Monahinja oslobođena optužbe da je povrijedila ugled države

Prema navodima optužnice, ona je 6. avgusta ispred Cetinjskog manastira bacila zastavu Crne Gore

11788 pregleda 226 reakcija 16 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Monahinja Stojka Smolović oslobođena je od optužbe da je povrijedila ugled države Crne Gore.

U prvostepenoj presudi sudije Osnovnog suda na Cetinju Branislava Lekovića navodi se da nije dokazano da je Smolović izvršila djelo za koje je optužena – javlja Radio Cetinje.

Sud nalazi da iz provedenih dokaza nijesu dokazane tvrdnje optužbe da je optužena preduzela inkriminisane radnje, da je državnu zastavu čupajući skinula, zgužvala i bacila, jer se iz video snimka vidi samo da optužena nosi zastavu složenu preko ruke – stoji između ostalog u presudi. Dalje se navodi da iz iskaza svjedoka Henrika Radulovića sa glavnog pretresa proizilazi da je zastavu ispustila na zid.

Kako sud iz provedenih dokaza nije mogao utvrditi sa sigurnošću da je optužena izvršila krivično djelo za koja se tereti, odnosno sud je u tom pravcu ostao u sumnji, to je u skladu sa načelom in dubio pro reo odlučio u korist optužene, te je usljed nedostatka dokaza istu oslobodio optužbe. Stim u vezi, oslobađajuća presuda se ima donijeti ne samo kad je dokazana nevinost optuženog, već i u situaciji kao što je konkretna – kada krivica optuženog nije dokazana – navodi se u presudi.

Prema navodima optužnice, 6. avgusta prošle godine ispred Cetinjskog manastira Stojka Smolović crkvenog imena Evgenija, bacila je crnogorsku zastavu i time, povrijedila ugled države Crne Gore. Smolović je saslušana početkom februara pred sudijom Osnovnog suda na Cetinju Branislavom Lekovićem. Ona je tom prilikom negirala izvršenje krivičnog djela stavljenog na teret i kazala da poštuje crnogorsku zastavu.

Zbog događaja iz avgusta građani Cetinja i drugih gradova Crne Gore su iz revolta postavili više crnogorskih zastava ispred Cetinjskog manastira i drugih crkava u Crnoj Gori.

Bonus video: