Jovanović osuđen na 30 godina robije

Prvostepena presuda za ubistvo Zorana Pavićevića u Danilovgradu

16625 pregleda 2 komentar(a)
Privođenje Jovanovića na saslušanje nakon hapšenja (arhiva), Foto: BORIS PEJOVIC
Privođenje Jovanovića na saslušanje nakon hapšenja (arhiva), Foto: BORIS PEJOVIC

Danilovgrađanin Zlatko M. Jovanović osuđen je juče na 30 godina zatvora zbog ubistva Zorana Pavićevića.

Prvostepenu presudu za krivično djelo teško ubistvo, izreklo je krivično vijeće sudije Veljka Radovanovića, u podgoričkom Višem sudu.

Iznoseći odbranu pred sudom prije nešto više od dvije godine, okrivljeni je izjavio da nije kriv za ubistvo u Danilovgradu, u restoranu “Obala”.

”Razumio sam navode optužnice. Nisam kriv. Nije tačno ono što je tužilac pročitao u optužnici da sam iz koristoljublja ubio Pavićevića”, naveo je okrivljeni.

U optužnici se navodi da je Jovanović zadao Pavićeviću najmanje 19 udaraca u predjelu glave.

Prema optužnici, on je u noći između 23. i 24. novembra 2020. godine, u vremenu od 20.00 do 06.00 časova u Danilovgradu, na svirep način iz koristoljublja sa umišljajem ubio Pavićevića.

”Svjestan svog djela, a čije izvršenje je htio, na način što je oštećenom zadao tri uboda nožem od kojih jedan u lijevi potključni predio, a dva u unutrašnju polovinu i na prednju stranu grudnog koša, i nanio oštećenom posjekotine u predjelu prednje strane grudnog koša, u srednjem i lijevom prsnom predjelu na tri mjesta, te zadao najmanje 19 udaraca u predjelu glave čvrstim, mehaničkim oruđem. Dodaje se i dok se branio od udaraca, zadao mu je najmanje dva udarca mehaničkim oruđem, nanijevši mu tako tjelesne povrede zbog kojih je oštećeni trpio bolove i strah jakog intenziteta. Okrivljeni je potom sa šanka objekta oduzeo sav novac koji se tamo nalazio u vlasništvu ugostiteljskog objekta u iznosu od oko 70 eura u metalnim apoenima. Zlatko Jovanović je optužen da je izvršio krivično djelo teško ubistvo iz člana 144 tačka 1 i 4 krivičnog zakonika Crne Gore”, navodi se u optužnici.

IZJAVE SVJEDOKA NA SUĐENJU

Darko Ž. Pavićević, brat pokojnog Zorana, izjavo je na suđenju da su ga policijski inspektori pitali da li se njegov brat sa nekim svađao ili tukao.

”Nije se ni svađao, ni tukao. Nisam mogao da vjerujem u ovo što se desilo. Dan nakon događaja sreo sam se sa optuženim Zlatkom, ispred zgrade. Potapšao me je po ramenu i rekao: ‘Budi jak. Žao mi je Zorana’. Narednih dana kada bismo se sreli, prolazio je pored mene i ni zdravo nije mi rekao”, izjavio je tada Pavićević.

Svejdok Miomir M. Iković kazao je da nema nikakva saznanja u vezi sa ubistvom.

Svetozar R. Kaluđerović na suđenju je izjavio da je pokojni Zoran bio pošten i da je u njega imao veliko povjerenje, jer su zajedno radili u “Lutriji Crne Gore”.

Svjedok Milan M. Babić rekao je da mu je pokojni Zoran bio kao brat.

”Družili smo se i povezivala nas je ljubav prema fudbalu. Bio je primjeran momak, ni mrava ne bi zgazio. Kao brat mi je bio”, izjavio je svjedok.

Advokat Adžić: Odbrana će uložiti žalbu

Advokat Boris Adžić, branilac po službenoj dužnosti okrivljenog Zlatka Jovanovića, izjavio je za “Vijesti” da će odbrana uložiti žalbu Apelacionom sudu Crne Gore na prvostepenu presudu.

”Odbrana će uložiti žalbu jer su svi provedeni dokazi posredni i nema ključnih svjedoka ovog događaja u kojem je stradao Zoran Pavićević. Osim toga, okrivljeni nema motiva za izvršenje ovog krivičnog djela. Od samog početka iznošenja odbrane, Jovanović negira navode optužnice i izjasnio se da nije kriv. Dok ne vidim pismeno obrazloženje presude ne mogu detaljnije da se izjašnjavam”, izjavio je advokat Adžić.

Bonus video: