Kristijan Gondi osuđen na 30 godina zatvora za ubistvo njemačkog državljanina

U maju 2016. godine, prvostepenu presudu u Višem sudu u Podgorici izreklo je vijeće sudije Vladimira Novovića, koju je potvrdio Apelacioni sud Crne Gore

9691 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Krivično vijeće kojim je predsjedavao sudija Veljko Radovanović danas je u Višem sudu u Podgorici osudio na 30 godina zatvora državljanina Srbije, Kristijana Gondija, potvrdila je “Vijestima” Marija Raković, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću.

Dodala je da je sud ostavio na snazi ranije izrečenu presudu. Okrivljeni Kristijan T. Gondi je u odsustvu osuđen na 30 godina zatvora jer je zajedno sa Rade D. Stošićem, iz koristoljublja ubio Klasusa Dojčlendera, njemačkog državljanina. Nakon što je uhapšen i izručen Crnoj Gori, okrivljeni Gondi je tražio ponavljanje sudskog postupka, što mu je sud odobrio.

U maju 2016. godine, prvostepenu presudu u Višem sudu u Podgorici izreklo je vijeće sudije Vladimira Novovića, koju je potvrdio Apelacioni sud Crne Gore.

“Pravilno je prvostepeni sud prihvatio odbranu okrivljenog Stošića iz prethodnog postupka, u kojoj je na zapisniku pred sudijom za istragu detaljno opisao radnje koje je predmetnom prilikom preduzeo zajedno sa okrivljenim Gondijem, način ubistva oštećenog, sredstvo koje je upotrijebljeno za izvršenje djela, kao i naknadno postupanje sa lešom i tragovima krivičnog djela", piše u obrazloženju presude Apelacionog suda.

Dodaje se da je ovakva odbrana okrivljenog Stošića saglasna sa nalazom i mišljenjem vještaka sudske medicine Dragane Čukić, zapisnikom o vanjskom pregledu i obdukciji tijela oštećenog sačinjenog od vještaka, a iz kojih proizilazi da okolnost i izgled leša oštečenog upućuju na nasilnu smrt, kao i da je smrt oštećenog mogla nastupiti od udarca metalnom šipkom po glavi.

"Ovakva odbrana okrivljenog Stošića saglasna je i sa pronađenim materijalnim tragovima koji su konstatovani u nalazu i mišljenju Državnog zavoda za kriminalistiku pokrajinu Wesfalen, i to tragovima krvi oštećenog Dojčlendera na komadu tekstila i na nožici kauča u stanu, pronalasku tijela - trupa na udaljenosti od jednog metra od stjenovite obale ostrvo Mljet, a što je potvrđeno zapisnikom o uviđaju MUP-a Republike Hrvatske", piše u obrazloženju presude Apelacionog suda.

Sud je u prvostepenoj presudi prihvatio navode optužnice Ljiljane Lakić, državnog tužioca na radu u višem državnom tužilaštvu, da su okrivljeni Stošić i Gondi ubili Dojčlendera 7. februara 2005, u naselju Drobnići – Reževići nadomak Budve. Oni su po dogovoru, sa umišljajem iz koristoljublja, u namjeri pribavljanja imovinske koristi, 07. februara oko 20 časova ubili Dojčlendera.

Gondi je to uradio zbog 17.000 eura, a Stošić radi prisvajanja imovine pokojnog Dojčlendera, stana od 105 kvadrata u naselju Drobnići, koji je bio uknjižen na ime Stošića. Dogovorili su se da Stošić izađe uz stana, a Gondi je ušao u stan, čija vrata je otvorio Dojčlender. Stošić je čuvao stražu, a Gondi je šipkom usmrtio Dojčlendera, nakon čega je sjekirom otkinuo glavu i udove, a zatim sve spakovali su najlonski džak. Zatim su se autom odvezli do Kraljičine plaže u naselju Sveti Stefan I u čamac ubacili djelove tijela masakriranog Dojčlendera. Nakon toga su isplovili na otvoreno more I izbacili tijelo.

U septembru 2005., okrivljeni Stošić je prodao stan za 45.000 eura, nakon čega je izmirio kredit Gondija u iznosu od 10.000 eura, od čega je mu je na ruke dao sedam hiljada eura.

Sud je osuđujuću presudu donio na osnovu jasne i temeljite odbrane okrivljenog Stošića iz istražnog postupka, koja je potvrđena nalazima vještaka Igora Borića i Dragane Čukić i nalazom za vještačenje njemačke Pokrajine Vestfalen.

“Cijeneći odbranu, sud je utvrdio da su počinili teško ubistvo. Okrivljeni Stošić je detaljno opisao u istrazi, a što je potvrđeno zapisnikom o uviđaju i nalazima Borića i Čukić. Vještaci su rekli da se leš sa odsječenom glavom ne srijeće kod prirodne smrti, već radi prikrivanja. Kod okrivljenih je iskazan voljni element da ga ubiju, a posebno je izražena pobuda iz koristoljublja. Sud nije prihvatio navode odbrane okrivljenih, već ih je ocijenio kao neistinite, neuvjerljive i nelogične. Od otežavajućih okolnosti, sud je imao u vidu činjenicu da je Stošić učestvovao u ubistvu osobe sa kojom je živio”, rekao je sudija Novović između ostalog u obrazloženju presude.

Bonus video: