Kriptovalute i lažne isprave: „Kralj” optužen za falsifikovanje

Osnovno tužilaštvo u Podgorici predložilo produženje pritvora za južnokorejske državljane

13985 pregleda 2 komentar(a)
Do Kvona privode na saslušanje (arhiva), Foto: BORIS PEJOVIC
Do Kvona privode na saslušanje (arhiva), Foto: BORIS PEJOVIC

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici podnijelo je optužni predlog protiv južnokorejskih državljana Do Kvona i Hon Čand Juna, zbog krivičnog djela - falsifikovanje isprave.

To je Vijestima rekao rukovodilac ODT-a, tužilac Duško Milanović, rekavši da su istovremeno predložili sudu da im se produži pritvor.

Do Kvon je u svijetu poznat kao “kralj kriptovaluta”, a više država za njim je raspisalo potjernicu zbog prevare teške 40 milijardi dolara.

On i njegov saradnik uhapšeni su tokom marta, dok su sa podgoričkog aerodroma pokušavali privatnim avionom da odlete u Dubai.

Nadlaženi su tada zvanično saopštili da je u Crnoj Gori boravio s lažnim dokumentima.

Ministar pravde Marko Kovač 29. marta kazao je da ekstradiciju uhapšenih zahtijevaju Južna Koreja, ali i Sjedinjene Američke Države.

Tada je rekao da još nije odlučeno kome će biti izručeni, pojašnjavajući da će države koje su to tražile, morati da sačekaju ukoliko se utvrdi da su se ogriješili o domaće propise.

”Održan je sastanak sa diplomatskim predstavnicima Koreje, tokom kojih nam je uručena molba za izručenje Do Kvona i njegovog rođaka. Molba za izručenje Do Kvona stigla je diplomatskim putem i iz SAD. Ako još neka država zatraži izručenje, javnost će biti blagovremeno obaviještena”, objasnio je Kovač krajem marta.

Ministar pravde dodao je da su iz stranih medija saznali da se i u Singapuru vodi krivični postupak protiv Do Kvona, ali da o tome nijesu zvanično obavješteni.

Istakao je i da neće prejudicirati koja bi država mogla imati prednost za ekstradiciju, objasnivši da odluka gdje će ih poslati zavisi od težine izvršenja krivičnog djela, mjesta izvršenja, redosljeda dostavljanja zahtjeva za izručenje...

Upitan kojim je povodom, kojom rutom, kada i kako Do Kvon ušao u Crnu Goru, Kovač je kazao da nemaju taj podatak, ali i da utvrđivanje tih činjenica nije u nadležnosti resora kojim rukovodi

”Kralja kriptovaluta” zvanično potražuju zbog - kriminalnog udruživanja.

Svjetski mediji pišu da se sumnjiči za prevaru od 40 milijardi dolara, nakon kraha tera i luna tokena prošle godine.

Bonus video: