Vukić: Interes javnosti je prenos suđenja Vesni Medenici, Vrhovni sud da preispita odluku

On je kazao da treba inicirati izmjenu zakonske regulative i obezbijediti da sva suđenja koja se odnose na javne funkcionere budu dostupna javnosti direktnim prenosom iz sudnice

3853 pregleda 3 komentar(a)
Dragan Vukić, Foto: Boris Pejović
Dragan Vukić, Foto: Boris Pejović

Poslanik Socijalističke narodne partije Dragan Vukić pozvao je predsjednika Vrhovnog suda da preispita odluku kojom je odbijen zahtjev više elektronskih medija da se omogući direktan prenos suđenja Vesni Medenici, bivšoj predsjednici Vrhovnog suda.

To je saopšteno iz Socijalističke narodne partije.

"Predsjednik Vrhovnog suda u skladu sa Sudskim poslovnikom ima mogućnost da odobri audiovizuelno snimanje suđenja i pozivam ga da to učini u ovom slučaju zbog nespornog javnog interesa, s tim da vijeće može iz opravdanih razloga odlučiti da se pojedini djelovi suđenja ne snimaju", kazao je Vukić.

On dodaje da je Vesna Medenica dugi niz godina bila na samom vrhu piramide crnogorskog pravosuđa i da joj se na teret, između ostalog, stavlja i nezakonit uticaj na donošenje odluka jednog broja sudija, ali i nezakonit uticaj na donošenje tužilačkih odluka.

"Odlukama sudija pod uticajem Medenice,uzimajući u obzir prepostavku nevinosti iz Zakina o krivičnom postupku ojađeni su brojni crnogorski građani, koji i dalje čekaju na pravdu. Pravde u Crnoj Gori neće biti dok za nezakonit rad ne budu odgovoarali prvenstveno oni nosioci pravosudnih funkcija koji su sramota za ovu časnu profesiju, i kamen o vratu časnim tužiocima i sudijama", kazao je Vukić, navodi se u saopštenju.

On je kazao da treba inicirati izmjenu zakonske regulative i obezbijediti da sva suđenja koja se odnose na javne funkcionere budu dostupna javnosti direktnim prenosom iz sudnice.

"Javne funkcionere plaćaju građani da rade u njihovom interesu, a oni koji zloupotrijebe svoj položaj treba da snose odgovornost pred sudovima ove države, ali i pred sudom javnosti", rekao je Vukić.

Bonus video: