle” rješenje da EPCG kupi od njih te emisije vrijedne 17 miliona eura, odnosno da za taj iznos dobije besplatnu struju za potrebe KAP-a.

Novo rukovodstvo EPCG tražilo je od Vrhovnog tužilaštva da istraži te finansijske operacije koje su se desile neposredno prije njihovog dolaska.

CIN-CG ranije je objavio da je količina emisionih kredita KAP-u bila nesrazmjerna i pravljena na projekcijama iz perioda 2005-2008. godine, kada je dostizana rekordna proizvodnja alumijuma, uz potrošnju ogromnih količina mazuta, koji je u međuvremenu zamijenjen plinom.

I iz Ministarstva kapitalnih investicija ranije su ocijenili da je riječ o zloupotrebi prethodne vlasti, jer su emisije ugljen-dioksida iz KAP-a i EPCG, odnosno Termoelektrane procijenjene na osnovu potrošnje od prije 15 godina.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović tada je kazao da EPCG nije imala potrebe da daje novac KAP-u, već je po osnovu veće potrošnje mogla od države direktno da dokupi nedostajuće kredite i uplati novoformiranom Eko fondu milione eura, od čega bi se značajan dio vratio kroz finansiranje ekoloških projekata.

Štelovali rezultate?

Tadašnja Vlada na čelu sa Duškom Markovićem uredbom je odredila kvote za 2020. i 2021. o emitovanju ugljen-dioksida u atmosferu za Termoelektranu, koja radi u okviru EPCG i Kombinata aluminijuma.

Iznos dozvoljenih količina emitovanih gasova bio je isti za obje kompanije, međutim, KAP je emitovao mnogo manje a Termoelektrana mnogo više od te kvote. Zbog toga je “KAP-Uniprom” imao višak dodijeljenih emisija kvota, a TE Pljevlja manjak.

Tako da su tadašnje uprava EPCG i “Uniproma” “pronašle” rješenje da EPCG kupi od “Uniproma” ove emisije u vrijednosti od 17 miliona eura, odnosno da za taj iznos dobije besplatnu struju za potrebe KAP-a.

Bonus video: