Produžen pritvor dvojici Južnokorejanaca, glavni pretres 11. maja

Osnovni sud u Podgorici produžio pritvor zbog opasnosti od bjekstva

5192 pregleda 1 komentar(a)
Do Kvona privode na saslušanje (arhiva), Foto: Boris Pejović
Do Kvona privode na saslušanje (arhiva), Foto: Boris Pejović

Krivično vijeće Osnovnog suda u Podgorici produžilo je pritvor južnokorejskim državljanima Do Kvonu i Hon Čand Junu, zbog krivičnog djela - falsifikovanje isprave.

Pritvor je produžen zbog opasnosti od bjekstva, a glavni pretres određen je za 11. maj, saopšteno je iz suda.

Pritvor je produžen na zahtjev Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, koje je podnijelo optužni predlog protiv dvojice južnokorejskih državljana.

"Krivično vijeće suda je ispitalo razloge za dalje trajanje pritvora i našlo da je neophodno isti produžiti prema oba okrivljena. Vijeće cijeni da i dalje postoji opasnost od bjekstva, imajući u vidu da su okrivljeni strani državljani, koji u Crnoj Gori borave samo privremeno i da ih za Crnu Goru ne veže nijedna okolnost. Osim toga, vijeće je cijenilo i činjenicu da je od okrivljenih oduzeto više putnih isprava i identifikacionih dokumenata različitih država, od kojih su neka na različita imena, što jasno ukazuje da isti imaju razvijene internacionalne kontakte, a za njima je raspisana i Interpolova potjernica, pa sve navedeno vijeću ukazuje da bi okrivljeni boravkom na slobodi mogli napustiti Crnu Goru i tako ometati vođenje krivičnog postupka", saopšteno je iz suda.

Do Kvon je u svijetu poznat kao “kralj kriptovaluta”, a više država za njim je raspisalo potjernicu zbog prevare teške 40 milijardi dolara.

On i njegov saradnik uhapšeni su tokom marta, dok su sa podgoričkog aerodroma pokušavali privatnim avionom da odlete u Dubai.

Nadlaženi su tada zvanično saopštili da je u Crnoj Gori boravio s lažnim dokumentima.

Bonus video: