SDT istražuje navodnu zloupotrebu voznog parka ASK: Specijalni tužioci broje pređenu kilometražu

Iz Agencije nikada nijesu odgovorili na upite "Vijesti" u vezi sa stalnim korišćenjem službenih automobila, mimo propisa

40127 pregleda 109 reakcija 37 komentar(a)
Perović, Foto: Boris Pejović
Perović, Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo istražuje da li je direktorka Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović zloupotrijebila službeni položaj, koristeći službene automobile mimo propisa.

To je "Vijestima" saopšteno iz institucije kojom rukovodi Vladimir Novović, a na pitanja da li je formiran predmet u vezi sa krivičnom prijavom nevladine organizacije Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

"NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je u februaru ove godine, ovom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv direktorice Agencije za sprečavanje korupcije, za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, po kojoj je u toku izviđaj, a prikupljaju se podaci, obavještenja i dokazi potrebni za donošenje odluke", zvaničan je odgovor SDT, koji potpisuje tužilac portparol Vukas Radonjić.

Prijava

MANS je početkom februara SDT podnio krivičnu prijavu protiv direktorice ASK zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj kako bi sebi i drugima pribavila korist.

Direktorica i pomoćnica direktorice ASK stalno koriste službena vozila
Direktorica i pomoćnica direktorice ASK stalno koriste službena vozilafoto: Jelena Bujisic

Kako je tada saopšteno, Istraživački centar MANS-a je otkrio da je direktorica ASK donijela nezakonitu odluku o raspolaganju voznim parkom te institucije, pa je sebi i svojoj pomoćnici Nini Paović dodijelila na stalno korišćenje (24 sata) dva putnička vozila koja su u vlasništvu Agencije.

Naglasili su da je sporna odluka donijeta suprotno "vladinoj Uredbi o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore koja propisuje koji javni funkcioneri mogu imati povlasticu stalne upotrebe vozila u državnom vlasništvu".

"To nisu direktorica ASK i njena pomoćnica pa postoji osnovana sumnja da je sporna odluka donijeta sa ciljem pribavljanja nezakonite koristi", naglasili su tada iz MANS-a.

Uredba propisuje da mogućnost stalnog korišćenja službenog vozila imaju predsjednik Crne Gore, predsjednik i potpredsjednici Skupštine, premijer i članovi Vlade, predsjednici Vrhovnog i Ustavnog suda, vrhovni i specijalni državni tužilac, kao i zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Uredba o korišćenju prevoznih sredstava u svojini Crne Gore definiše i da se stalna upotreba vozila može odobriti i osobama koje su pod posebnim mjerama zaštite, na osnovu procjene organa nadležnog za poslove bezbjednosti.

Prethodno su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) odgovorili da nije rađena procjena bezbjednosti Perović, što je shodno Uredbi, uslov da bi mogla vozilo da koristi 24 sata.

Iz Agencije su tada optužili MANS za izvrtanje činjenica i konstruisanje afera, navodeći da se sve radi u skladu sa crnogorskim zakonima. Dodaje se da “s obzirom na to da je iz obraćanja MANS-a očigledno da se kretanje direktorice ASK prati i nezakonito snima, razumljiva je bojazan za njenu bezbjednost”.

Motori se nijesu gasili

Perović i Paović samo za jedan mjesec, u septembru prošle godine, službenim automobilima prešle su više od 6.800 kilometara.

To proizilazi iz ranijeg istraživanja "Vijesti".

Iz Agencije tada nijesu htjeli da odgovore na pitanja redakcije o tome da li same plaćaju gorivo za korištenje službenih automobila ili to pada na teret poreskih obveznika, imajući u vidu da se automobili koriste i tokom neradnih dana i u vrijeme državnih praznika.

Agencija je još 2016. godine donijela pravilnik o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava. Ova institucija je raspolagala u aprilu ove godine sa pet automobila. Odlukom iz aprila, direktorica Perović sebi je dodijelila na 24-časovno korišćenje limuzinu "BMW 318i" a pomoćnici direktora terenac "nissan x-trail".

Povezani članci

31. Januar 2023.

Perović dala sebi državni BMW

Automobil plaćen 35.000 eura, stizao i do Slovenije
Automobil plaćen 35.000 eura, stizao i do Slovenijefoto: MANS

Na osnovu putnih naloga se može vidjeti da je Perovićeva, na primjer, u septembru prešla preko 4.200, a Paovićeva preko 2.600 kilometara. Direktorica je tog mjeseca koristila državno vozilo i za službeni put u Sloveniju.

Cijene eurosupera su se u septembru prošle godine kretale od 1,26 do 1,39 eura, a litar eurodizela 1,56 do 1,58 eura.

Drugih mjeseci ta potrošnja je znatno manja, pa se kretala od nepunih 1.000 u martu do 2.200 kilometara u decembru za direktoricu.

Agencija ima obavezu da na internet stranici postavlja putne naloge po Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Od Agencije nismo dobili odgovore ni koliko iznose mjesečni troškovi na gorivo.

Analizirajući putne naloge sa sajta Agencije, može se vidjeti da je vozilo, koje koristi direktorica, na dnevnom nivou samo na teritoriji Podgorice prelazilo i po 120 kilometara.

Putni nalozi za automobil koji koristi njena pomoćnica Nina Paović pokazuju da je terenac "nissan x-trail" dnevno prelazio i po gotovo 140 km. Pomoćnica direktorice putuje sa Cetinja. Kilometraža na relaciji Podgorica-Cetinje i Cetinje-Podgorica je oko 70 kilometara.

Iz Agencije nijesu odgovorili za koje aktivnosti se koriste ova dva vozila, kada se samo u jednom danu na lokalu pređe tolika razdaljina.

Iz te institucije nisu odgovorili ni da li su i kada direktorica i pomoćnica direktorice bile na odmoru. Ova informacija je značajna zbog upoređivanja sa podacima o korištenju goriva.

S obzirom na to da zaposleni u Agenciji imaju mjesečni dodatak na zaradu u iznosu od 30 odsto, iz ove institucije nisu odgovorili na to da li smatraju da se stalnim korištenjem vozila na ovaj način racionalno troši, odnosno čuva novac poreskih obveznika.

Mijenjanje tablica, zatamnjivanje stakala...

Perović i zaposleni u toj instituciji trpe pritisak javnih funkcionera, dijela medija i pojedinih nevladinih organizacija i to tokom vožnje u službenom BMW 318.

To je razlog zbog kojeg su prošle godine u maju od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) tražili i dobili saglasnost da službene registarske oznake mijenjaju civilnim, ali i da zatamne stakla na skupocjenom državnom automobilu.

Rješenje MUP-a, kojim je data saglasnost za mijenjanje tablica i zatamnjivanje stakala automobila Agencije, dobila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, a nedavno objavile "Vijesti".

MUP je procijenio da je "konstantni pritisak na Agenciju od strane javnih funkcionera ostalih lica, dijela medija i pojedinih nevladinih organizacija" opravdan razlog da oznaka na tablici službenog BMW 318 ne sadrži skraćenicu CG ili MN.

Bonus video: