Promili odlučuju o nadležnosti suda

Sudija Osnovnog suda u Beranama proslijedio Višem sudu predmet smrti Alekse Lekića

8728 pregleda 0 komentar(a)
Optuženi Saša Marsenić nakon suđenja, Foto: Jadranka Ćetković
Optuženi Saša Marsenić nakon suđenja, Foto: Jadranka Ćetković

Sudija Osnovnog suda u Beranama Ivan Došljak uputio je Višem sudu u Bijelom Polju spise predmeta slučaja nesreće u kojoj je prije godinu stradao Aleksa Lekić iz Andrijevice, na odlučivanje o daljem postupku i nadležnostima.

Rješenje je uslijedilo nakon što je juče, prije početka suđenja Saši Marseniću iz Andrijevice, punomoćnik oštećene porodice advokat Miladin Joksimović zatražio preispitivanje optužnice i njeno vraćanje u fazu istrage radi otklanjanja nedostataka.

Marsenić u Osnovnom sudu u Beranama odgovara zbog krivičnog djela - teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Joksimović je ukazao da se za slučaj utvrđene alkoholisanosti, što je ovdje slučaj, radi o teškom krivičnom djelu protiv bezbjednosti saobraćaja izvršenom sa umišljajem, a ne krivičnom djelu izvršenom iz nehata, kako piše u optužnom predlogu Osnovnog državnog tužilaštva, odnosno da je u konkretnom slučaju nadležan Viši a ne Osnovni sud.

Napomenuo je da “nam omladina na crnogorskim drumovima gine zbog pijanih vozača a da tužilac u ovom postupku abolira izvršioca koji je bio pijan”.

Joksimović je ukazao na navodne nedostatke odnosno, nepotpuno utvrđeno činjenično stanje tokom tužilačke istrage, koji se odnosi na stanje alkoholisanosti kod okrivljenog, podsjećajući da iz izvještaja Kliničko biohemijske laobratorije u Beranama proističe da je 10. aprila registrovano 0,81 promila alkohola u krvi okrivljenog (u 8.10 časova, a nezgoda je bila u 3.10 časova).

”Iz izvještaja KCCG od 30. aprila, proističe da je krv prvi put uzeta 10. aprila u 11.50 časova, kada je utvrđena koncentracija od 0,55 promila, a drugi put u 12.35, kada je iznosila 0,27 promila. Imajući u vidu da u sva tri slučaja koncetracija pada, zaključuje se da je okrivljeni konzumirao alkohol prije saobraćajne nezgode. Takođe, imajući u vidu vrijeme kada je krv uzeta, proističe da je u vrijeme kritičnog događaja koncetracija bila oko 1,55 promila, što je stanje teške alkoholisanosti”, kazao je Joksimović.

Tužilac Marko Bojović rekao je da je ODT sproveo postupak u skladu sa zakonom i da je prije produženja optužnice sproveden zakonit istražni postupak, prikupljeni svi dokazi iz kojih proizilazi da je okrivljeni počinio djelo stavljeno mu na teret.

”Što se tiče alkoholisanosti, ona je bila predmet vještačenja od strane dva vještaka, sudske medicine i sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Podgorici, iz čijih nalaza proizilazi da nije moguće utvrditi tačnu koncentraciju alkohola u krvi, iz kog razloga se nije moglo izvršiti vještačenje psihijatra”, kazao je Bojović.

Prema optužnom predlogu, Marsenić se 10. aprila 2022. godine oko 3.10 časova, na regionalnom putu Andrijevica-Berane, u mjestu Slatina, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, upravljajući vozilom marke “audi 80”, nije kretao desnom kolovoznom trakom, već je prešao na lijevu, kojom se iz pravca Berana kretalo vozilo “golf III”, kojim je upravljao Aleksa Lekić.

On je čeonom lijevom stranom vozila ostvario čeoni kontakt sa “golfom III”.

Lekić je zadobio povrede rascjepa aorte, slezine i krvnih sudova, koje su izazvale poremećaj disanja i rada srca zbog prisustva krvi u grudnoj duplji, usljed čega je istog dana kod oštećenog nastupila smrt, dok je njegov saputnik, oštećeni Milovan Lekić, zadobio teške tjelesne povrede potresa mozga, nagnječenja pluća, grudnog koša i trbuha, a maloljetni R. L. lake tjelesne povrede, pri čemu je postupao sa svjesnim nehatom.

Bonus video: