Bombaški napad u zgradi Osnovnog tužilaštva i Osnovnog suda u Podgorici i dalje kod tužioca

Nakon eksplozije, obezbjeđenje je pojačano, a policajci su zadužili i metal-detektore kojima provjeravaju sve koji ulaze u zgrade sudova, njihove torbe...

84908 pregleda 10 komentar(a)
Uviđaj nakon eksplozije u zgradi podgoričkog Osnovnog suda, Foto: BORIS PEJOVIC
Uviđaj nakon eksplozije u zgradi podgoričkog Osnovnog suda, Foto: BORIS PEJOVIC

Još nije okončan tužilački izviđaj povodom aktiviranja eksplozivne naprave u zgradi Osnovnog suda i Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, saopšteno je Vijestima iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Četrdesetogodišnji Mladen Bulatović, 3. marta ušao je u taj objekat i aktivirao ručnu bombu - samo on je tada smrtno stradao, dok je pet osoba povrijeđeno.

Motiv takvog čina nije utvrđen.

”U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici formiran je predmet povodom aktiviranja eksplozivne naprave u zgradi Osnovnog suda i Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, koji se nalazi u fazi izviđaja, tokom kojeg se u kontinuitetu preduzimaju sve neophodne mjere i radnje. Od strane tužilaštva i službenika Uprave policije obavljen je uviđaj lica mjesta, izuzeti su svi tragovi koji su, po naredbama tužilaštva, predmeti odgovarajućih vještačenja, koja vještačenja su u toku, dok je ovom tužilaštvu dostavljen nalaz vještaka PEH struke iz kojeg proizilazi da je predmetnom prilikom aktivirana ručna bomba. Takođe, u svojstvu svjedoka saslušan je veći broj lica, a nakon dostavljanja izvještaja i pribavljanja drugih neophodnih podataka i dokaza, izvršiće se analiza istih, nakon čega će tužilaštvo donijeti odluku u predmetu”, navodi se u odgovorima Višeg državnog tužilaštva.

Oni nijesu odgovorili Vijestima da li su, tokom uviđaja, na licu mjesta pronađeni kašika i osigurač bombe.

Sagovornik iz istrage kazao je da je osigurač pronađen u džepu Bulatovića, što ukazuje da je Bulatović prije ulaska u zgradu suda pripremio bombu za eksploziju.

Istražitelji su, pregledajući snimke nadzornih kamera, rekonstruisali njegovo kretanje prije nego je tog dana, oko 11.35 sati, opasan bombom ušao u zgradu podgoričkog Osnovnog suda i tužilaštva i aktivirao je.

U prvim satima istrage pretresli su automobil pokojnog Bulatovića i njegovu kuću u predgrađu Pogorice, kako bi provjerili da li je, eventualno, ostavio pismo koje bi otkrilo njegov motiv da ručnu bombu aktivira u zgradi koja u to vrijeme, svakodnevno, vrvi od ljudi. Nijesu ga pronašli.

Osnovni sud bomba
foto: Boris Pejović

Bulatović, koji je više puta osuđivan, početkom marta je, sa ručnom bombom M75, najvjerovatnije zakačenom za pojas, ušetao u zgradu Osnovnog i Prekršajnog suda i Osnovnog tužilaštva u Podgorici. Nekoliko sekundi kasnije, čim je prošao ulaznu stranu vrata i napravio korak ka izlazu, odjeknula je detonacija.

Njegovo beživotno tijelo istražitelji su pronašli na tom mjestu, a eksplozija mu je raznijela grudni koš i predio stomaka.

U eksploziji je teško povrijeđena i Marija Radulović (42), koja je operisana odmah nakon prijema u Klinički centar.

Eksplozija je povrijedila i advokata Branimira Vukčevića (44), Zdenku Ivanović (57), Katarinu Jović Martinović, Predraga Vlahovića (58), Ljiljanu Martinović (48), Martinu Šuškavčević (57) i Ivanu Ljumović (40).

Petoro njih imalo je fizičke povrede, a zbog stresa, pomoć je u Urgentnom centru potražilo njih četvoro.

Sagovornik “Vijesti” ranije je objasnio da su se svi oni u trenutku eksplozije nalazili u holu, između ulaznih vrata i sudske pisarnice.

Tragedija je pored niza problema koji decenijama nagrizaju pravosuđe, otvorila ponovo i višegodišnje pitanje neadekvatnog i nedovoljnog obezbjeđenja zgrada u kojima su smješteni sudovi i tužilaštva.

Osnovni sud bomba
foto: Boris Pejović

Više od dvije decenije nakon tragedije u Sudu za prekršaje u Podgorici, kada je u novembru 2002. godine Rajko Stajović u hodniku suda usmrtio Miomira Ćetkovića i teško ranio Smiljanu Jovićević, pokrenula se priča o načinu obezbjeđenja zgrada u kojima su sjedišta sudova i tužilaštava, ali do danas gotovo da se ništa nije promijenilo.

Za dvije decenije osmišljen je samo plan formiranja Službi obezbjeđenja sudova i tužilaštava, što je u međuvremenu zakonski uobličeno Zakonom o sudovima i Sudskom savjetu, kao i Zakonom o državnom tužilaštvu, ali te službe unutar pravosuđa nikada nijesu zaživjele.

Većinu sjedišta sudova i tužilaštava obezbjeđuju službenici Uprave policije, ali je to decenijama rađeno na neadekvatan način i bez dovoljno kadra i tehničkih sredstava - detektora metala, na loše uređenim pozicijama unutar hramova pravde.

Nakon eksplozije, obezbjeđenje je pojačano, a policajci su zadužili i metal-detektore kojima provjeravaju sve koji ulaze u zgrade sudova, njihove torbe...

Bonus video: