Počinje suđenje Vesni i Milošu Medenici, nema TV prenosa

Za danas zakazan početak suđenja ekipi okupljenoj oko bivše šefice Vrhovnog suda

12175 pregleda 13 komentar(a)
Vesna Medenica ispred Višeg suda, Foto: Luka Zekovic
Vesna Medenica ispred Višeg suda, Foto: Luka Zekovic

Vrhovni sud odbio je zahtjev elektronskih medija za direktan prenos suđenja bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Crne Gore Vesni Medenici.

To je juče Vijestima saopšteno iz Vrhovnog suda.

Za danas je zakazan glavni pretres protiv okrivljenih u tom predmetu.

“Na osnovu člana 320 stav 4 Zakonika o krivičnom postupku i člana 55 Sudskog poslovnika, nakon razmatranja zahtjeva, donosim odluku kojom se odbija zahtjev, kojim je traženo audio i video snimanje ili direktan TV prenos početka glavnog prenosa u postupku koji se vodi protiv Miloša Medenice drugih, pod brojem Ks.br.45/22 koji je zakazan za dan 04. 05. 2023. godine”, navodi se u odluci vršiteljke dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesne Vučković.

U obrazloženju odluke navodi se da je sutkinja, pred kojom treba da se održi glavni pretres, saopštila da ne postoje tehnički uslovi za traženo snimanje suđenja: “Jer se radi o većem broju optuženih lica, njihovim braniocima, a prostorni kapaciteti sale u kojoj treba da se održi suđenje nisu adekvatni”.

Takođe, u izjašnjenju je navedeno da će PR služba Višeg suda u Podgorici, informacije o toku glavnog pretresa dati neposredno nakon okončanja istog, na zvaničnoj stanici web sajta tog suda.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Miloša i njegove majke Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića, Gorana Jovanovića i “Kopad Company” iz Nikšića...

Miloš Medenica
Miloš Medenicafoto: Boris Pejović

Terete se za krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprječavanje dokazivanja.

Okrivljeni policajac Darko Lalović tereti se da je posredovao u kupovini opojne droge za Miloša Medenicu, koji je nakon toga davao na uživanje drugima

Miloš Medenica je, između ostalog, piše u optužnici, 2019. godini, stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali Vesna Medenica i ostali, sa ciljem vršenja krijumčarenja cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast... “Pa je u saizvršilaštvu sa okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete na carinsko područje Crne Gore, radi prodaje, uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita okrivljenim carinskim službenicima”.

Njegovoj majci se stavlja na teret da se obavezala da će, korišćenjem svog službenog položaja, posredovati da se određeni parnični predmeti koji su se vodili pred Višim sudom u Podgorci i Vrhovnim sudom Crne Gore završe u korist privrednih društava “Fab Live” i “Cijevna Commerce”, bez obzira na činjenično stanje, u čemu joj je pomagao okrivljeni Miloš Medenica i pojedini pripadnici kriminalne organizacije...

Optužnicom je predstavljeno da su Miloš Medenica i njegova majka Vesna, prihvatili mito, nakon što je izdejstvovala presudu u korist kompanije ‘Fab lajv’, koju je tužila firma ‘Gugi komerc’. Navodi se da su vlasnici ‘Fab lajva’ prihvatili da zbog toga plate 181.000 eura, u protivrijednosti u nekretninama”...

Okrivljena je i da je podstrekavala Milicu Vlahović Milosvaljević, sutkinju Privrednog suda, da zloupotrijebi službeni položaj i u parnici, i suprotno Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju, donese privremenu mjeru u korist Rada Arsića, kuma Medenice, ali i da je posredovala kod drugih kolega da izvrše službene radnje, suprotno Zakonu o sudskom savjetu i sudijama, odnosno Zakonu o parničnom postupku, i donesu odluku u predmetu korist privrednog društva “Carine”.

Bonus video: