Lazovića i Milovića optužili i za šverc droge...

Viši sud potvrdio dio optužnice protiv grupe okrivljenog Radoja Zvicera

31066 pregleda 43 reakcija 6 komentar(a)
Soba za mučenje u beogradskom Ritopeku, Foto: MUP Srbije
Soba za mučenje u beogradskom Ritopeku, Foto: MUP Srbije

Viši sud u Podgorici potvrdio je dio optužnice protiv grupe okrivljenog Radoja Zvicera, među čijim članovima su i policajci Petar Lazović i Ljubo Milović, za krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, šverc droge, krijumčarenje cigareta i teško ubistvo Milana Ljepoje.Odlukom suda obustavljen je krivični postupak protiv Zvicera, Slobodana Kašćelana i Milana Vujotića za planiranje ubistva Jovana Vukotića ispred policije u Kotoru usljed nedostatka dokaza za ovu kvalifikaciju krivičnog djela. Sudija Zoran Radović, kontrolom dokaza, utvrdio je da se u konkretnom slučaju radilo o pripremnim radnjama koje nijesu pokušaj.

”Postupajući po kontroli optužnice protiv Z. R i dr., krivično vanraspravno vijeće ovog suda je našlo da nema mjesta optužbi protiv okrivljenih Z. R., V. M. i K. S. da su kao saizvršioci izvršili krivično djelo ubistvo u pokušaju iz čl.143 u vezi čl.20 i 23 st.2 KZ CG, jer navedeno krivično djelo koje je u konkretnom predmet optužbe nije krivično djelo, kao i da nema mjesta optužbi protiv okrivljenih M. Lj., Ž. R. i M. R. zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl.403 st.3 u vezi st.1 i 2 KZ CG, te i protiv okrivljenog L. P. zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl.403 st.1 KZ CG, jer u odnosu na navedeno djelo nema dovoljno dokaza, pa je u ovom dijelu, protiv prethodno navedenih lica u odnosu na navedena krivična djela krivični postupak obustavljen”, saopšteno je iz Višeg suda.

Osim, Zvicera, Milovića, Lazovića, Mujovića i Kašćelana, na optužnici su i Radoje Živković, Nikola Spasojević, Duško Roganović, Radovan Mujović, Radovan Pantović i Nikša Perović.

Zvicer je i dalje u bjekstvu
Zvicer je i dalje u bjekstvufoto: Detectiv-info

Lazović, Milović, Slobodan Kašćelan, Radovan Mujović, Pantović i Perović, terete se da su zajedno sa odbjeglim Ljubom Milovićem, Radojem Živkovićem, Nikolom Spasojevićem Duškom Roganovićem pripadnici kriminalne organizacije Kotoranina Radoja Zvicera po čijem nalogu je u Srbiji decembra 2020. godine ubijen Milan Ljepoja.

”Vijesti” su ranije, pozivajući se na spise Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), pisale da je Zvicer naredio da se ubije Ljepoja, zbog čega je šestoricu sprskih državljana koji su učestvovali u tom zločinu nagradio sa po 35.000 eura.

Povezani članci

13. Januar 2023.

Zvicer dao 210.000 eura za ubistvo u Ritopeku

Ljepoja je navodno bio član grupe kradljivaca, takozvanih “Pink pantera”, a Zvicer je nalog za njegovu likvidaciju dao, kako piše u dokumentima, jer ga je smatrao pripadnikom suprotstavljene kriminalne organizacije i jednim od učesnika u pokušaju njegovog ubistva u Kijevu, u Ukrajini.

”Uhvatili smo živog krvnika”, piše u jednoj od poruka koju Zviceru šalju pripadnici kavčana iz Srbije, nakon što su u kući u beogradskom naselju Ritopek namamili i zarobili Ljepoju.

Tu grupu, piše, činili su Veljko Belivuk, Marko Miljković, Nebojša Janković, Srđan Lalić, Marko Budimir, Dejan Tešić, Marko Andrić, Vlado Draganić, Bojan Hrvatin i Nemanja Đurić.

Lalić je svjedok saradnik u postupku protiv Belivukove grupe.

U spisima SDT-a objašnjava se da je najprije Andrić, po nalogu Belivuka, saznao gdje je i čime se Ljepoja bavi u Nišu, da bi ga zatim Miljković namamio da dođe u Beograd - pričom da prodaje blindirano vozilo koje je ovaj kanio da kupi...

”Zbog čega su, nakon što je oštećeni Ljepoja prihvatio ovu lažnu ponudu, dana 08. 12. 2020. godine, u dvorištu kuće u Beogradu - Ritopek... dovezli i parkirali blindirano vozilo BMW... kako bi uvjerljivije namamili oštećenog Ljepoju da uđe u dvorište i kuću”, navodi se u spisima SDT-a.

Pa su ga tu, dodaje se, svi zajedno tukli, mučili i ispitivali kako bi iznudili informacije koje su ih interesovale o suparničkim kriminalnim grupama i navodnom učešću Ljepoje u pokušaju ubistva Zvicera u Ukrajini.

”Za koje vrijeme je oštećeni Ljepoja trpio teške bolove i patnje i prinudili su ga da otključa telefon da bi vidjeli sa kim je i kada bio u kontaktu”.

Konstatuje se da su ga potom udavili Belivuk, Hrvatin, Lalić i Janković, tako što su mu preko glave naviklu kese i potom žicom stegli... Belivuk mu je, dodaje se, potom nožem presjekao vrat.

Iz tužilaštva tvrde da su potom Belivuk, Budimir, Hrvatin, Draganić i Janković isjekli Ljepojino tijelo na manje komade, pa se sa tako masakriranim lešom fotografisali i te fotografije međusobno dijelili, ali i slali kontaktima žrtve.

Navodi se da su tijelo samljeli u industrijskoj mašini za mljevenje mesa, stavili u PVC džakove, odnijeli do Dunava i bacili. Lične stvari Ljepoje, polili su benzinom i zapalili...

”Za koje radnje je okrivljeni Zvicer Radoje šestoricu saučesnika nagradio sa po 35.000 eura”, dodaje se u dokumentima.

Osnovana sumnja, kako piše, da je Zvicer izvršio to krivično djelo proizlazi iz sadržine tekstualnih poruka koje je razmijenio sa ostalim pripadnicima kriminalne organizacije.

”’Aj da uradimo bar njega do Nove, da zacementiramo rezultat’, ‘Nadam se da smo ti ulepšali dan, gledaj mu kontakte, da l znaš nekog... Kune se pacov da nema veze sa Ukrajinom’”, neke su od poruka koje su razmjenjivali sa Zvicerom.

Bonus video: