Policija podsjetila da građani mogu predati oružje bez pravnih posljedica

Iz policije pozvali građane da anonimno prijave ukoliko znaju da neko posjeduje nelegalno oružje

16460 pregleda 20 reakcija 19 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Uprava policije podsjetila je građane na akciju „Poštuj život – vrati oružje“, odnosno da svaki građanin, shodno Zakonu o oružju, može bez bilo kakvih pravnih posljedica dobrovoljno policiji predati vatreno oružje, bez obzira na to da li naoružanje posjeduju u ilegalnom ili legalnom vlasništvu i nezavisno o kojoj kategoriji vatrenog oružja je riječ.

Građani oružje mogu predati pozivom na broj 122, nakon čega će policijski službenik preuzeti oružje na mjestu gdje se ono nalazi i građaninu izdati potvrdu o preuzetom vatrenom oružju, navodi se u saopštenju policije.

Iz te institucije navode da su građani, od stupanja na snagu Zakona o oružju, dobrovoljno vratili 2.011 komada vatrenog oružja, 291 minsko eksplozivno sredstvo (najčešće ručne bombe), 1.118 komada djelova oružja, te 35.571 metak različitog kalibra.

"Ovim putem ukazujemo na odredbe Zakona o oružju kojim se u članu 33 propisuje, da je zabranjeno nošenje oružja na javnom mjestu, da su svi dužni da se pridržavaju pravila javno istaknutih zabrana o unošenju oružja u određene prostore ili prostorije kao i da se ne smije na javnom mjestu oružje učiniti vidljivim drugim licima, niti se smije nositi na način koji ih uznemirava. U istom zakonu član 34 propisuje da se oružje i municija moraju čuvati tako da nijesu dostupni licu koje nije ovlašćeno da ih posjeduje, a naročito maloljetnim licima, zaključani i odvojeni u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu ili na drugi bezbjedan način. Član 36 pomenutog zakona propisuje da je vlasnik oružja dužan da oružje održava u ispravnom stanju i da pravilno rukuje njime i da je zabranjena upotreba oružja na javnom mjestu ili na drugom mjestu, gdje se može ugroziti bezbjednost građana", dodaju iz policije.

Pozvali su građane da o eventualnim saznanjima da druge osobe posjeduju nelegalno oružje i krše odredbe zakona o oružju, pozivom na broj 122 anonimno upoznaju službenike policije, koji će, kako su kazali, u najkraćem mogućem roku i shodno svojim ovlašćenjima, preduzeti zakonom propisane mjere i aktivnosti kojim će spriječiti dalje zloupotrebe i kršenje zakona.

Ministar Zoran Miljanić prošle sedmice je kazao da legalnu dozvolu za držanje oružja u Crnoj Gori ima 52.340 građana. "Ilegalnih, po nekim istraživanjima koje su radile strane kuće, u Crnoj Gori bi moglo da bude između 40 i 80 hiljada", naveo je on tada.

Najveći problem u Crnoj Gori su, kako je rekao, "veze i protekcija", odnosno "da neko ko nije zdravstveno u stanju" može doći do dozvole za posjedovanje oružja.

Bonus video: