Službenica banke suspendovana: Opet skidali sa računa građana?

Navodne malverzacije i u filijali CKB-a u Bijelom Polju, tužilaštvo i policija utvrđuju činjenice

70320 pregleda 371 reakcija 42 komentar(a)
Spremaju li se nova hapšenja (ilustracija), Foto: Shutterstock
Spremaju li se nova hapšenja (ilustracija), Foto: Shutterstock

Crnogorska komercijalna banka (CKB) internom kontrolom utvrdila je moguću zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju u filijali u Bijelom Polju.

To je potvrđeno “Vijestima” iz CKB-a, nakon što je iz više drugih izvora rečeno da je službenica D. R. navodno zloupotrijebila službeni položaj, oštetivši klijente za veliku svotu.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva odgovorili su da je “dežurni tužilac upoznat sa naznačenim slučajem”, nakon čega je Upravi policije u Bijelom Polju naloženo prikupljanje obavještenja i drugih dokaza “u cilju rasvjetljavanja te krivično-pravne stvari”.

”Po dostavljanju prikupljenih obavještenja i drugih dokaza, postupajući tužilac će se izjasniti da li u konkretnom slučaju postoji osnovana sumnja da je izvršeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti”, navode iz lokalnog tužilaštva.

Na upite “VIjesti”, iz CKB su odgovorili da je slučaj službenice u filijali u Bijelom Polju, nakon interne istrage, odmah prijavljen nadležnim institucijama.

”Banka je u komunikaciji sa nadležnim institucijama i u narednom periodu nastavićemo da dostavljamo potrebne informacije u cilju što efikasnijeg sprovođenja zakonske procedure”, kazao je PR Nemanja Boljević.

Protiv zaposlene koja se sumnjiči za zloupotrebu položaja, ističe Boljević, pokrenut je interni postupak iz nadležnosti banke, te joj je izrečena mjera suspenzije.

”U toku je proces nadoknađivanja utvrđene štete koja je pričinjena nekolicini klijenata”, kazao je Boljević, napominjući da se radi o izolovanom slučaju i da funkcionisanje filijale i interesi drugih klijenata nijesu dovedeni u pitanje.

Iz banke nisu naveli koliko klijenata je oštećeno i za koji iznos.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT), kako saznaju “Vijesti” iz više nezvaničnih izvora, planira da uskoro proširi istragu u predmetu pronevjere više od 14 miliona eura u Crnogorskoj komercijalnoj banci, kada će biti izdati nalozi za hapšenje službenika za koje vjeruju da su bili uključeni u “skidanje” novca sa računa VIP klijenata najveće crnogorske banke.

Vijesti nemaju informaciju da su ta dva slučaja povezana na bilo koji način.

Na spisku osumnjičenih, prema tim informacijama, mogli bi se naći službenici servisa privatnog bankarstva CKB-a, ali i osoba iz nekadašnjeg menadžmenta banke zbog sumnje da su imali udjela ili prikrivali milionsku pronevjeru novca sa računa gotovo 200 klijenata banke.

Po nalogu tužioca Vukasa Radonjića, 18. januara ove godine uhapšena je službenica CKB-a Daliborka Spasojević koja se sumnjiči da je u periodu od 2010. do sredine februara 2022. učinila produžena krivična djela - zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i falsifikovanje službene isprave u produženom trajanju.

Izuzeti video-zapisi sa nadzornih kamera

Odjeljenju bezbjednosti Bijelo Polje, 28. marta 2023. godine podnijeta je krivična prijava protiv jedne službenice CKB banke, filijale u toj opštini, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave policije.

Objašnjavaju da je nju prijavio službenik te banke, a za krivično djelo zloupotreba u privrednom poslovanju.

”U odnosu na ovu prijavu, policijski službenici su obavijestili državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju”, navode iz UP.

Potvrdno su odgovorili na pitanje da li je izuzet video-zapis sa sigurnosnih kamera.

”Službenici Uprave policije preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti, izuzeti su video-zapisi i određena dokumentacija, a uzimajući u obzir da je izviđaj u ovom predmetu u toku, ne možemo Vam saopštiti više detalja”, piše u odgovoru policije.

Bonus video: