Sud odbio predlog odbrane Kadića da se iz spisa izdvoji službena zabilješka

Sudija Ivan Adamović je kazao da je nakon vještačenja vozila u Forenzičkom centu, Konatar prijavio policiji da su na vozilu unutar prednjih vrata suvozača, pronađeni ostaci od projektila, što je evidentirano u službenoj zabilješci policije

10633 pregleda 0 komentar(a)
Jedno od privođenja Kadića, Foto: Jadranka Ćetković
Jedno od privođenja Kadića, Foto: Jadranka Ćetković

Viši sud u Bijelom Polju odbio je predlog odbrane Amara Kadića da se iz spisa izdvoji službena zabilješka Odjeljenja bezbjednosti (OB) Bijelo Polje od 31. jula 2020, kojom je utvrđeno da se u vratima vozila oštećenog Bojana Konatara nalaze djelovi projektila koji najvjerovatnije potiču od vatrenog oružja.

U pitanju je zabilješka nakon vještačenja vozila u Forenzičkom centru u Danilovgradu, kada je, navodno, Konatarev brat prilikom popravke vozila u vratima otkrio još drugih dijelova projektila.

Kadić u tom sudu u ponovnom postupku odgovara zbog pokušaja ubistva Konatara 2020. godine.

Prvostepenom presudom bio je osuđen na na tri godine i četiri mjeseca zatvora.

Prema optužnici, Kadić je ispred porodične kuće na Zaimovića livadi, pucao u Konatara 28. jula te godine oko 18.30 časova, i ranio ga sa dva projektila iz pištolja.

Sudija Ivan Adamović je kazao da je nakon vještačenja vozila u Forenzičkom centu, Konatar prijavio policiji da su na vozilu unutar prednjih vrata suvozača, pronađeni ostaci od projektila, što je evidentirano u službenoj zabilješci policije.

Kadićev advokat Nebojša Golubović je kazao da je u pitanju propust Forenzičkog centra, čiji su službenici dali jedan izvještaj, a da su kasnije, navodno, nađeni tragovi projektila u vozilu, te da su drugi pregled izvršili službenici CB BIjelo Polje, a ne Forenzičkog centra, koji su jedino ovlašćeni za pregled vozila.

Sudija Ivan Adamović odbio je i predlog advokata odbrane Nebojše Golubovića za vršenjem rekonstrukcije, imajući u vidu da ‘sud u iskazu Konatara, kao jedinog koji se izjašnjavao na okolnosti događaja, nije našao nikakve nelogičnosti, nedoslednosti ili kontradiktornosti’.

Pored tog predloga odbijen je i predlog odbrane da se sasluša navodni ‘krucijalni očevidac” Erhan Heldić, što je prethodilo uvredama optuženog i oštećenog.

Naime, nakon predloga za pozivanje tod svjedoka negodovao je Konatar, navodeći da je i Heldić ‘na kamati kod Kadića’, dok je Kadić kazao: “Ovo je sramno da jedan osuđeni diler koji tuče svoju majku ovako ponaša.”

Nakon toga sudija je optuženog i oštećenog opomenuo navodeći da će ukoliko ne prestanu da se svađaju izreći novčane kazne.

Problemi i razmirice između Kadića i Konatara datiraju od ranije. Zbog podmetanja bombe u dvorište kuće Konatara u naselju Rakonje, u julu 2017, Kadić je dvije godine kasnije u bjelopoljskom Osnovnom sudu osuđen na deset mjeseci zatvora.

Suđenje se nastavlja 31. maja.

Bonus video: