Presuda Kneževiću 3. maja: Sprečavao sukob ili podsticao mržnju

Prema optužnici, Goran Knežević je, dan nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, javno podsticao na nasilje i mržnju prema pripadnicima muslimanske nacionalnosti

5868 pregleda 2 komentar(a)
Optuženi Goran Knežević juče nakon suđenja, Foto: Jadranka Ćetković
Optuženi Goran Knežević juče nakon suđenja, Foto: Jadranka Ćetković

Presuda Goranu Kneževiću zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje u Višem sudu u Bijelom Polju biće izrečena 3. maja.

Prema optužnici, Goran Knežević je, dan nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, javno podsticao na nasilje i mržnju prema pripadnicima muslimanske nacionalnosti.

Ovo je ponovljeni postupak nakon što je oslobađajuću presudu ukinuo Apelacioni sud i predmet vratio na ponovno suđenje.

Tužiteljka Tanja Nišavić kazala u završnim riječima da je svim izvedenim dokazima, kao i iskazima svjedoka, utvrđeno je da je Goran Knežević počinio krivično djelo stavljeno mu na teret, “na način što je oštećenima Emiru i Nuriji Pilav, na terasi ugostiteljskog objekta ‘City caffe’, u Ulici kralja Petra, gdje su sjedjeli sa još nekoliko lica uputio riječi: ‘Selićete se, neće vas više ovdje biti’”.

”Optuženi se branio da nije uputio nikakve riječi Pilavima, već da je izašao iz vozila kada je vidio da je došlo do guranja nekih lica sa Vladanom i Darkom Kneževićem, i odvukao ih prema vozilu. Ovakva odbrana obezvrijeđena je iskazima oštećenih koji su naveli da je optuženi uzeo stolicu i podigao je u namjeri da uradi Nuriju Pilava, ali da je u tome spriječio Elvis Hrastovina i da je tada optuženi uputio riječi “Selićete se, više vas neće biti””, kazala je tužiteljka.

Ona je istakla da riječi - “Selićete se, više vas neće biti”, treba posmatrati iz šire perspektive međuljudskih odnosa i u sklopu društveno - političkog konteksta, kakav je postojao nakon izbora 30. avgusta, te da su upućene licima druge vjeroispovijesti, pri čemu su ta lica promovisala netoleranciju i mržnju.

Nišavić je pored nacionalnog, ukazala i na pravilnu primjenu međunarodnog zakonodavstva, predlažući da sud Kneževića kazni sa šest mjeseci zatvora.

Njenim završnim riječima pridružio se i punomoćnik oštećenih, advokat Kasim Dizdarević, koji je istakao da je “tokom postupka na nedvosmislen način, i u činjeničnom i u pravnom segmentu u potpunosti dokazano da je Knežević izvršio predmetno djelo”.

”Od esencijalnog značaja je to da, bez obzira na nacionalnu, vjersku i političku pripadnost, svaki građanin Crne Gore mora da bude poštovan u skladu sa pravima koja mu pripadaju i koja su zagarantovana Ustavom”, kazao je Dizdarević.

On je posebno ukazao na činjenicu da “politički osjećaj za nekim događajem ni u kom slučaju ne smije dobiti dimenzije u kojoj se politička pripadnost suprotnoj opciji treba povezivati sa kršenjem ljudskih prava i sloboda i sa posebnim aspektom za nacionalnu i vjersku pripadnost, tim prije što ovo nije bio izolovan slučaj”.

Dizdarević je naglasio da je bilo očekivano da se Knežević obrati, bez obzira na sadržinu odbrane, da se kroz jedan civilizovan razgovor pokuša razjasniti na dobrobit onoga što svi treba da njegujemo, a to su dobri međunacionalni, međuvjerski i multikulturalni odnosi u Crnoj Gori.

Branilac okrivljenog advokat Miladin Joksimović, kazao je da Knežević nije kriv za djelo koje mu je stavljeno na teret, zahtijevajući da se usljed nedostatka dokaza oslobodi.

”Istina je da je optuženi nije ni poznavao Pilave, niti je znao imena, niti kojoj naciji i vjeri pripadaju. Nesporno je da je došlo do konflikta između Emira Pilava sa Darkom i Vladanom Kneževićem, iz razloga što je na Vladanovo obraćanje Emiru riječima ‘Gdje si Pilav’, ovaj odgovorio psovkom i rekao ‘Mrš’”, kazao je Joksimović.

Istakao je da je upravo Goran Knežević spriječio remećenje javnog reda i mira i da posljedice ne budu veće, jer je upravo on odvukao Vladana i Darka Kneževića od lokala u auto.

Joksimović je podsjetio na iskaz vlasnika lokala Elvisa Hrastovine - da se optuženi nije obraćao Pilavima, niti su imali bilo kakve kontakte ili prijetnje.

Osvrćući se na potenciranje ugrožavanja nacionalne pripadnosti, zaključio da je simptomatično da se pri tom zaboravlja da je Emir Pilav, najprije, kako je kazao, mršnuo a potom uputio riječi “J…. vam četničku majku”: To je pravo rezervisano da može bilo ko da opsuje srpsku majku i to nije izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje, ali jeste potezanje stolice”.

Bonus video: