Tužilački savjet o slučaju Belivuka i MIljkovića: Uočljivi problemi u funkcionisanju unutar tužilačke organizacije

"Potrebno je da svi nadležni u tužilačkoj organizaciji preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se postiglo: dosljedno i unifikovano poštovanje principa nezavisnosti tužilaca u postupanju; adekvatna primjena obaveznih uputstava za rad; dosljedno i unifikovano poštovanje pravila o dodjeljivanju predmeta u rad", navodi se u saopštenju

12375 pregleda 20 reakcija 0 komentar(a)
Sa jedne od sjednica, Foto: Luka Zeković
Sa jedne od sjednica, Foto: Luka Zeković

Tužilački savjet analizirao je na sjednici situaciju povodom međusobne komunikacije državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava, u vezi sa postupanjem u predmetu formiranom povodom ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru dvojici bezbjednosno interesantnih lica - Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, i na sjednici zaključio da su uočljivi određeni problemi u funkcionisanju unutar tužilačke organizacije.

Stoga je potrebno, kako je saopšteno, da svi nadležni u tužilačkoj organizaciji preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se postiglo: dosljedno i unifikovano poštovanje principa nezavisnosti tužilaca u postupanju; adekvatna primjena obaveznih uputstava za rad; dosljedno i unifikovano poštovanje pravila o dodjeljivanju predmeta u rad.

"Ovom konstatacijom ne prejudicira se na bilo koji način odluka u predmetu formiranom povodom predloga ministra pravde za razrješenje Lepe Medenice, rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, a koji predmet je u radu kod zamjenice Disciplinske tužiteljke", napominje se u saopštenju.

Članove Savjeta sa rezultatima rada i izazovima u radu upoznali su rukovoditeljka Osnovnog državnog tuzžilaštva u Pljevljima Sanja Golubović i rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Rožajama Aldin Kalač.

Na sjednici je razmotren Izvještaj o radu Komisije za Etički kodeks državnih tužilaca za 2022. godinu, kao i Izvještaj Tužilačkog savjeta o radu po pritužbama za period 1. jul - 31. decembar 2022. godine.

Takođe, razmotreno je osam pritužbi na rad državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava u pogledu zakonitosti rada, od kojih je jedna osnovana.

Bonus video: