Medenica: Sve ću reći na sjednici Tužilačkog savjeta

Kovač tvrdi da je tužiteljka izvršila neprimjeren uticaj na kolegu u slučaju istrage otvaranja granice za Belivuka i Miljkovića.

49496 pregleda 130 reakcija 35 komentar(a)
Lepa Medenica, Foto: Savo Prelević
Lepa Medenica, Foto: Savo Prelević

Ministar pravde Marko Kovač traži od Tužilačkog savjeta razrješenje rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepe Medenice zbog sumnje da je izvršila neprimjeren uticaj na kolegu Vukasa Radonjića u slučaju istrage o ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru bezbjednosno interesantnim licima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću..

To je juče saopšteno iz kabineta tog ministra, odakle su ocijenili da takvo ponašanje Medenice predstavija neprimjeren odnos prema zaposlenom u državnom tužilaštvu.

Medenica je juče “Vijestima” saopštila da će sve što ima kazati na sjednici Tužilačkog savjeta.

Kovač je nedavno od Osnovnog državnog tužilaštva tražio službenu zabilješku tužioca Radonjića, koju je ovaj sačinio jutro nakon što ga je Medenica zvala kada je naredio da se uhapse dva policajca zbog sumnje da su učestvovali u slučaju otvaranja granice za beogradske kriminalce.

Kovač
Kovačfoto: BORIS PEJOVIC

”Nakon uvida u službenu zabilješku koju je sačinio državni tužilac Vukas Radonjić, utvrđeno je da postoji sumnja da je Lepa Medenica, rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, izvršila neprimjeren uticaj na njega kao postupajućeg tužioca u predmetu formiranom povodom ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru bezbjednosno interesantnim licima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću”, piše u saopštenju Ministarstva pravde.

Takvo postupanje Medenice, dodaju, osnov je za razrješenje rukovodioca Višeg državnog tužilaštva.

”Takvo postupanje predstavija neprimjeren odnos prema zaposlenom u državnom tužilaštvu koji predstavlja osnov za razrješenje rukovodioca državnog tužilaštva, shodno čl. 125 st.1 tač. 3 Zakona o Državnom tužilaštvu i predstavlja neuobičajenu praksu u postupanju tužilačke uprave, posebno imajući u vidu važnost samog predmeta. Sve ovo navodi na sumnju u postojanje i druge vrste odgovornosti rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, što je moglo uticati na konačan ishod samog postupka pred nadležnim tužilaštvom a čime se dodatno urušava ugled pravosudnih institucija, odnosno Državnog tužilaštva, kao i povjerenje građana u rad istog”, stoji u tekstu.

Radonjić, nekadašnji osnovni tužilac u Podgorici, nedavno je u Skupštini Crne Gore saopštio da u noći 13. oktobra 2021. godine, iz Uprave policije nisu poslušali njegov, najprije usmeni nalog da se uhapse dva službenika te institucije, a da ga je, nakon što je dao i pisani nalog za lišenje slobode, oko ponoći nazvala Medenica, tražila mu da pusti te službenike UP i optužila ga da postupa nezakonito.

Njegove riječi, na skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, tada je potvrdio i tužilac Nikola Boričić, tadašnji šef Osnovnog državnog tužilaštva, ustvrdivši da ga je ta ista koleginica tri puta zvala bezuspješno tražeći istu stvar, a da se nakon njega okomila na Radonjića...

Medenica dan nakon sjednice nije odgovorila da li je tražila da se na slobodu puste uhapšeni policajci, optuživši Boričića da je na toj sjednici izgovorio “notorne neistine”, a Radonjića da je pred poslanicima samo djelimično pričao istinu.

Rekla je, međutim, da nije ni pozvana na Odbor za politički sistem, gdje se o tome govorilo.

Nakon burne sjednice parlamentarnog odbora, članovi Tužilačkog savjeta nedavno su najavili da će ubrzo pozvati tužioce da im objasne šta se sve dešavalo u predmetu otvaranja granica za kriminalce.

Na sljedeću sjednicu, dogovoreno je, pozvaće Boričića, Medenicu, Radonjića, Jovićević i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, kako bi u neposrednom razgovoru procijenili da li postoje elementi za pokretanje disciplinske ili etičke odgovornosti nakon javne polemike u slučaju Belivuka...

Gazivoda
Gazivodafoto: Luka Zeković

Član TS-a Siniša Gazivoda je rekao da kroz forme TS-a - Komisije za ugrožavanje samostalnosti rada, koliko je upoznat, nijesu imali podatke o navodima koje su tužioci iznijeli na skupštinskom Odboru.

"Tužioci idu prije u Skupštinu, ili neki tok šou, da pričaju, ali da makar pokušaju da urade na neki drugi način ili čak i na ovaj način, ako se pokaže da su ti pravni mehanizmi nedovoljno efikasni. Političari su morali imati neku informaciju iz tužilaštva, pa se tamo otvorila diskusija. Desilo se da se taj forum preselio tamo, mislim da bi se morao voditi i ovdje. Kad nisu se oni nama obratili, a koji su to trebali da urade, onda tu pred nama treba da se utvrde neke okolnosti. Ako se utvrdi nešto što je problematično, a da mi imamo neki mehanizam da se bavimo time, ili da se utvrdi da od toga nema ništa, sve to treba da se zna. Zato moramo da imamo tematsku sjednicu", kazao je Gazivoda.

Bonus video: