Odloženo suđenje Jovaniću i ostalima

Optužena Jović je danas u podgoričkom Višem sudu izjavila da optužnica predstavlja "produkt laži"

14047 pregleda 8 komentar(a)
Okrivljenu Snežanu Jović sprovode na suđenje, Foto: Luka Zeković
Okrivljenu Snežanu Jović sprovode na suđenje, Foto: Luka Zeković

Početak suđenja bivšem predsjedniku Privrednog suda Crne Gore Blažu Jovaniću i ostalim okrivljenim, predsjednik specijalnog vijeća sudija Zoran Radović, odložio je danas zbog predloga za izuzeće specijalne tužiteljke Lidije Mitrović.

Advokat Goran Rodić to je tražio zbog sumnje u njenu nepristrasnost, a njegov zahtjev podržali su i ostali branioci okrivljenih, advokati Velibor Marković, Nikola Martinović, Predrag Đolević.

Optužena Snežana Jović konstatovala je da optužnica predstavlja produkt laži...

"Željela sam da se suočim sa tužiteljkom oči u oči. Pridružujem se zahtjevu za izuzeće Lidije Mitrović. Nisam saslušana na sve tačke optužnice koje mi se stavljaju na teret. Ovo je sve produkt ličnog stava, laži i neistina. Ja sam samohrana majka, vrijeme je da se ovaj pravni progon prekine, a traje već tri godine protiv mene", kazala je Jović.

I Jovanić je rekao da je saglasan sa zahtjevom za izuzeće specijalne tužiteljke Mitrović.

Prije nego što je glavni pretres odložen, advokat Đolević pročitao je podnesak kojm je prijedložio ukidanje pritvora Jovaniću, ali je, nakon pauze, specijalno vijeće Višeg suda u Podgorici Zorana Radovića, odbilo taj predlog odbrane.

Advokat Đolević je pročitao podnesak i podsjetio da se Jovanić u pritvoru nalazi od 9. maja 2022. godine.

On se osvrnuo na rješenja o produženju pritvora, podsjećajući da su se pozivali na strah od bjekstva, Jovanićeve česte puteve u inostranstvo, njegove razvijene društvene i socijalne veze van granica Crne Gore...

"Ni jedan od navedenih razloga ne može se podvesti pod zakonsku odredbu predstavljenu u članu 175 stav 1. tačka 1 ZKP-a, već predstavlja niz improvizacija manipulacije, netačnih i lažnih podataka, sve onako kako ih je specijalna tužiteljka zamislila i predložila sudu... Okrivljeni nema namjeru da bježi, već željno očekuje sudski postupak u kome će dokazati svoju nevinosti svu apsurdnost postupka koji je protiv njega pokrenut", kazao je advokat.

On je rekao i da nije istinit podatak da je Jovanić odlukom Sudskog savjeta udaljen sa dužnosti zbog pokretanja ovog knivičnog postupka, i da zato nije vezan za mjesto boravka ni obavljanjem službene dužnost odnosno funkcije.

"Okrivljeni je nezakonitom odlukom Sudskog savjeta smijenjen sa funkcije predsjednika Privrednog suda a kao sudija (funkcija) je suspendovan a ne razriješen, i prima (zakonski) iznos od 50 odsto ličnog dohotka do okončanja krivičnog postupka".

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužicu protiv Jovanića, stečajnih upravnika Saše Zejaka, Snežane Jović, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, ali i Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Danijele i Dušana Lakovića... zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

Bonus video: