Presuda Muratoviću 25. maja; Tužiteljka: Kalač pogođen dok je bio okrenut leđima

Punomoćnik oštećene porodice advokat Munever Kuč rekao je da je porodica napustila glavni pretres (nakon pauze) nezadovoljna što je advokat odborane Borivoje Borović tokom postupka navodno vrijeđao ličnost pokojnog Anesa, iznoseći istovremeno i neistitne o ljekarima iz Berana i Beograda

10303 pregleda 0 komentar(a)
Adisa Muratovića juče sprovode na suđenje, Foto: Jadranka Ćetković
Adisa Muratovića juče sprovode na suđenje, Foto: Jadranka Ćetković

Presuda Adisu Muratoviću zbog ubistva sugrađanina Anesa Kalača u Višem sudu u Bijelom Polju biće izrečena 25. maja.

To je juče saopšteno u Višem sudu pred kojim Muratović odgovara zbog krivičnog djela teško ubistvo, na štetu Anesa Kalača, koji je ranjen 2014. godine na benzinskoj pumpu “Eko petrol”.

Ranijom ukinutom presudom, u odsustvu je osuđen na 20 godina zatvora.

Anes, Elmin, Jasmin i Mirsad Muratović osuđeni su na po godinu i osam mjeseci zatvora zbog pomaganja u izvršenju tog krivičnog djela, a Elvis Muratović na pet mjeseci.

Tužiteljka Ljubinka Maždgalj kazala je da je Adis Muratović djelovao sa direktnim umišljajem kada je 27. aprila 2015. godine na benzinskoj pumpi Eko petrol po prethodnom dogovoru sa braćom zbog fizičkog obračuna prethodnog dana, po razrađenom planu ostvarivao zajedničku odluku da liše života sada pokojnog Anesa Kalača, Almina Kalača, Kemala Nurkovića, Elvisa Jahovića i Šabana Tarhaniša.

”Neosnovana je odbrana Adisa Muratovića da su kritičnom događaju prethodila dešavanja tog dana jer su u njima učestvovali i Muratovići, što je potvđeno sudskom presudom Osnovnog suda u Rožajama”, kazala je tužiteljka, dodajući da je Adis izašao iz vozila, izvadio automatsku pušku i pucao u pravcu oštećenih, koji su mirno stali na pumpi da sipaju gorivo.

Tužiteljka je naglasila da se jasno vidi trenutak kada je Anes Kalač pogođen dok je bio okrenut leđima od Muratovića, bježeći prema platou.

”Računajući trenutak prvog traga prašine od projektila do kraja ispaljivanja prolazi 30 sekundi, a prema zaključku balističara Božidara Bakića optuženi se kretao dok je ispaljivao projektile”, kazala je ona.

Tužiteljka Madžgalj je rekla da se ne slaže sa nalazom vještaka psihologa i psihijatra da je u vrijeme kritičnog događaja optuženi bio u stanju afekta straha srednjeg intenziteta, koji je smanjio njegovu sposobnost da upravlja svojim postupcima, kao i sposobnost da shvati posljedice postupanja, ali ne u bitnom stepenu.

Punomoćnik oštećene porodice advokat Munever Kuč rekao je da je porodica napustila glavni pretres (nakon pauze) nezadovoljna što je advokat odborane Borivoje Borović tokom postupka navodno vrijeđao ličnost pokojnog Anesa, iznoseći istovremeno i neistitne o ljekarima iz Berana i Beograda.

Borović je to negirao.

”Jedina istina je video-zapis u kojem se vidi sami čin ubistva - gdje pokojni Anes bježi, a u leđa mu optuženi ispaljuje rafalnu paljbu. Pitam se, kakva to odbrana može osporiti? Očekujemo zakonitu odluku, te da će se presudom koliko-toliko ublažiti vječita bol porodice pokojnog Anesa i njegovog siročeta, koje sada ima 14 godina”, rekao je advokat.

Kuč je tvrdi bio ogorčen i kada je advokat Borović zatražio ukidanje pritvora Muratoviću, tim prije što je ovaj bio u bjekstvu šest i po godina.

Na tu okolnost posebno se osvrnuo otac pokojnog Emin Kalač, koji je optužio Zorana Lazovića kao glavnog krivca koji je pomogao Muratoviću da se krije “šest godina, pet mjeseci i 15 dana,” podsjećajući da se obraćao Milu Đukanoviću, Dušku Markoviću, Mevludinu Nuhodžiću i Veselinu Veljoviću da mu pomognu da Muratović bude pronađen.

”Moj sin je bio čestit, omiljen u Rožajama, oružje nije volio, svima je pomagao”, kazao je Kalač.

Odbrana Muratovića, advokati Borović i Dražen Medojević ukazali su na dešavanja što su prethodila kritičnom događaju, “gdje je paljena i uništavana imovina poštenih ljudi koji su navikli da rade za razliku od onih koji su navikli i htjeli da otimaju”.

”Odgovorno tvrdim da su nadležni organi u Rožajama radili svoj posao do ovog događaja ne bi došlo”, kazao je Medojević, dodajući da je kvalifikacija za teško ubistvo neodrživa.

On i Borović istakli su da se u slučaju Muratovića radi o prekoračenju nužne odbrane, u stanju jake razdraženosti.

Adis je rekao da je iskreno ispričao šta se desilo te večeri i da mu je žao, jer nije imao namjeru nikog da ubije.

Prema optužnici, Adis Muratović je 27. jula 2014. godine ispalio više hitaca iz automatske puške, od kojih je jedan pogodio Kalača i nanio mu teške tjelesne povrede opasne po život.

Bonus video: