Čađenoviću produžen pritvor

Uhapšenom specijalnom tužiocu pritvor je produžen za još mjesec dana

16625 pregleda 354 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Vijeće Vrhovnog suda produžilo je za još mjesec dana pritvor uhapšenom specijalnom tužioci Saši Čađenoviću, na predlog Specijalnog državnog tužilaštva.

"Vijeće Vrhovnog suda u sastavu sutkinje Seke Piletić kao predsjednice Vijeća i sutkinja dr Vesne Vučković i Milenke Seke Žižić kao članica Vijeća, okrivljenom S.Č. je produžilo pritvor zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a, stav 2 u vezi stavova 1 i 6 Krivičnog zakonika Crne Gore, po pritvorskom osnovu iz člana 175, stav 1, tačke 1 i 2 Zakonika o krivičnom postupku. Po ovom Rješenju pritvor može trajati do 09. juna 2023. godine do 08:30 časova", saopšteno je iz suda.

Čađenoviću je pritvor određen rješenjem sudije za istragu Višeg suda u Podgorici 11. decembra 2022. godine.

SDT je ranije donio naredbu o sprovođenju istrage protiv Čađenovića, kojeg terete da je sredinom 2020. postao član kriminalne organizacije koju je formirao Radoje Zvicer.

Specijalni tužilac Miloš Šoškić predložio je tada da se Čađenoviću odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke i saučesnike.

Specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić saopštio je ranije Vijestima da je specijalni tužilac odredio sprovođenje istrage protiv okrivljenog Čađenovića - zbog osnovane sumnje da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i četiri krivična djela zloupotreba službenog položaja.

"Iz dokaza prikupljenih u izviđaju, a posebno razmatranjem pojedinih krivičnih predmeta na kojima je radio okrivljeni, kao specijalni tužilac, ali i na osnovu kripotovane SKY ECC komunikacije između organizatora i pojedinih pripadnika kriminalne organizacije, utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni postao pripadnik kriminalne organizacije 'kavački klan', sredinom 2020. godine, sa ulogom i zadacima da kao specijalni tužilac u Specijalnom državnom tužilaštvu, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije, da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih djela i da, u situaciji kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se pripadnicima organizacije koji su lišeni slobode odredi pritvor, što je prihvatio i izvršavao u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka", napisao je tada Radonjić.

Pojasnio je da je ocijenjeno da postoji osnovana sumnja da okrivljeni, u više krivičnih predmeta, nije, u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, preduzimao krivično gonjenje učinilaca krivičnih djela, niti istinito i potupno utvrđivao činjenice bitne za donošenje zakonitih odluka, što je bio dužan:

"Već je zloupotrebljavao svoj službeni položaj, u cilju da organizatorima i pripadnicima kriminalne organizacije čiji je i sam član pribavi korist. Tako, postoji osnovana sumnja da, u jednom krivičnom predmetu nije preduzeo krivično gonjenje i pokrenuo postupak protiv D. R., iako je prethodno znao da je svjedok saradnik i to lice označio kao saučesnika u izvršenju najtežih krivičnih djela protiv života i tijela. Osnovana sumnja postoji i da, u drugom krivičnom predmetu nije naložio lišenje slobode i pokrenuo postupak protiv D.R, iako je bio upoznat da je određeno lice kao građanin policiji dalo obavještenje da se bavi krivičnim djelom neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga ,čime ne samo da mu je pribavio korist, već mu je i omogućoo bjekstvo".

Specijalni tužilac uhapšen je 9. decembra na poslu nakon što je njegov kolega Miloš Šoškić donio odluku o otvaranju istrage i nalog za hapšenje Čađenovića.

Bonus video: