Spriječena nelegalna trka na pravcu kod KAP-a

Policija sankcionisala više vozača koje je zatekla na magistralnom putu Podgorica - Bar u blizini Kombinata aluminijuma

31911 pregleda 40 reakcija 41 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Savo PRELEVIC
Ilustracija, Foto: Savo PRELEVIC

Zbog organizovanja ilegalnih auto-trka policija je prije dvije noći u Podgorici sankcionisala više vozača, rečeno je Vijestima iz te bezbjednosne institucije.

Prema istim informacijama noćna, nedozvoljena trka automobilima bila je planirana na magistralnom putu Podgorica - Bar, nadomak Kombinata aluminijuma.

Upravo na tom mjestu policija je, nešto poslije 22 sata, zatekla okupljene vozače, koji su se, kako se vjeruje, pripremali za start opasne trke.

Iz Uprave policije Vijestima su nezvanično kazali da će postaviti patrole sa radarima na svim dionicama prepoznatim kao one na kojima se odvijaju nelegalne trke, uključujući i onu gdje su preksinoć zatekli vozače.

Prema istim informacijama radari su od sinoć snimali na tim lokacijama.

Ilegalne auto-trke zakazuju se uglavnom noću, i to na dionicama otvorenim za saobraćaj.

Izvor iz Uprave policije objasnio je da su se za pooštravanje saobraćajnih kontrola odlučili kako bi spriječili smrtonosne posljedice divljanja automobilima crnogorskim ulicama.

Nasilnička vožnja svakodnevica su na crnogorskim drumovima - u naseljenim i nenaseljenim mjestima. Međutim, ni oštre sankcije ne pomažu policiji u suzbijanju tog fenomena, iako, saobraćajci, samo u Podgorici, svakog dana napišu po nekoliko desetina prekršajnih naloga.

Prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja vozači su dužni da brzinu kretanja vozila prilagodi karakteristikama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini saobraćaja i drugim saobraćajnim uslovima, tako da vozilo može blagovremeno zaustaviti pred svakom preprekom koju pod datim okolnostima može da vidi ili predvidi, odnosno da vozilom upravlja na način kojim ne ugrožava bezbjednost saobraćaja.

U praksi, dešava se da se vozi duplo ili trostruko većom brzinom od dozvoljene. Sredinom marta, na auto-putu, uhapšen mladi vozač koji je nagazio gas i vozio 212 km/h. To je činio na dijelu puta gdje je ograničenje brzine 100 kilometara na sat.

Bonus video: