Još jedna potjernica za Marovićem

Još jednom odgođeno suđenje Mujoviću, optuženom da je bivšeg predsjednika državne zajednice SCG prevario za 900.000 eura. Okrivljeni u sudu rekao da Srbija nikada neće tog Budvanina izručiti Crnoj Gori iako ga kamere svaki dan snimaju na utakmicama u Beogradu

53887 pregleda 170 reakcija 32 komentar(a)
Svetozar Marović i Veselin Mujović u doba druženja, Foto: BORIS PEJOVIC
Svetozar Marović i Veselin Mujović u doba druženja, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo pravde dalo je saglasnost kolegama iz resora unutrašnjih poslova da raspišu još jednu međunarodnu potjernicu za odbjeglim nekadašnjim funkcionerom Demokratske partije socijalista Svetozarom Marovićem, rečeno je juče u podgoričkom Osnovnom sudu.

Tog Budvanina traže i po nalogu Osnovnog suda u Podgorici, koji godinama ne uspjeva da mu uruči poziv za saslušanje u postupku protiv Veselina Mujovića.

Iako je javna tajna da je nekadašnji predsjednik državne zajednice Srbija i Crna Gora u Beogradu, nadležni iz Srbije ne odgovaraju na upite sudije Rada Ćetkovića, niti zamolnice kojima od njih traži odgovor na pitanje - da li Marović u toj državi ima prijavljeno prebivalište.

Zbog nemogućnosti da pronađu Marovića, juče je, po ko zna koji put odgođeno suđenje Mujoviću, optuženom da je u više navrata prevario tog bivšeg državnika, ali i Ljuba Rađenovića, oca nekadašnjeg gradonačelnika Budve Lazara Rađenovića.

Iako je maratonski postupak počeo još 2016. godine, ne nazire mu se kraj.

”Nadležni organ Republike Srbije nije odgovorio na zamolnicu ovog suda i dostavio podatak da li Svetozar Marović ima prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji i da li se trenutno nalazi u toj državi. Ministarstvo pravde Crne Gore dostavilo je podatak da su Ministarstvu unutrašnjih poslova dali saglasnost za raspisivanje međunarodne potjernice za oštećenim”, rekao je sudija Ćetković.

U sudnici je pročitao i dopis MUP-a, kojim su obavijestili sud da je za Marovićem još ranije raspisana nacionalna potjernica.

Marović (arhiva)
Marović (arhiva)foto: Savo Prelević

Istakavši da se u sudnicu nije pojavila ni svjedok oštećena Đorđina Marović, niti zastupnik Svetozara Marovića, advokat Dimitrije Dapčević, sudija je odgodio suđenje.

Optuženi Mujović rekao je sudu da Srbija nikada neće izručiti Marovića.

”Na prethodnom ročištu njegov pravni zastupnik rekao vam je da ga je porodica Marović obavijestila da Svetozar nije više u Srbiji. Mi insistiramo da se on neposredno sasluša, ali sumnjamo da ga Srbija nikada neće izručiti. Nije tačno da se više ne nalazi tamo, predlažem da se kao dokaz sprovede televizijski prilog od prije nekoliko dana, jer su kamere te televiziji snimile Svetozara Marovića na utakmici u Beogradu. Činjenica je da ga oni neće izručiti Crnoj Gori zbog predmeta formiranog povodom ubistva gardista u kasarni Topčider 2004. godine, u kom sam ja već saslušan kao svjedok”, rekao je Mujović u sudnici.

Nakon suđenja, “Vijestima” je kazao da Marovićevo saslušanje traži kako bi se pred sudom suočili i da bi, kako tvrdi, dokazao da mu je Marović novac dao isključivo da ga odnese italijanskim advokatima, zaduženim da sakriju njegove račune u Švajcarskoj.

”U Specijalnom državnom tužilaštvu postoji izjava tih advokata, koji potvrđuju gdje sam im i kada predao oko 500.000 švajcarskih franaka, ali i za šta im ih je Marović poslao. Prošao sam poligraf zbog toga. Takođe, u sudnici sam već rekao - Marovića nikada neće izručiti iz dva razloga, jedan je slučaj ubistva gardista u kasarni Topčider, a drugi slučaj je, takođe, iz 2004. godine, ali vezan za tragediju u kojoj je gliserom raskomadao Dragan Trifunovića, dok je ronio nadomak plaže Pizana u Budvi”, kazao je Mujović.

Tvrdi da mu je o ubistvu gardista Marović pričao 2016. godine:

”Tada sam sreo njega i nekadašnjeg ministra odbrane Srbije Prvoslava Davinića u Budvi. Zvao me da se vidimo i rekao mi da je u ozbiljnom problemu, jer su gardisti ubijeni zato što su u kasarni vidjeli gdje se čuva kokain. Objasnio mi je i da je kokain bio beogradskog narko-dilera koji je radio sa sinom jednog tadašnjeg pukovnika. Kada sam ga pitao zbog čega je on u problemu, rekao mi je da je iste noći obaviješten o ubistvu gardista i razlogu za likvidaciju, jer je tada bio predsjednik državne zajednice SiCG. Sve ovo rekao sam i u ovoj sudnici, više puta”, kazao je Mujović.

Istakao je da mu je sasvim jasno da će Srbija zbog toga, ali i brojnih slučajeva, čuvati Marovića dok god to bude potrebno.

”Niti će priznati da je tamo, iako to svi znaju, niti će ga ikada uhapsiti i izručiti Crnoj Gori”, dodao je on.

Mujovića terete da je od Marovića i Rađenovića na prevaru od uzeo 910.000 eura, nudeći im pomoć u istragama koje je Specijalno tužilaštvo vodilo protiv Budvana.

Više puta je ustvrdio da to nije tačno i da nema nikakvih dokaza da je uzeo pare od bilo koga.

Marović je priznao da je bio šef organizovane kriminalne grupe koja je oštetila budžet Budve za više desetina miliona eura i nagodio se sa tužilaštvom oko novčane kazne i robije u dva slučaja. Nakon potpisivanja sporazuma pobjegao je u Srbiju i godinama izbjegava da državi vrati dug u novcu, ali i da odrobija dogovorenu kaznu.

Rađenović je osuđen zbog namještanja licitacije prilikom prodaje opštinskog zemljišta na brdu iznad Budve i nedozvoljenog držanja oružja.

Rađenović je, takođe, u SDT priznao da je zloupotrijebio službeni položaj u pet poslova kojima je budžet Opštine Budva oštećen za više desetina miliona eura.

Nudi dokaze SDT-u, neće više da ćuti

Mujović je rekao da mu prijete zbog svega što zna.

”Meni prijete zbog njega (Marovića), nedavno su mi poručili da ćutim za gliser i da će mi dati novac, ukoliko tražim. Rekao sam im da više ne ćutim, i da neću. Ponudio sam se da sve, sa dokazima koje imam, saopštim SDT-u. I o novcu, i o gardistima i o gliseru i o ratnim zločinima i o pet miliona eura u kešu koje je 2016. godine izvadio iz šteka u Krimovici i platio jednom mafijašu dug”, kazao je on.

On je ponovo pričao o svojim saznanjima i navodnim osobama koje su umiješane u smrt Dragana Trifunovića, kada je gliser naletio na njega dok je taj Budvanin ronio pored starogradskih bedema, nadomak plaže Pizana.

Mujović je kazao da sve to govori zbog istine, ali i straha za bezbjednost svoje porodice.

”Dosta su se neistine pisale o nama, zato je vrijeme da se zna istina. To dugujem svojoj porodici i sebi. Sve što pričam postoji u tužilačkim i sudskim spisima, jer sam i njima pričao, ali zbog Vesne Medenice i njenih nepočinstava nisu ništa procesuirali”, rekao je on, najvaljujući krivičnu prijavu protiv Medenice.

Bonus video: