Mariću 40 godina robije, Delić oslobođen optužbe

Prvostepena presuda za ubistvo kanadske državljanke Ljiljane Simić

14366 pregleda 3 komentar(a)
Namamio je pa je ubio: Ljiljana Simić, Foto: Privatna arhiva
Namamio je pa je ubio: Ljiljana Simić, Foto: Privatna arhiva

Krivično vijeće kojim je predsjedavao sudija Veljko Radovanović, juče je u Višem sudu u Podgorici osudilo Zorana Marića na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina zbog ubistva kanadske državljanke Ljiljane Simić.

Sud je prihvatio navode optužnice da je taj okrivljeni izvršio krivično djelo teško ubistvo, odnosno da je iz koristoljublja i na podmukao način ubio Simićevu.

Sud je oslobodio od optužbe drugog optuženog, Radomira Delića, ocijenivši da nema dokaza da je zajednički sa Marićem učestvovao u teškom ubistvu.

Sud je ukinuo pritvor Deliću.

”Sud je na nedvosmislen način utvrdio da je Marić kriv za krivično djelo za koje je optužen”, kazao je sudija Radovanović.

Dodao je da se takva odluka suda temelji na djelu iskaza odbrane Delića, iskazima svjedoka, DNK vještačenjima i video-nadzoru, koji je potvrdio da je Marić bio u emotivnoj vezi sa Simićevom.

U obrazloženju presude, Radovanović je rekao da je sud na nesumnjiv način utvrdio da je Marić na podmukao način i iz koristoljublja ubio Ljiljanu Simić, odnosno da ju je prethodno pozvao da joj na brdu Mokrine kod Herceg Novog pokaže zalazak sunca, a potom je namamio i ubio je.

Neposredno prije ubistva uputio joj je uvrede: “Da je k...a”.

Po ocjeni suda, ubistvo je počinjeno iz koristoljublja, jer je Marić prisvojio njen stan, ali i vozilo “nisan kaskai”.

Marić je, navodi se u optužnici, obećao 4.000-5.000 eura Deliću kako bi ćutao o zločinu, a koje bi mu dao nakon prodaje vozila.

”Ubistvo je počinio na podmukao način, tako što je iskoristio povjerenje Ljiljane Simić sa kojom je bio u emotivnoj vezi”, rekao je sudija u obrazloženju presude.

Naveo je da sud smatra da ne postoje dokazi da je Delić kriv.

”Nema dokaza koji bi nedvosmisleno ukazali da je izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret”, naveo je sudija Radovanović, dodajući da je sporan motiv u odnosu na Delića i da ga nema.

”Nijedan dokaz ne ukazuje da je Delić imao dogovor sa Marićem, niti da je mogao da nasluti šta će kobnog dana da uradi Marić”, naveo je Radovanović.

”Pravedna odluka”

”Oslobađajuća presuda u odnosu na mog branjenika Radomira Delića glasi upravo onako kako treba, i to je odbrana od prvog dana, a zaključno sa završnim riječima isticala. Odluka postupajućeg vijeća je zakonska, a ujedno i jedina pravedna odluka, a obrazloženje koje je predsjednik vijeća naveo je jasno, i odgovara navodima odbrane od početka do kraja postupka”, izjavila je za “Vijesti” advokatica Dina Šabotić.

Optužnicom je predstavljeno da su 3. septembra 2020. godine, nakon 14.46 časova u selu Mokrine kod Herceg Novog, zajedničkim učestvovanjem u radnji izvršenja na podmukao način i iz koristoljublja ubili Ljiljanu Simić.

Piše da su zajedno došli do stambene zgrade u naselju Dobrota u Kotoru, u kojoj je stanovala oštećena.

Okrivljeni Marić je pod izgovorom da će da je povede u Herceg Novi i da joj pokaže prirodu i zalazak sunca, namamio oštećenu da sa njim i okrivljenim Delićem, uđe i sjedne na mjesto suvozača navedenog vozila.

Dalje se kaže da su se nakon toga obojica okrivljenih i oštećena istim vozilom, kojim je upravljao okrivljeni Marić, odvezli iz Kotora u pravcu Herceg Novog, gdje se okrivljeni Marić uključio na magistralni put, a zatim i na makadamski šumski put do sela Mokrine.

”Na makadamskom putu je, poslije toga zaustavio vozilo, da bi se obojica okrivljenih i oštećena Simićeva uputili pješačkom stazom preko obližnje livade, na čijem je dijelu okrivljeni Marić dao uputstva okrivljenom Deliću da na tom mjestu ostane i osmatra prema makadamskom putu i pazi da neko ne naiđe, što je okrivljeni Delić i prihvatio”.

Kako se navodi u optužnici, okrivljeni Marić je otpočeo raspravu sa oštećenom Simićevom, potom je oborio na zemljanu podlogu, nogama pritisnuo na grudni koš, a zatim objema rukama stezao za vrat i zadao joj više udaraca pesnicama ili mehaničkim oruđem u predjelu lica, nanoseći joj teške i po život opasne tjelesne povrede, od kojih povreda je kod oštećene nastupila smrt.

Nakon toga je okrivljenom Deliću obećao novčanu nagradu u iznosu između četiri i pet hiljada eura, koju bi mu isplatio po prodaji stana oštećene Simić Ljiljane, a da okrivljeni Delić zauzvrat ćuti o izvršenom krivičnom djelu i ne prijavljuje ga nadležnim organima, koju obećanu imovinsku korist je okrivljeni Delić i prihvatio.

Bonus video: