Apelacioni sud ukinuo oslobađajuću presudu pilotu Arifoviću

Viši sud u Podgorici oslobodio je od optužbe pukovnika u penziji Vojske Crne Gore pilota Namika Arifovića, da nije kriv za pad helikoptera tipa "gazela" u junu 2016. godine u podgoričkom naselju Gornja Gorica

8624 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Apelacioni sud Crne Gore je na sjednici vijeća od 21.03.2023.godine, donio rješenje kojim je uvažio žalbu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i ukinuo presudu Višeg suda u Podgorici kojom je pilot Namik Arifović oslobođen od optužbe i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje, objavljeno je na sajtu ovog suda.

Presudom Višeg suda u Podgorici od 11. oktobra 2022. godine optuženi Arifović Namik, na osnovu člana 373 stav 1 tačka 1 oslobođen je optužbe da je izvršio krivično djelo teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja iz člana 348 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore u vezi sa krivičnim djelom – ugrožavanje bezbjednosti vazdušnog saobraćaja iz člana 341 stav 1 istog zakona, jer po ocjeni prvostepenog suda dijelo za koje je optužen po zakonu nije krivično djelo.

"Odlučujući o žalbi Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, vijeće Apelacionog suda je ocijenilo da je izreka prvostepene presude nerazumljiva i protivrječna razlozima presude, da presuda ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama, a dati razlozi su nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni, što predstavlja bitnu povredu odredaba krivičnog postupka radi čega je ista morala biti ukinuta. Prvostepenom sudu je naloženo da u ponovnom postupku otkloni bitne povrede odredaba krivičnog postupka, izvrši sveobuhvatnu analizu i pravilnu ocjenu svih izvedenih dokaza, kako pojedinačno tako i u njihovoj međusobnoj povezanosti i da jasne razloge o svim odlučnim činjenicama, sve u cilju donošenja zakonite i pravilne odluke“, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Viši sud u Podgorici oslobodio je od optužbe pukovnika u penziji Vojske Crne Gore pilota Namika Arifovića, da nije kriv za pad helikoptera tipa "gazela" u junu 2016. godine u podgoričkom naselju Gornja Gorica.

Arifović je optužen da je počinio za teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje sigurnosti vazdušnog saobraćaja. Arifović je upravljao letilicom u kojoj je bio i potpukovnik Miroljub Atanasijević. On je ranije u odbrani negirao da je kriv za pad helikoptera, pojašnjavajući da je zbog nezgode bio 43 dana u komi i da se ne sjeća detalja.

U obrazloženju presude, sudija Milena Matović je kazala da djelo teško djelo protiv bezbjednosti saobraćaja, kako se to navodi u optužnici u konkretnom slučaju i po zakonu ne predstavlja krivično djelo. Dodala je da tužilaštvo nije navelo dodatne propise i i odredbe kojima se dopunjava blanketna norma krivičnog djela koje se navodi u optužnici.

"Tužilac je trebao da navede koje odredbe i norme su prekršene kada je kako se navodi u optužnici optuženi Arifović doveo letjelicu u režim vorteksa i odredbe i norme koje je prekršio načinom izlaska iz ovog režima”, kazala je tada sudija Matović.

Prema navodima optužnice, Arifović se tereti da je nepropisno upravljao vojnim helikopterom "gazela" HN-45 M, kao pukovnik u ulozi nastavnika letjenja, iako nije bio teoretski i praktično osposobljen za izvršenje zadataka na ovom tipu vazduhoplova.

Bonus video: