Miljković tvrdi da je u Crnu Goru dolazio zbog šverca marihuane, a ne pljačke pošte

Miljković je u odbrani ispričao da je "njegova veza, njegov čovjek", bio službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore

22147 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Višem sudu u Podgorici danas je pred krivičnim vijećem sudije Veljka Radovanovića, nastavljeno suđenje okrivljenim za pljačku pošte i ubistvo Ljubiše Mrdaka u Nikšiću.

Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv sedmoro okrivljenih da su prilikom oružane pljačke pošte u Nikšiću 20. oktobra 2021. godine, ubili radnika fizičkog obezbjeđenja "Security Guard Montenegro“ Ljubišu Mrdaka.

Optuženi su Mitar Knežević iz Nikšića, Stojan Albijanić, Nemanja Miljković, Petar Zolak, Srđan Svjetlanović, David Banjac i Stefan Regojević.

Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz prijetnju oružjem od pokojnog Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namijenjen za isplatu penzija, pri čemu je jedno lice lišeno života. Maskirani razbojnici su uz prijetnju oružjem od radnika obezbjeđenja ukrali 423.000 eura.

Izjašnjavajući se na navode optužnice, okrivljeni Nemanja Miljković je negirao da ima veze sa pljačkom i ubistvom. U odbrani je ispričao da je u Crnu Goru često dolazio zbog šverca cigareta i marihuane, a da je "njegova veza, njegov čovjek", bio službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

"Optužnica obuhvata lica koja nemaju veze sa ovim... Tužilaštvo optužbe zasniva na pretpostavkama. Na moju žalost, desio se splet nesretnih okolnosti. Ne krijem da sam više puta boravio u Crnoj Gori, isključivo zbog šverca cigareta i marihuane”, izjavio je Miljković.

Dodao je da su mu stanovi, koje je iznajmljivao u Nikšiću, poslužili za smještaj marihuane, ali da od 5. oktobra 2021. nije ulazio u dva iznajmljena stana.

Jedan od razloga je što je saznao da je vlasnik jednog od njih bivši policajac, koji mu je tražio lična dokumenta.

“Nikšić sam izabrao jer je na dobroj poziciji, blizu granice. Opušten grad, nisu mi tražili lična dokumenta pri iznajmljivanju stana i jeftin je. Lažno sam se predstavljao jer nisam želio da me otkriju zbog mog posla, jer sam ranije osuđivan”, naveo je on.

Dodao je da je drogu švercovao u Hrvatsku, iz Bosne i Hercegovine, preko Trebinja.

Optužnicom je predstavljeno da su okrivljeni po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz prijetnju oružjem od pokojnog Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namjenjen za isplatu penzija. Tom prilikom su ukrali 423.000 eura.

Istraga je pokazala da je ova grupa sa pripremama oružane pljačke krenula 9. avgusta 2021. godine.

Dodaje se da je optuženi Miljković po unaprijed utvrđenom sa optuženim Svjetlanovićem iznajmio dva stana u Nikšiću u kojima su se krili prije i nakon pljačke pošte.

“Iz iznajmljenog stana u Ulici Vuka Karadžića, optuženi su imali pogled na parking prostor na kojem se nalazilo vozilo za transfer novca. Optuženi Albijanić je po nalogu okrivljenog Mitra Kneževića sa još jednom nepoznatom osobom iz BIH, mimo graničnog prelaza u Crnu Goru dovezao džip "nisan kaškai”, koji je prethodno nepoznata grupa ukrala u Derventi i na njega stavila lažne tablice.

Džip je preuzeo Knežević koji ga je krio do dana oružane pljačke.

Prema unaprijed utvrđenom planu, 20. oktobra 2022., oko 9 sati, optuženi su u džipu kaškai čekali radnike obezbjeđenja. Kada se kombi namijenjen prevozu novca i dragocjenosti primakao iza zgrade pošte, tada su naoružani napadači iskočili iz džipa i hitro krenuli ka zadnjim vratima vozila.

Uvidjevši da je pljačka u pitanju, Mrdak je pokušao da se suprotstavi, ali tada su razbojnici ispalili nekoliko hitaca od kojih je jedan pogodio Mrdaka u grudi. Ostalu dvojicu njegovih kolega razbojnici su kundacima izudarali, isprskali biber sprejom, prebacili novac u svoje vozilo i munjevitom brzinom pobjegli. Ubrzo nakon toga policajci su u naselju Grebovice pronašli uništeni džip koji su koristili počinioci.

Kako se navodi u optužnici, razbojnici su se potom uputili prema manastiru Ostrog. Banjac je iz "citroena kaktus” kojim je upravljao Zolak prešao u vozilo Stefana Regojevića koji je ga je odveo na lokaciju za skrivanje a Regojević potom nastavio put prema Budvi.

Bonus video: