Majstori će na šetalište u Petrovcu tek nakon tužilaca: Analiza spisa jedne od najvećih korupcionaških afera

Promenada uz petrovačku plažu, koja je trebalo da bude završena prije 14 godina, “pojela” je sedam i po miliona eura, koliko je tadašnja DPS-SDP vlast potrošila za nikada završenu 1,6 kilometara dugu pječašku stazu

18208 pregleda 58 reakcija 2 komentar(a)
Šetalište u Petrovcu, Foto: Vuk Lajović
Šetalište u Petrovcu, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva nema saglasnost da sanira niti uredi šetalište u Petrovcu sve dok Više državno tužilaštvo u Podgorici ne izanalizira spise jedne od najvećih korupcionaških afera budvanske kriminalne grupe, koji su stali u devet registratora i četiri karo omota.

To proizlazi iz odgovora koji je tužiteljka Ana Radović dostavila sekretaru za zaštitu imovine Opštine Budva Đorđu Zenoviću, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

Zenović se tom tužilaštvu obratio nakon što su mu iz Specijalnog državnog tužilaštva odgovorili da su dokumentaciju tog predmeta proslijedili kolegama iz Višeg tužilaštva - na dalju obradu.

”U odnosu na dio podneska kojim se traži saglasnost za uređenje šetališta izvođenjem nužnih radova, obavještavam vas da se spisi predmeta sastoje od devet registratora i četiri karo omota, da je u Specijalnom državnom tužilaštvu formiran predmet 2016, tako da je neophodno izvršiti detaljnu analizu svih prikupljenih dokaza i obavještenja u pravcu donošenja zaključka o svim činjenicama u ovoj krivično-pravnoj stvari, iz kojih razloga nije moguće odgovoriti, a iz tih razloga još nije ni donijeta odluka o daljim radnjama VDT u ovom predmetu”, odgovorila mu je tužiteljka.

Šetalište u lošem stanju
Šetalište u lošem stanjufoto: Vuk Lajović

Prethodno, Zenović je od tužilaštva kojim rukovodi Vladimir Novović, tražio da mu da dostavi informaciju u kojoj fazi je istraga u vezi s milionskom pronevjerom u slučaju gradnje petrovačkog šetališta. Pitao je i da li je ko optužen, ali i može li lokalna uprava nakon 14 godina završiti radove na šetalištu, jer se nalazi u izuzetno lošem stanju i predstavlja opasnost po bezbjednost kako mještana tako i turista.

Oni su ga, osim upućivanja da odgovore potraži od Višeg tužilaštva, obavijestili i ko je do sada odgovarao za malverzacije, iz kojih se zaključuje da je za tu aferu kriv jedan opštinski službenik, a da je kasa metropole turizma oštećena za svega 136 hiljada eura.

”S obzirom na to da iz sadržine podataka prikupljenih u toku istrage koja je sprovedena od strane ovog tužilaštva protiv okrivljenih Milenka Medigovića, potpredsjednika Opštine Budva i službenika Opštine Budva Miodraga Samardžića, po mišljenu ovog tužioca, proizlazi osnovana sumnja da je Miodrag Samardžić, kao službenik Opštine i član nadzornog organa za građevinsko-zanatske radove na rekonstrukciji šetališta i uređenja parka u Petrovcu, potpisivanjem i ovjeravanjem netačne dokumentacije - privremene i konačne građevinske dokumentacije, prikazao da je vrijednost izvedenih radova za 136.816,81 eura veća od vrijednosti stvarno izvedenih radova”, piše u dopisu, koji je specijalna tužiteljka Nataša Bošković ranije dostavila Zenoviću, a o čemu su “Vijesti” nedavno pisale.

Dodaje se da je u tom iznosu “pribavio protivpravnu imovinsku korist izvođaču radova - privrednom društvu ‘Udarnik’ DOO Nikšić, a Opštini Budva u istom iznosu pričinio štetu.

Saglasnost za nastavak radova ranije su od SDT-a i Vrhovnog državnog tužilaštva tražili i sad već bivši čelni ljudi Opštine i Skupštine opštine - Krsto Radović i Marko Bato Carević, a junu prošle godine i izvršni direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Mladen Mikijelj.

Šetalište pojelo milione, a ostalo nedovršeno

Promenada uz petrovačku plažu, koja je trebalo da bude završena prije 14 godina, “pojela” je sedam i po miliona eura, koliko je tadašnja DPS-SDP vlast potrošila za nikada završenu 1,6 kilometara dugu pječašku stazu.

Navodno, milioni su završili u džepovima članova budvanske kriminalne grupe, a tim kojim je rukovodio bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić u nekoliko navrata uzimao je dokumenta iz Opštine Budva, ispitivao lokalne funkcionere, službenike, te graditelje, angažovao vještake...

Tender za šetalište u Petrovcu je raspisala gradska DPS- SDP uprava još 2008. godine, a radovi su povjereni prvorangiranoj nikšićkoj kompaniji “Udarnik”. Gradnja je započela godinu kasnije, ali zbog nedostatka novca radovi su u više navrata zaustavljani, da bi šetalište tek 2015. dobilo sadašnji izgled, ali ni do danas nije završeno.

Jedina zvanična računica koliko novca je potrošeno u izgradnju šetališta izvedena je 2013. godine, kada je gradom još upravljala koalicija DPS-SDP. Prema tadašnjim podacima Sekretarijata za investicije, izgradnja šetališta koštala je 6.063.286 eura, a popločavanje dodatnih 1,45 miliona.

U izvještaju o izvedenim radovima piše i da su pripremni radovi koštali 425.000, a zemljani 1.600.000 eura. Za gornji sloj - postavljanje tampona i betona, potrošeno je 324.000 eura, zidovi i pločasti propusti koštali su 854.000, a vodovodna, fekalna i atmosferska kanalizacija 1,8 miliona eura. Prema istim navodima, za izgradnju elektroinstalacija iz kase Budve otišlo je 479.000 eura.

Kao primjer neracionalne potrošnje, opozicija godinama potencira priču da je izgradnja javnog toaleta koštala 274.000 eura.

Još 2017. godine, tadašnji gradonačelnik Budve Dragan Krapović dostavio je SDT-u kompletnu dokumentaciju o radovima na petrovačkom šetalištu.

Bonus video: