Da li je tužiteljka igrala za okrivljene

Lidija Mitrović na saslušanju negirala krivicu

14713 pregleda 4 komentar(a)
Negirala krivicu: Tužiteljka Lidija Mitrović, Foto: Boris Pejović
Negirala krivicu: Tužiteljka Lidija Mitrović, Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo tereti tužiteljku Lidiju Mitrović da je pomogla da četiri fizička i jedno pravno lice izbjegnu krivično gonjenje, da su kao organizovana kriminalna grupa počinili krivično djelo - utaja poreza, čime je zloupotrijebila službeni položaj.

Ona je, međutim, to na saslušanju negirala, tvrdi njen pravni zastupnik, advokat Zoran Piperović.

Pojasnio je da je Mitrovićevu saslušao specijalni tužilac Miloš Šoškić, zbog sumnje da je počinila krivično djelo - zloupotreba službenog položaja, u predmetu “Klap”.

Specijalno tužilaštvo u tom slučaju podiglo je optužnicu protiv Danilovgrađanina Dejana Lakića i još 18 osoba koje terete za pripadništvo kriminalnoj organizaciji koja je malverzacijama državnu kasu olakšala za milionske iznose.

Piperović je pojasnio da je tužiteljka Mitrović, krivičnu prijavu protiv te četiri osobe i jednog pravnog lica, odbacila nakon što su dogovorili da ti okrivljeni prihvate institut odloženog gonjenja i plate porez i doprinose, u visini koju je vještak odredio u nalazu.

Tužilaštvo je, prema informacijama “Vijesti”, smatralo da se tim činom, tužiteljka svrstala na stranu okrivljenih i da im je “progledala kroz prste”...

SDT je u predmetu “Klap” podiglo optužnicu protiv 19 osoba, koje se terete stvaranje kriminalne organizacije što je utajom poreza i doprinosa oštetila državni budžet za 2,6 miliona eura.

Saopšteno je da je ta grupa, kroz osnivanje fiktivnih firmi i izdavanje fiktivnih računa na velike novčane iznose od po nekoliko stotina hiljada eura, zahtijevala je povraćaj PDV-a koji su im odobrili osumnjičeni poreski inspektori.

”Okrivljenima se stavlja na teret da su u okviru kriminalne organizacije koja je formirana u cilju realizacije kriminalnog plana za kriminalnu organizaciju pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 2.600.000,00”, piše u saopštenju SDT-a.

Bonus video: